Budi dio naše mreže

Prošla je godina dana od kada su Tomislav Tomašević i platforma Možemo na vlasti u Zagrebu. Jesu li pokazali kapacitet za vođenje glavnog grada i što možemo dalje očekivati? Ostvaruje li Tomašević obećanje o učinkovitijem i transparentnijem vođenju grada? Može li se uistinu reći da je Tomaševićev Zagreb grad uključivosti i otvoren za sve? Je li na djelu pokušaj ideološkog preodgoja građana? Na ta i druga pitanja u Argumentima su pokušali odgovoriti novinar, publicist i politički komentator Tihomir Dujmović, kolumnist i novinar na N1 televiziji Ivan Hrstić i kolumnist Večernjeg lista i predavač na Fakultetu političkih znanosti doc. dr. sc. Boris Beck.

/ Daniela Dujmović Ojvan

Tihomir Dujmović je rekao je kako izgleda da je na djelu prava ideološka revolucija jer nova vlast pokušava promijeniti temeljne vrijednosti na kojima ovo društvo počiva. Nije siguran jesu li građani toga sasvim svjesni no da će će učinke vrlo brzo uočiti jer Možemo svoju ideološku agendu na mala vrata uvodi i u škole i u vrtiće. Smatra da je upravo ideologija obilježila njihovu prvu godinu mandata.”Ne vjerujem da su građani kad su glasali za Možemo glasali za to da se ništa ne napravi na obnovi Zagreba, ali da se zauzvrat uvode takve promjene u ideološkom smislu. Vidjet ćemo kako će građani na to reagirati, hoće li se pobuniti ili će pognuti glave i pristati na to, što ne bi bilo prvi put u našoj povjesti”.

“Izgleda da je na djelu prava ideološka revolucija jer nova vlast pokušava promijeniti temeljne vrijednosti na kojima ovo društvo počiva”.

Ivan Hrstić vjeruje da plan platforme Možemo nije bio da odmah u prvoj godini krenu s ideološkom agendom, ali da je na kraju tako ispalo, jer je to jedino što znaju. “Trenutno SDP nameće ideološku temu vraćanja Trga maršala Tita, što vjerujem da nije nešto što Tomaševiću trenutno odgovara. SDP zapravo time želi pojačati taj dojam njihove ideološke fokusiranosti, a nekompetencije upravljanja gradom. A ako odbiju vraćanje Titova trga, onda će SDP tek poentirati. Mislim da i dio bliskih ljudi iz platforme Možemo koji se ne bave upravljanjem gradom za to vrijeme rade na svojim ideološkim idejama i temama i to stalno guraju na svakom koraku i Tomašević nije u prilici to odbiti”, smatra Hrstić.

“Trenutno SDP nameće ideološku temu vraćanja Trga maršala Tita, što vjerujem da nije nešto što Tomaševiću trenutno odgovara. SDP zapravo time želi pojačati taj dojam njihove ideološke fokusiranosti, a nekompetencije upravljanja gradom”.

Boris Beck ističe da je najgore to što Možemo nije u odnosu na svog prethodnika promijenio model upravljanja gradom.”I dalje je najvažnija partijska iskaznica bez obzira na znanje i stručnost. U Tomaševiću nismo dobili novog gradonačelnika nego novog Bandića”. 

“I dalje je najvažnija partijska iskaznica bez obzira na znanje i stručnost. U Tomaševiću nismo dobili novog gradonačelnika nego novog Bandića”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja