Budi dio naše mreže

Ikona Kraljice Franjevačke obitelji svoj hodočasnički put po Hrvatskoj, nakon što je predstavljena na 3. nacionalnom kongresu Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) i Franjevačke mladeži (Frama) u Samoboru, započela je na području Dubrovačke biskupije odnosno po mjesnim bratstvima Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva „Sv. Leopold Bogdan Mandić”.

/ tg/IKA

Ikona Kraljice Franjevačke obitelji (Ikona Regina Familiae Franciscanae) nastala je 2018. godine u Litvi, ususret 3. europskom kongresu OFS-a i Frame. Blagoslovljena je 17. ožujka 2018. godine u Medininkaiu (Litva) te je počela svoje hodočašće po bratstvima OFS-a i Frame diljem Europe.

U ponedjeljak, 26. rujna, u Cavtat ju je donijela nacionalna doministra Suzana Fiorenini, a isti dan članovi mjesnog bratstva pohodili su svoju bolesnu braću i sestre. U zajedništvu pred slikom Majke Božje molili su franjevačku krunicu. Sutradan je u samostanskoj crkvi Gospe Snježne bilo misno slavlje i čašćenje ikone, a tako je nastavljeno i u svim mjesnim bratstvima.

Ikona Kraljice Franjevačke obitelji

Ikona je potom boravila u mjesnom bratstvu Mala Braća u Dubrovniku, a pohodila je i Dom za starije osobe “Domus Christi”, na čemu su korisnici bili posebno zahvalni. Hodočasnički put nastavila je u bratstvima u Rožatu, Kuni, Orebiću i Blatu-Veloj Luci. “Bilo je jako milosno i dirljivo, pogotovo kod bolesnika”, posvjedočili su iz mjesnih bratstava.

U četvrtak, 6. listopada ikona je trajektom s Korčule krenula prema Splitu gdje će je preuzeti članovi mjesnog bratstva sv. Franje u Splitu. Ikona zatim nastavlja svoje putovanje po drugim mjesnim bratstvima ovog područnog bratstva sve do 30. listopada. Hodočašće ikone u narednim mjesecima se nastavlja u područnim bratstvima Rijeke, Zagreba i Osijeka te će u veljači 2023. godine biti predata Nacionalnom bratstvu OFS-a Bosne i Hercegovine.

Ikona Kraljica Franjevačke obitelji

Pripada tipu ikona Majke Božje milosti. Prikazuje Blaženu Djevicu Mariju s djetetom Isusom u naručju. U dnu ikone, u tri aureole, prikazana su tri najvažnija sveca triju redova franjevačke obitelji. Sveti Franjo Asiški je u sredini, sveta Klara Asiška mu je desno. Utemeljitelji su dvaju redova franjevačke obitelji. Uz njih je sveta Elizabeta Ugarska, zaštitnica OFS-a.

Misija, cilj hodočašća ikone je posjetiti sva mjesna bratstva OFS-a i Frame i na taj način pridonijeti rastu osjećaja pripadnosti OFS-u i Franjevačkoj obitelji i povezivanju Franjevačke obitelji u Europi te ostvariti zajedništvo u molitvi.

Uz hodočašće ikone po Hrvatskoj prikupljeni su, prevedeni, pripremljeni i tiskani svi popratni priručni materijali primljeni s ikonom koji se mogu pronaći na mrežnoj stranici OFS-a Hrvatske.

Hodočasnička Ikona Kraljice Franjevačke obitelji

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja