Budi dio naše mreže

Hodali 45 kilometara Stepincu u Krašić preporučiti duhovnu obnovu župe!

Hodajući, vjernici zagrebačke župe Sv. Stjepana prvomučenika u Botincu, molili su krunice, a posebno ih je dirnuo Križni put kroz razmatranje o životu bl. kardinala Alojzija Stepinca.

/ dt

Bilo je i žuljeva, ali se hodočasnici, noseći u srcu jasnu nakanu i razmatrajući mučeništvo blaženog Stepinca, nisu žalili

„Gospodinu Bogu se ne žuri, ali on nikada ne zakasni‟, bila je poticajna misao hodočasnika iz Botinca koji su se drugu godinu za redom uputili pješice prema Krašiću u subotnje jutro 9. veljače u 4:00 sata.

Nakon blagoslova vlč. Berdika u botinečkoj crkvi, tridesetak župljana je krenulo prema 45 km udaljenom Krašiću s nakanom za duhovnu obnovu župe, kao i za izgradnju nove crkve u Botincu.

Ujedinjeni mlađi i stariji župljani, uživali su veliko zajedništvo koje je bilo prožeto molitvom, žrtvom, humorom i radošću. Bilo je i žuljeva, ali se hodočasnici, noseći u srcu jasnu nakanu i razmatrajući mučeništvo blaženog Stepinca, nisu žalili.

Hodočasnici na malo dužem odmoru u Jastrebarskom

Osamnaestogodišnji hodočasnik Tomislav posvjedočio je da je hodočešće proteklo uz puno žuljeva, boli i molitve, ali usprkos tome svi su imali poriv i želju izgurati do kraja. “Ljudi su nas prihvaćali vrlo ljubazno, osobito oni koji su prolazili u automobilima, uz trubu, osmijeh i mahanje”, kaže naš sugovornik i dodaje: “Prožimao nas je osjećaj dubljeg posvećenja Gospodinu po zagovoru bl. Alojzija. Mene osobno je dodirnula njegova smirenost, ustrajnost i ljubav prema svome narodu koju je osobito pokazao za vrijeme najtežih progona naroda od strane Komunističke partije te za vrijeme svoje biskupske službe, za koju je i napisao da će biti veliki križni put na njenom početku.”

Hodočašće je osmišljeno kroz četrnaest unaprijed određenih mjesta kao postaja Križnog puta s tekstom i razmatranjem o životu bl. Alojzija Stepinca. Tako im je glavna misao uvijek bila usmjerena na žrtvu i na mučeništvo bl. kardinala. Nakon što su prošli veći dio puta, na dužoj pauzi u Jastrebarskom dočekala ih je obitelj Franković s ukusnim i, kažu, kaloričnim obrokom u prostorijama Župe sv. Nikole biskupa.

Nakon odmora, sve bliže su bili cilju, a na 8. km od Krašića, pješice im se pridružilo i dio župljana koji su stizali autobusom iz Botinca. U Krašić su svi zajedno stigli već oko 16 sati, a sv. Misu u 18 sati, na zadnji dan trodnevnice, predvodio je vlč. Berdik uz nekoliko pjevača i svirača iz zbora u Botincu. Nakon svete Mise, u župnom dvorištu su krašićki domaćini počastili hodočasnike.

Ovakvo zajedništvo pokazuje veliku važnost potpore jedni drugima i izražava jednu malu pobjedu jer, stigavši na cilj, na ovaj su način posvetili sebe i one kojima je Božja pomoć po žrtvi i molitvi najpotrebnija. Po povratku svojim kućama, svi su prebirali propovijed i život bl. Alojzija čijem se proglašenju svetim svi zajedno nadamo.

Hodočasnici će na zavjetno hodočašće u Krašić i iduće godine!

Ključne riječi:
hodočašće krašić župa botinec

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja