Budi dio naše mreže

Domagoj Pejić, voditelj i urednik Hrvatskog katoličkog radija od njegovih početaka, dobitnik je “Nagrade HURiN-a za životno djelo”, za cjeloživotni rad u oblasti radijske industrije i doprinos njenom razvoju i popularnosti.

/ HKM

Hrvatska udruga radijskih nakladnika (HURiN) je na Danima HURiN-a, koji su u utorak 21. studenog ove godine započeli u Svetom Martinu na Muri, objavila dobitnike godišnjih nagrada HURiN-a. Jedan od dobitnika Nagrade HURiN-a za životno djelo je HKR-ov djelatnik Domagoj Pejić. 

Domagoj Pejić je od prvih minuta emitiranja HKR-a 17. svibnja 1997. godine pa do danas, punih 26 godina, jedan od voditelja HKR-a, novinar i urednik koji se uspješno okušao i kao pisac, putopisac, scenarist i redatelj dokumentarnih filmova. 

Domagoj Pejić

“Hvala lijepa Hrvatskom katoličkom radiju koji me nominirao i hvala lijepa kolegama i kolegicama iz Hrvatske udruge radijskih nakladnika koji su tu nominaciju prihvatili. To je priznanje za mojih 27 godina u programu HKR-a, ali jednako tako kao i za sve one koji su dijelili i koji dijele prostorije sa mnom. Uistinu tako mislim, jer bez susreta i suradnje s tim ljudima kao i bez pomoći tih ljudi ne bi bilo ni ove nagrade za životno djelo. A najviše želim reći ‘hvala’ slušateljima koji su bili podrška ovih 27 godina. Njima, naravno, najveća hvala”, poručio je Pejić na svečanosti dodjele nagrada. 

Buduće voditelje i radijske novinare ohrabrio je riječima: “Ništa neće doći preko noći. Imao sam sjajnih emisija i voditeljskih smjena, ali napravio sam i puno pogrešaka. To je tako, kao i u životu koji se sastoji od onih sjajnih i onih manje sjajnih trenutaka. Budite strpljivi, i nemojte na ono što činite gledati kao svoj posao već kao poziv!” 

„S velikom radošću sam primio vijest da je našem dugogodišnjem djelatniku, Domagoju Pejiću Hrvatska udruga radijskih nakladnika dodijelila nagradu za životno djelo”, rekao je v.d. ravnatelja Hrvatske katoličke mreže, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije vlč. doc. dr sc. Krunoslav Novak. Ističe kako je Pejić svojim glasom i osobnošću ostavio i ostavlja neizbrisivi pečat našem radiju od samih njegovih početaka. „Ova nagrada, upućena njemu zapravo je priznanje i Hrvatskom katoličkom radiju. Čestitajući našem Domagoju, radujem se nastavku njegovog rada u službi naših slušatelja”, naglasio je vlč. Novak.

„Čestitajući kolegi Pejiću na ovoj značajnoj nagradi želim istaknuti da je on jedan jednostavan, dobar i prizeman čovjek koji voli svoj posao. Domagoj je veliki profesionalac, ali i odan Kristov suradnik. On je zaštitni znak našeg etera (HKR-a) koji se svojim prepoznatljivim glasom i načinom vođenja programa snalazi u svakoj situaciji”, rekao je glavni urednik Hrvatskog katoličkog radija dr. sc. Siniša Kovačić. Prisjetio se dva nedavna velika zagrebačka potresa koja su se dogodila baš u Domagojevoj voditeljskoj smjeni. „Njegovo iskustvo i pribranost u toj vrlo stresnoj i neizvjesnoj situaciji rezultirali su smirenom i staloženom programskom reakcijom. Zato danas kažem – od Domagoja svi možemo i trebamo puno učiti”, istaknuo je dr. sc. Kovačić.

Dr. sc. Siniša Kovačić i Domagoj Pejić

Glavni urednik HKR-a naglašava da Nagrada za životno djelo nije Pejićev kraj, niti oproštaj od karijere, „već jedno veliko hvala i poticaj svima nama da učimo od njega na vrijeme – o radnoj etici, o pouzdanosti, o dostupnosti,  i konačno o ljubavi prema Katoličkoj vjeri, Crkvi u Hrvata i uzorima poput voljenog pape sv. Ivana Pavla II koji je Domagoju već godinama životni svjetionik”, zaključio je dr. sc. Kovačić.

Domagoj Pejić se tijekom dosadašnjeg rada na HKR-u kao novinar, voditelj i urednik ostvario kroz sve radijske formate. Kroz 26 godina bio je zapažen voditelj dugogodišnjih emisija: Tražimo istinu, Limes kozmosa, a osobito serijala o Domovinskom ratu Zajedno i poslije. Od prvoga dana bio je komentator izravnih prijenosa s terena, nerijetko u vrlo skromnim tehničkim uvjetima početaka našeg radija, ali i kasnije. Radio je i niz intervjua s istaknutim crkvenim službenicima u Hrvatskoj i BiH, a svakako su tu posebni njegovi intervjui s kardinalom Franjom Kuharićem. Kao član redakcije vjerskog programa urednik je Vijesti iz života Crkve, a kao voditelj kreator jutarnjeg ili popodnevnog programa. 

Pejić je još jedinstven po hodočašću, kada je pješačio od Zagreba do Rima u 27 dana u proljeće 2004. pod geslom “1000 kilometara za Papu”. Tako je želio zahvaliti papi Ivanu Pavlu II. za tri pohoda Hrvatskoj i dva Bosni i Hercegovini. Njegova svakodnevna javljanja pratila su se s posebnom pozornošću, a svojom je nakanom mobilizirao brojne pojedince i obitelji koji se i danas sa zahvalnošću sjećaju Svetog Pape. Iz tog hodočašća proizašla su i tri putopisna filma od kojih su neki nagrađeni i na međunarodnim festivalima te četiri knjige posvećene, kako tome hodočašću, tako i Poljskoj, zemlji Karola Wojtile. 

U 2023. godini Pejić je posebno bio zapažen kao voditelj i urednik prijenosa 13 utoraka sv. Antunu Padovanskom sa Svetog Duha gdje je 13 utoraka za redom ostvarivao vrlo slušane prijenose u čast sveca svega svijeta. 

Na Danima HURiN-a nagradu za životno djelo uz Domagoja Pejića dobio je i Željko Mišković s Hrvatskog radija Vukovar na kojem radi kao voditelj tehnike.

Emisije nagrađene Zlatnim mikrofonom su Niš ne reci, niš ni Radio Ogulina, autora i voditelja Dubravka Dragičevića, emisija Sjećanja Radija Nova Gradiška urednika i voditelja dr. Radomira Dumičića i Bakina škrinjica Radija Quirinus iz Siska, urednice Karmen Valenta.

Najboljim su radijskim voditeljima proglašeni Dražen Kocijan Kocka sa Super radija iz Čazme, Maro Lipovšek Battifiaca s Radija Istre i Tamara Blažević s Radija Bljesak iz Okučana.

Zlatni mikrofoni u kategoriji radijskih akcija dodijeljeni su Prigorskom radiju za akciju Uljepšajmo Uskrs onima kojima je to najviše potrebno, Medulin FM-u za akciju 5. rođendan Medulin FM-a za Udrugu naš san njihov osmijeh i Radiju Slavonija za akciju za Caritasovu pučku kuhinju.

Izabrani su i najbolji jinglovi pa su tako Zlatne mikrofone osvojili jingl Za više svjetla i zraka Radija Bljesak iz Okučana, jingl Posao za koji produkciju potpisuje Radio Korzo te jingl Ne čujeju – Radija 105 iz Selnice.

Na svečanosti su dodijeljena i priznanja radijskim postajama koje slave jubilarne obljetnice rada. Za 5 godina rada priznanje je dobio Radio Medulin FM, za 25 godina rada Radio Drava. 30 godina postojanja slave Radio Poreč, Radio 105 iz Selnice, Slavonski radio te Radio Banovina iz Gline. 55 godina u eteru su Radio Orahovica i Radio Vrbovec dok su Radio Vinkovci dobili priznanje za 65 godina postojanja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja