Budi dio naše mreže

Nakon 28 godina mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić predao je u ponedjeljak, 14. rujna, dužnost svojem nasljedniku hvarskom biskupu Petru Paliću, najmlađem u Hrvatskoj. U srijedu će Ante Jozić, apostolski nuncij u Bjelorusiji, biti zaređen za biskupa. U HRT-ovoj emisiji "Otvoreno" u ponedjeljak na temu: "Pomlađuje li se Crkva u Hrvatskoj? Kako na Katoličku Crkvu u Hrvatskoj gleda papa Franjo?" govorili su doc. dr. sc. s Hrvatskog katoličkog sveučilišta Anto Mikić, urednica na Hrvatskoj katoličkoj mreži Diana Tikvić, novinar Večernjeg lista Darko Pavičić, dopisnik iz Rima Silvije Tomašević te fra Ivan Lotar. Emisiju je uredio i vodio Damir Smrtić.

/ HKM

Mons. Petar Palić je u ponedjeljak, 14. rujna, preuzeo službu mostarsko-duvanjskog biskupa i trebinjsko-mrkanskog apostolskog upravitelja. Na taj se događaj u “Otvorenom” posebice osvrnuo  novinar Večernjeg lista Darko Pavičić. Kako je istaknuo, mons. Palić vjeruje kako ga Bog vodi na njegovom putu, u ovoj misiji.

“Poznato je da su teške prilike u Hercegovini, točnije u Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji, osobito pritom kad mislimo na tzv. hercegovački slučaj i na međugorski fenomen, na slučaj sukoba dijecezenskih svećenika i jednog dijela franjevaca. To je nešto što je opteretilo početak mandata biskupa Ratka Perića koji je kvalitetan svećenik i biskup.

Nije bilo lako doći u takvu biskupiju, ali biskup Palić je čovjek izuzetnog formata. S jedne strane, ima jako dobre organizacijske sposobnosti, inteligentan je  i pronicljiv te uspostavlja vrlo brzo jako dobre odnose s ljudima. Sposoban je u kratko vrijeme uvidjeti probleme i kako se mogu riješiti. S druge strane, to je čovjek izrazito duboke duhovnosti, rekao bih očinskog i otvorenog srca za svakog čovjeka. Te komplementarne vrijednosti pravi su lijek za trenutnu situaciju. Naime, biskup Palić je i u propovijedi prilikom preuzimanja službe rekao da sanja ujedinjenu snagu u Bosnu i Hercegovini.”

Doc. dr. sc. s Hrvatskog katoličkog sveučilišta Anto Mikić podsjetio je kako je mons. Dražen Kutleša početkom mjeseca uveden u službu nadbiskupa koadjutora Splitsko-makarske nadbiskupije te kako je mons. Slavko Večerin postao subotičkim biskupom.

Anto Mikić i Diana Tikvić

Govoreći o smjenama službi u Katoličkoj Crkvi u ovom trenutku, HKM-ova urednica Diana Tikvić je istaknula kako ne postoji točno određen razlog zašto se različite smjene službi događaju danas.

“Svake godine se premještaju svećenici u različite službe te je to uobičajena praksa. Ove godine su promijenjena službe u kojima su bila imena koja su zvučnija javnosti, ali nije se dogodila nikakva velika promjena. Praksa je u Katoličkoj Crkvi da se službe dodjeljuju na određeni mandat. Jednostavno se određenog čovjeka stavlja na određenu službu, a kasnije u drugu. To nije slično kao što se to događa u poduzećima kad se nekog smjenjuje jer nije zadovoljio određene kriterije. Crkva postavlja ljude ondje gdje ih treba. Duh Sveti vodi Crkvu pa tako i nadahnjuje sve odluke koje se donose.”

Diana Tikvić

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja