Budi dio naše mreže

Ako vam je potrebna duhovna pomoć, savjet, poticaj, razgovor i utjeha nazovite od 16 do 18 sati 097/768 2370 ili pišite na e-mail: info@fra3.net.

/ Vesna Živko

Franjevci hercegovačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije iz zagrebačke Dubrave pokrenuli su prije skoro mjesec dana telefonsku duhovnu pratnju. Potaknule su ih na to nevolje s koronavirusom i potresom kad je mnogima trebala utjeha i ohrabrenje, kaže inicijator projekta fra Serđo Ćavar.

“Nije to ništa spektakularno. To je mogao svaki župnik uvesti sad kad ne možemo biti fizički blizu ljudima. Prvih dana je bilo dosta poziva, oko Uskrsa nešto manje. Javljaju se Zagrepčani, ali ima poziva iz cijele Hrvatske. Najviše je bilo pitanja vezanih uz strahove, posebno oko potresa. Bilo je i onih koji su bili tjeskobni i u panici, bojali su se ući u svoje stanove. Bilo je i zbunjenosti i pitanja: “Je li ovo sad Božja kazna? Što nam se poručuje s ovim svim?” Jedni su samo željeli razgovarati o crkvenim mjerama i o tome koliko su one pogođene u ovoj situaciji. Neki su mislili da se mogu ispovijediti preko telefona.

“Važno je ljude duhovno pratiti”, kaže Fra Serđo ističući kako izraz duhovno vodstvo nije najbolji izraz jer u prvi plan stavlja autoritet, duhovnika. “Spretniji pojam je duhovna pratnja gdje se ljude ne vodi nego im se pokazuje smjer i zajednički se osluškuju poticaji Duha. Ljudima se ne daju gotova rješenja, nego se zajednički traga za rješenjem. Važno je biti uho i slušati. Danas duhovnik mora biti svestran.” naglašava Fra Serđo.

“Činjenica je da je oko nas puno sebičnosti, ega i vlastitih interesa”, podsjeća fra Serđo. „Izgubili smo povezanost s Bogom i ušlo je nepovjerenje među ljudima. Sada je trenutak da to preispitamo i na duhovnom području, ali i šire – u zajednici, na poslu, u gospodarskom životu. Ovo je dobra prilika za preispitivanje.”

Svi oni kojima je potrebna duhovna pomoć, savjet, poticaj, razgovor i utjeha mogu se od 16 do 18 sati javiti na broj 097/7682370 ili pisati na e-mail: info@fra3.net.

„Važno je da budemo zajedno u ovim vremenima, da na strahove i tjeskobe odgovorimo nadom i zajedništvom”, poručuju franjevci iz zagrebačke Dubrave.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja