Budi dio naše mreže

Jutarnje misno slavlje blagdana Pohoda Blažene Djevice Marije i Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba, u srijedu 31. svibnja na Kamenitim vratima predvodio je fra Zlatko Vlahek OFMConv., tajnik Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Na misnom slavlju koncelebrirali su o. Danijel Vranešić, župnik Župe sv. Ćirila i Metoda, Zagreb - Gornji grad, vlč. Kristijan Tušek, povjerenik za Pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije i vlč. Tomislav Hačko, pastoralni pomoćnik u Župi sv. Marka, evanđelista, Zagreb - Gornji grad.

/ im

U svojoj homiliji fra Vlahek osvrnuo se na riječi zborne molitve: „Bože, ti nam u liku Majke Božje od Kamenitih vrata u srcu grada Zagreba dao osobit znak svoje prisutnosti” te istaknuo da je “prva misao koju molitva ističe, govori o mjestu, lokaciji „u srcu grada Zagreba”. Ne ulazeći u povijest i nerijetko napetih odnosa različitih lokacija, Gradeca i Kaptola grada Zagreba, ovo mjesto gdje stojimo i gdje se utječemo zagovoru BDM, mjesto je povezivanja dvaju lokacija, koje su kroz povijest težile razdvajanju.”

“Blažena Djevica Marija je upravo tu; na ovom mjestu, koje povezuje, ujedinjuje. Svojim zagovorom kao i na svadbi u Kani Galilejskoj, upravlja svome Sinu molbu potrebnog naroda, da poveže, učini čudo promijene, novog života i novoga pogleda. I mi smo potrebni zagovora naše Majke, koja nam upravo na ovome mjestu osvješćuje i doziva u svijest tolike milosti kroz povijest kojima je Ona sama bila posrednica”, rekao je propovjednik.

Fra Vlahek ističe i drugu misao koja se nadovezuje na “srce grada Zagreba”, a to je je potreba čovjeka da napravi mjesto Bogu što se odvija u dvjema dimenzijama: mjestu, odnosno lokaciji i vremenu.

“Ovo mjesto, Srce Grada Zagreba, svetište Majke Božje od Kamenitih vrata, jest svetište, koje nas u našem hodu poziva da zastanemo; da se kratko pomolimo; da našoj nebeskoj Majci uputimo našu zahvalnost, našu molitvu, da joj se stavimo u zagovor pred našim važnim životnim odlukama i problemima. Ovo je svetište unutar hoda našega života, u kojem je potrebno katkada stati, zaustaviti se… Osvijestiti Božju prisutnost u našem životu, pa i onda kada žurimo na posao ili kada se vraćamo s posla ili smo u običnoj šetnji, tj. u radnjama svakodnevnog života, potrebno je kratko stati, zaustaviti se pred pogledom naše nebeske Majke koja čezne za nama majčinskom ljubavlju”, zaključio je fra Zlatko Vlahek.

Na kraju misnog slavlja domaći župnik preč. Vladimir Magić zahvalio je svima okupljenima, a posebno predvoditelju slavlja i istaknuo da današnji susret i predvoditelj povezuje dva svetišta: manju baziliku sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu i Majku Božju od Kamenitih vrata.

Lik Majke Božje od Kamenitih vrata nakon jutarnje mise je prenesen i izložen u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca (Kaptol 28), odakle će ga mladi u 18 sati prenijeti na oltarni prostor na trg ispred Zagrebačke katedrale.

Središnje misno slavlje u 19 sati na trgu ispred Prvostolnice predvodi kardinal Mario Grech, generalni tajnik Biskupske sinode.

Nakon svečanog misnog slavlja uslijedit će hodočasnička procesija sa svijećama Bakačevom ulicom, Trgom bana Josipa Jelačića, Radićevom ulicom do Kamenitih vrata.

Uoči samoga slavlja, molitvom krunice od 18 sati i pobožnošću pred Gospinim likom, Mariji, Majci Crkve, povjerit ćemo XVI. redovitu opću skupštinu Biskupske sinode i moliti za zajedništvo, sudjelovanje i poslanje.

Izvor: Zagrebačka nadbiskupija

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja