Budi dio naše mreže

"Stavite Sveto pismo na mjesto televizora, tamo gdje vam smeta da ne možete gledati televiziju bez da pomaknete Bibliju. Svaki dan pročitajte jedno poglavlje. Pa tek onda upalite televizor. Ako čitate Bibliju redovito, osjetit ćete u svom srcu neku promjenu, neku radost. Podcrtavajte ono što vama nešto govori. Ispočetka možda nećete osjetiti ništa, ali kasnije ćete shvatiti koliko je područja vašeg života Božja riječ osvijetlila. Jer to je živa Božja riječ, koja ima snagu preobraziti naše živote", naglasio je fra Josip Blažević.

/ Diana Tikvić

U sklopu Godine župe sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima, koja traje od 13. lipnja 2019. do 13. lipnja 2020., organiziran je poseban program u župi sv. Antuna Padovanskog. Želja je župnika vlč. Antuna Sentea starijeg da Godina župe bude blagoslov za župu te da je vjernici iskoriste kao priliku aktivnije živjeti svoju vjeru. Tim povodom u Nedjelju Božje riječi u župi je gostovao provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca i vrsni poznavatelj istočnjačke duhovnosti i novih religioznih pokreta fra Josip Blažević.

Fra Josip je predslavio večernju svetu misu te se našalio s vjernicima govoreći kako su neki vjerojatno u egzistencijalnoj krizi i krizi vjere jer su molili za pobjedu hrvatskih rukometaša, a rukometaši se kući ipak vraćaju s europskim srebrom. Rekao je da je prirodno da ljudi žele biti u nečemu prvi, prepoznati, ali da je ovo igra, a mi bismo trebali biti igrači za Vječnost. “I važno je shvatiti da je naš zemaljski život stvarnost u službi onostranosti”, istaknuo je fra Josip.

Božja riječ je živa, ona ima snagu mijenjati naše živote

Govoreći o Nedjelji Božje riječi, koja se po želji pape Franje, treće nedjelje kroz godinu svečano slavi u cijeloj Crkvi, propovjednik je istaknuo da je svaka nedjelja nedjelja Božje riječi. I da je papa Franjo želio da Božju riječ prepoznamo živom. Jer Božja riječ i je živa, ona ima snagu mijenjati naše živote, naglasio je fra Josip. “Papa ovu odluku donosi u godini svetog Jeronima. Ove se godine obilježava 1600 godina od smrti svetog Jeronima, velikog biblijoljupca, velikog poznavatelja Svetoga pisma, čovjeka koji nam je cijelo Sveto pismo preveo na latinski jezik i čovjeka koji je rekao glasovitu rečenicu: Nepoznavanje Svetoga pisma nepoznavanje je Krista. Tko ne poznaje Sveto pismo ne poznaje Isusa Krista. Nemojmo se obmanjivati da znamo nešto o Kristu ako ne poznajemo Sveto Pismo. To je Božja riječ, cijeli Stari zavjet najavljuje njegov (Kristov, nap.a.) dolazak, a u Novom zavjetu apostoli dokazuju da su se na njemu ispunila starozavjetna obećanja. On je utjelovljena Božja riječ. Po Njemu je sve stvoreno”, rekao je provincijal Blažević.

Isus je utjelovljena, živa Božja riječ i ako je slušamo kao mrtvu odlazimo kući nepromijenjeni, s mise se vraćamo ravnodušni.

U euharistiji, po molitvi, kad Duh Sveti silazi na kruh i vino, oni postaju Kristovo tijelo i Kristova krv, istaknuo je propovjednik. Podsjetio je kako često čitamo kod svetaca mističara kako su u svojim vizijama vidjeli tužnog Isusa jer ga vjernici u hostiji primaju kao nešto beživotno. “A Isus je izvor svakoga života”, kazao je fra Josip. “Isus je utjelovljena, živa Božja riječ i ako je slušamo kao mrtvu odlazimo kući nepromijenjeni, s mise se vraćamo ravnodušni. I papa Franjo to želi promijeniti. Odabire smjestiti ovaj blagdan u molitvenu osminu za jedinstvo kršćana jer protestanti iznimno cijene Božju riječ. Papa želi da nas Božja riječ međusobno približi. Svi kršćani mole isti Očenaš, tko sam ja da bratu kršćaninu uskratim to da je dijete Božje. Zadnja Isusova oproštajna molitva bila je ‘Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni i ja u tebi, tako neka i oni u nama budu jedno, da svijet povjeruje da si me ti poslao!’ (Iv 17,21) Po tome se mjeri naše kršćanstvo, koliko žarko žudimo za jedinstvom”, rekao je fra Josip.

Ne možemo biti napola Božji. Ili smo njegovi ili nismo

Propovjednik je istaknuo da je Božja riječ polazište, ona će nas sjediniti i približiti, posebno u ovom vremenu u kojem toliki lutaju. Sve je više duhovnih nomada, izgubljenih, potrebno je snažnije naviještati Božju riječ. “Kad se osjeti snaga Božje riječi u životu onda se ne bojimo otvoriti daru života, mladići i djevojke ne boji se odgovoriti na Božji poziv i predati svoj život Isusu Kristu, onda nema straha ako treba postati i mučenikom za Isusa Krista. Sveci su se otimali tko će biti više Isusov. A mi? Teško nam je i na misu doći. Ako je kiša, nećemo ići da ne pokisnemo, ako je snijeg, da se ne prehladimo, ako je vruće da se ne spržimo. Nikako nam ugoditi. Nikako da Bog zauzme mjesto u našem životu, da bude prvi. A dok ne bude Bog prvi, dok nam Njegova riječ ne bude sveta, u našem životu On nije Bog, On ne može u našem životu promijeniti ništa, On je nemoćan, jer mu ne pripada prvenstvo. Ne možemo biti napola Božji. Ili smo njegovi ili nismo”, naglasio je fra Josip.

Stavite Sveto pismo na mjesto televizora, tamo gdje vam smeta da ne možete gledati televiziju bez da pomaknete Bibliju.

“Isus je taj koji dolazi rasvijetliti našu egzistenciju, u mračnim područjima života u kojem živimo on je Svjetlo svijeta. Previše je tmine, pesimizma, crne kronike, jer nismo prihvatili Božju riječ da nam osvijetli ono lijepo za što nemamo oči. Riječ Božja daje smisao životu, ali je treba shvatiti ozbiljno, ona se treba utjeloviti u našem životu”, rekao je propovjednik i ispričao susret s jednim jako radosnim protestantom. Upitao je sve katolike gdje je naša radost i zašto se u svijetu češće ne sreću radosni katolici. Dao je prijedlog kako da Božja riječ uđe u naše živote i naša srca i promijeni ih: “Prvi korak je da otvorimo Sveto pismo i počnemo ga čitati. Stavite ga na mjesto televizora, tamo gdje vam smeta da ne možete gledati televiziju bez da pomaknete Bibliju. Svaki dan pročitajte jedno poglavlje. Pa tek onda upalite televizor. Ako čitate Bibliju redovito, osjetit ćete u svom srcu neku promjenu, neku radost. Podcrtavajte ono što vama nešto govori. Ispočetka možda nećete osjetiti ništa, ali kasnije ćete shvatiti koliko je područja vašeg života Božja riječ osvijetlila. Jer to je živa Božja riječ, koja ima snagu preobraziti naše živote”, naglasio je fra Josip Blažević.

Nakon mise fra Josip je održao tribinu „Yoga i kršćanski put savršenstva po sv. Bonaventuri“ o čemu pročitajte ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja