Budi dio naše mreže

„Ura preminuća“ blaženog kardinala i mučenika Alojzija Stepinca obilježena je u ponedjeljak 10. veljače u 14 sati u zagrebačkoj katedrali pjesmom i molitvom. Obilježavanje blaženikove smrti predvodila je bogoslovska duhovna grupa Blaženog Alojzija Stepinca na čelu s duhovnikom vlč. Andrijom Miličevićem, a prisustvovala je bogoslovska zajednica, sveučilištarci Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta i veliki broj vjernika koji je tijekom molitve u sve većem broju pristizao blaženikovom grobu.

/ mp

Spomen na blaženikov smrtni čas započeo je pjesmom “Blaženi naš kardinale” koju je otpjevao Bogoslovski oktet, potom je prigodnu riječ uputio vlč. Andrija Miličević u kojoj je napomenuo da okupljanjem oko groba blaženoga Alojzija Stepinca želimo obilježiti posljednje trenutke njegova života te na poseban način proslaviti šezdesetu godišnjicu njegova novog rođenja za nebo, javlja mrežna stranica Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.

Foto: nbs-zg.hr

Naglasio je kako je blaženi Alojzije dar i Katoličkoj Crkvi i hrvatskom narodu jer je bio pastir i mučenik koji je ostao vjeran Bogu do posljednjeg daha. Nakon tih uvodnih riječi pročitan je izvještaj o blaženikovom umiranju iz Dnevnika krašićkoga župnika vlč. Josipa Vranekovića.

Foto: nbs-zg.hr

Uslijedila je kratka molitva i čitanje iz Ivanova evanđelja (Iv 15,12-15.19-27). U kratkom nagovoru vlč. Andrija progovorio je o važnosti trpljenja, vjernosti, muci, nošenju križa, ustrajnosti i povezanosti s Papom o čemu možemo čitati u obilju blaženikove pisane ostavštine. Istaknuo je kako blaženik nije nikada nešto loše govorio o papi, nije ga ogovarao ili što tome slično… trebamo ga i mi danas u tome nasljedovati.

Foto: nbs-zg.hr

Molitvu vjernika molili su bogoslovi članovi grupe blaženog Alojzija Stepinca nakon koje se molila krunica Božanskog milosrđa, litanije blaženog Alojzija Stepinca i molitva za blaženikovo proglašenje svetim. Na kraju je vlč. Andrija Miličević podijelio svečani blagoslov okupljenom narodu nakon kojeg je Bogoslovski oktet izveo pjesmu “Ljiljane bijeli”.

Foto: nbs-zg.hr

Foto: nbs-zg.hr

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja