Budi dio naše mreže

U Župi bl. Ivana Merza, Zagreb – Špansko, u četvrtak, 22.lipnja, proslavljena je 20. godišnjica kanonizacije blaženog Ivana Merza.

/ im

Na župnom zemljištu župe blaženog Ivana Merza svečano misno slavlje predvodio je mons. Dražen Kutleša zagrebački nadbiskup i metropolit u koncelebraciji sa vlč.Markom Čolak upraviteljem župe bl.Ivana Merza, svećenicima Kustošijanskog dekanata preč. Ljubomirom Vukovićem dekanom, preč. mr. Ivan Lukić ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, paterom Božidarom Nagy, postulatorom i dr. Josipom Beljanom.

U svom pozdravu na početki misnog slavlja župnik Marko Čolak je istaknuo :“Mi kao vjernici župe b. Ivana Merza imamo privilegij zahvaliti Bogu na daru ovog izvanrednogsvjedoka vjere. Njegov primjer nam pokazuje kako jedan običan čovjek vođen ljubavlju prema Bogu može imati dubok i trajan utjecaj na svijet oko sebe“.

U svojoj homeliji mons Dražen Kutleša je poručio:“ Mi smo sol zemlje i svjetlo svijeta kaže nam današnje evanđelje, mi vjernici moramo biti čisti i pošteni i živjeti krščanske vrednote. I mi vjernici i katolici i moramo biti svjetlo u svijetu gdje ima tame. Tama se može nadvaladati malim svjetlom i zato svaki vjernik može malim trakom svjetla rasvjetliti tamu, baš kao što je i bl. Ivan Merz bio svjetlo koje i mi danas trebamo slijediti“, te je dodao: „Bolesno oko ne voli svijetlost tako i bolesno društvo ne želi istinu, a mi vjernici jesmo ti koji trebamo tu istinu navještati i širiti, jer jedino će nas istina spasiti Svjetlost jest i putokaz i trebamo gledati svjetlost da ne zalutamo. Bl. Ivan Merz je imao sposobnost privući ljude svojim govorom i svojim primjerom. On je bio svetac euharistije i svakodnevno je sudjelovaio na svetoj mmisi i crpio je svoju snagu iz ljubavi prema Euharistiji, i Blaženoj Djevici Mariji. Uvijek je tražio njenu zaštiti, isto tako ljubio je Crkvu i Papu.“

Za kraj nam je mon. poručio: „Danas se molimo blaženom Ivanu Merzu da nam u našim patnjama i sumnjama dadne snage da možemo biti pravi vjernici i katolici unatoč mnogim sumnjama, pitanjima i dvojbama, da znamo pronalaziti pravi put kako je i on to zano da jednostavnim temeljima; Euharistiji, Blaženoj Djevici Mariji i na sakrementima. Jer ako budemo tako i mi usmjerili svoj život onda ćemo znati kamo trebamo ići i postat ćemo svjetionik koji će usmjeravati svoju djecu i bližnje pravome putu.“

Svetu misu pjevanjem su animirali župni zborovi: zbor mladih Put K Suncu, Mješoviti župni zbor. Na kraju misnog slavlja braća Christian i Austin voditelji klape Samoana iz Novog Zelanda, ljubitelji hrvatske pjesme i kulture, štovatelji Bl. Ivana Merza svojim pjevanjem hrvatskih pjesama uzveličali su ovu proslavu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja