Budi dio naše mreže

FOTO Svečano obilježen početak akademske godine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu

"Pandemija koronavirusa označila je godinu 2020. To ste na jedinstven način iskusili vi, brucošice i brucoši, završavajući srednju školu, polažući maturu i upisujući se na fakultete. Pandemija je postala naša svakidašnjica, karakterizira sva područja našega života, od javnoga do privatnog, od gospodarskoga do društvenog. Prisiljava nas na novi način ponašanja, tako i susret u ovom obliku je nešto novo, što nismo mogli predvidjeti. Međutim, temeljna poruka Evanđelja na koju nas Isus neprestano poziva jest da se zlo može pobijediti samo dobrim", poručio je kardinal Josip Bozanić na početku nove akademske godine studenticama i studentima Hrvatskoga katoličkog sveučilišta.

/ HKM

Početak nove, jedanaeste akademske godine započeo je svečanim akademskim činom u četvrtak 1. listopada na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu uvodnim pozdravom rektora prof. dr. sc. Željka Tanjića i obraćanjem Velikog kancelara HKS-a zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića studentima prve godine preddiplomskog studija u Velikoj dvorani HKS-a.

Uz poštivanje svih epidemioloških mjera, svečani akademski čin održan je za studente prve godine preddiplomskih sveučilišnih studija povijesti, sociologije, psihologije, komunikologije i sestrinstva.

Uvodnu molitvu predvodio je sveučilišni kapelan Odilon Singbo. Prethodno je u jutarnjim satima održano misno slavlje koje je u crkvi sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkom Svetom Duhu predvodio zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, prvi rektor HKS-a.

Obraćanje kardinala Josipa Bozanića studentima prve godine preddiplomskoga studija Hrvatskog katoličkog sveučilišta / FOTO: HKM

Zatim je Veliki kancelar HKS-a zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić zahvalio Bogu za početak nove akademske godine i zamolio ga da u ovom nesigurnom vremenu “štiti sve studente, djelatnike i nastavnike našega Sveučilišta i podari im snage i mudrosti za svakodnevne izazove”, te na njih i njihove obitelji kao i cijelu zajednicu HKS-a zazvao zagovor sv. Terezije od Djeteta Isusa i bl. Alojzija Stepinca.

Veliki kancelar kardinal Bozanić zatim je pozdravio zajednicu HKS-a, osobito studentice i studente koji počinju prvu godinu studija, izražavajući veliku radost što ih ima priliku susresti “licem u lice” u ovo vrijeme i posebnim okolnostima u kojima sada živimo.

“Pandemija koronavirusa označila je godinu 2020. To ste na jedinstven način iskusili vi, brucošice i brucoši, završavajući srednju školu, polažući maturu i upisujući se na fakultete. Pandemija je postala naša svakidašnjica, karakterizira sva područja našega života, od javnoga do privatnog, od gospodarskoga do društvenog. Prisiljava nas na novi način ponašanja, tako i susret u ovom obliku je nešto novo, što nismo mogli predvidjeti. Međutim, temeljna poruka Evanđelja na koju nas Isus neprestano poziva jest da se zlo može pobijediti samo dobrim”, poručio je okupljenima.

To želim i ovdje naglasiti. Ne samo u odnosu na pandemiju koronavirusa, nego i na one druge viruse koji su možda vidljivi ili manje vidljivi a koji se jedino mogu pobijediti dobrim djelima. To je ta temeljna nit evanđelja koja čini da svijet napreduje. Smijemo zato reći da je izazov našega vremena ljudska blizina, pomoć i djelotvorna ljubav. Kako to živjeti u ovo vrijeme različite distance?

Svi smo iskusili da je prvo skrovište blizine postala obitelj, istaknuo je kardinal. To govori kako je upravo obitelj ona temeljna zajednica života gdje se može na najjednostavniji, najnormalniji i najljudskiji način živjeti tu blizinu!

I studentice i studente podsjetio je na njihove obitelji i blizinu kojom ih roditelji, braća i sestre, rodbina prate na putu koji sada započinju. Početak studija je nešto lijepo, izazovno, mladi čovjek se mora tome radovati. Početak studija otvara nova vrata, perspektive i “premda ne znate kamo će vas dovesti, uđite u tu avanturu s novim povjerenjem, to vam kao nadbiskup i prijatelj želim poručiti”.

Studenticama i studentima zaželio je da upravo nasuprot ovom vremenu budu graditelji budućnosti; da se ne prepuste bezvolji, nego da s mladenačkim poletom gledaju u budućnost i budu oni koji će biti protagonisti novoga vremena, ovoga vašega koji treba voditi i učiniti boljim. Budite protagonisti nove solidarnosti, nove pravednosti, brige za okoliš, ovaj zagrebački, hrvatski, opći koji je potreban posebne brige na svim područjima.

I ne bojte se! Budite oni koji će svojim studijem, radom i marljivošću graditi nešto novo jer Bog vas je za to postavio i to od vas očekuje!

Zagrebački nadbiskup je poželio da karakteristika HKS-a bude zajedništvo svih koji su uključeni u tu instituciju, “koja želim da bude znak i u našem gradu Zagrebu i našoj Hrvatskoj”, istaknuo je. Profesorima je kardinal poželio puno znanstvene strasti za ono što poučavaju, neka studenti osjete da su “ovdje zbog njih, njihova rasta i napretka”.

Rektoru HKS-a prof. dr. sc. Željku Tanjiću na početku novoga mandata poželio je puno uspjeha, “da to bude s jedne strane nastavak a s druge strane novi početak”. Isto je poželio i novim prorektorima, a na kraju je kardinal svima poželio da “budemo iz dana u dan svjedoci evanđeoske novosti koja je jedina u stanju pobijediti sve”. Neka ovo bude godina novih nada i budite radosni i sretni u ovom novom zajedništvu u koje neki danas ulaze prvi put, a neki ga nastavljaju. Neka Bog sve vas blagoslovi, zaključio je kardinal Bozanić.

Uvodni pozdrav i obraćanje prof. dr. sc. Željka Tanjića studentima prve godine preddiplomskoga studija Hrvatskog katoličkog sveučilišta / FOTO: HKM

Rektor Tanjić u pozdravu je istaknuo da ovu akademsku godinu počinju u potpuno drukčijem ozračju u odnosu na prethodne. Pandemija covida-19 prošli ih je semestar prisilila na drugačiji način rada i organizaciju sveučilišta, rekao je rektor i istaknuo koliko je bilo teško gledati aule i prostore sveučilišta bez studenata. Spomenuo je i rane koje je gradu nanio potres. Zahvalio je Bogu što su iz svih tih teškoća izišli obogaćeni “novim iskustvima i znanjima, ojačani i onime što su znali a ponekad zaboravili – da su sveučilište ljudi”. Izrazio je stoga posebnu radost zbog današnjega zajedništva na misi i svečanom činu.

Posebnu zahvalnost izrazio je Velikom kancelaru Bozaniću na poticajnim riječima i zauzetosti za Sveučilište u ovom vremenu kada je Crkva ranjena potresom. Svima je zahvalio na podršci i zajedničkom radu na dobro i razvoj HKS-a. Poželio je dobrodošlicu studentima i izrazio nadu da će im Sveučilište postati novi dom. Zatim je predstavio prorektore i pročelnike, posebice dvojicu koji današnjim danom počinju novu službu – prorektor za znanost Roberto Antolović i prorektor za nastavu Roko Mišetić, kojima je simbolično predao prorektorske lance. Svima je na kraju poželio otvoreno srce, dobru misao i čvrstu vjeru kako bili odgovorni graditelji budućnosti.

Dodjela prorektorskih lanaca / FOTO: HKM

Dodjela prorektorskih lanaca / FOTO: HKM

Bivša studentica Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Matea Škomrlj, mag. soc., obratila se brucošima o svojem iskustvu studiranja / FOTO: HKM

Izvanredni profesor dr. sc. Roko Mišetić, prorektor za nastavu progovorio je o studiranju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu / FOTO: HKM

Studentski kapelan Hrvatskog katoličkog sveučilišta velečasni Odilon Singbo / FOTO: HKM

Prof.dr.sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta u završnoj riječi studentima / FOTO: HKM

Blagoslov kardinala Josipa Bozanića povodom početka nove akademske godine 2020/2021.  / FOTO: HKM

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja