Budi dio naše mreže

Zadarski nadbiskup Milan Zgrablić predvodio je u subotu, 3. veljače, misu na svetkovinu sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovačke biskupije i grada Dubrovnika, ispred katedrale Gospe Velike, a na misi je sudjelovao veliki broj domaćih vjernika i hodočasnika sa svih strana.

/ mp/IKA

Dubrovački biskup Roko Glasnović pozdravio je sve okupljene i  čestitao svima koji slave imendan. U misi u molitvama, rekao je biskup, na poseban način su prisutne sve naše obitelji, osobe s različitim životnim teškoćama, bolesne, nemoćne i osamljene. Upravo takvim osobama Isus je bio blizu. „Ne bojte se, niste sami. Krist traži baš vas, suosjeća s vama, uvijek je blizu ljudske patnje. Svakog prima otvorenih ruku i otvorenog srca koje je milosrdno i ima smilovanja za svakog čovjeka“, poručio je dubrovački biskup. Naglasio je i ljepotu molitve Očenaša koja nas sve povezuje i čini braćom i sestrama.

Dubrovački biskup Roko Glasnović

Nadbiskup Zgrablić u propovijedi je govorio o intenziviranju molitve u kontekstu nedavno otvorene Godine molitve za cijelu Crkvu ususret Jubileju 2025. te promišljao o ulozi molitve u životu sv. Vlaha kao i današnjih obitelji i vjernika.

Godina molitve

Spomenuo je kako je papa Franjo Nedjelju Božje riječi, 21. siječnja 2024., nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja, objavio da je toga dana počela Godina molitve, ususret Svetoj godini – Jubileju 2025. Sveti Otac jetom prigodom pozvao vjernike diljem svijeta na intenzivniju molitvu tijekom priprave za Svetu godinu, čije je geslo „Hodočasnici nade“. „Idući mjeseci,“ rekao je tom prigodom Sveti Otac, „dovest će nas do otvaranja Svetih vrata, čime ćemo započeti Jubilej. Molim vas da intenzivirate svoju molitvu da biste se dobro pripremili za proslavu tog milosnog događaja i iskusili snagu Božje nade. Zato danas započinjemo Godinu molitve, odnosno godinu posvećenu ponovnom otkrivanju velike vrijednosti i nasušne potrebe molitve u osobnom životu, u životu Crkve i svijeta.“

Nadbiskup je objasnio i značenje jubilarne ili svete godine koje se obilježavaju, počevši od XIV. stoljeća, svakih dvadeset i pet godina. „I ova Jubilarna godina 2025. koja je pred nama može imati važnu ulogu na duhovnom, crkvenom i društvenom području i za nas“, poručio je mons. Zgrablić.

„Želimo, također, da naša zajednička molitva tijekom proslave Feste sv. Vlaha bude snažan poticaj svakom od nas da otkrijemo veliku vrijednost i nužnost molitve za duhovni život svake osobe, duhovnu obnovu naših obitelji, našega naroda i cijele Crkve“, poručio je nadbiskup navodeći ulogu vjere, nade i ljubavi na tom putu prema vječnom životu „u kojem sv. Vlaha u vjeri i nadi promatramo“.

Nadalje je zadarski nadbiskup kao najljepšu molitvu istaknuo „euharistijsku simfoniju“ i dodao kako se okupljeni na ovoj misi danas pridružuju  „onom mnoštvu hodočasnika i štovatelja svetog Vlaha koji su nam prethodili u životu i vjeri te kroz dugi niz stoljeća u ovom Gradu života, vjere, duha, slobode, kulture i mnogolike ljepote, nastavljamo molitvu slavljenja i hvale“.

„Sveti Vlaho, kao i svaki drugi svetac, čovjek je svoga vremena i svojim životom i radom prenosio je svjetlo evanđelja prema okolnostima onog vremena“, kazao je mons. Zgrablić i nastavio: „Okolnosti i načini života se mijenjaju, ali svjetlo i istina Evanđelja ostaju uvijek iste. Ne mijenja se Božja istina, ni milost koja je djelovala u svecima protekom vremena. Mijenjaju se samo oblici ljudskog života i misli i načini njihova  očitovanja.“ Dodao je i kako su sveci uvijek suvremeni jer žive s Bogom, u vječnoj sadašnjosti, u punoj Istini i Životu, milosti i svetosti. „Iz vječnosti nam sveci prenose svjetlost Božju koja obasjava tmine našega života i raspršuje mrak naših lutanja, kako bismo dospjeli do punine Istine, do onog najizvrsnijeg, do spoznanja Isusa Krista, radi kojega se isplati i sve izgubiti i, u usporedbi s njime, zajedno sa svetim Pavlom, sve možemo smatrati otpadom (usp. Fil 3,8).“

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja