Budi dio naše mreže

Pogledajte kako su Hrvati proslavili svetkovinu Tijela i Krvi Kristove.

/ im

Zagrebačka nadbiskupija

Zagreb

Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša predvodio je na svetkovinu Tijelova i na Dan državnosti Republike Hrvatske, u četvrtak 30. svibnja, misno slavlje u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

U homiliji je nadbiskup istaknuo da Tijelovo podsjeća „na ono od čega Crkva živi, na pashalni misterij koji označava prijelaz iz ropstva grijeha u slobodu i slavu djece Božje, na Kristovu trajnu osobnu prisutnost među nama. Dan Državnosti nas podsjeća na jednu drugu slobodu koju smo stekli i koja nas obvezuje”.

Govoreći o vrednotama koje su bitne za identitet hrvatskog naroda, nadbiskup Kutleša je naglasio da „identitet naroda obuhvaća različite aspekte života zajednice: ono što nas razlikuje od drugih, kao i ono što nas povezuje i čini zajednicom s dubokim korijenima i bogatom baštinom. Taj je identitet nemoguće očuvati ako se bez ikakvih kriterija prekida s prošlošću naroda, ako se zaboravi kako očuvati one vrijednosti iz kojih je iznikao, od kojih živi i po kojima je prepoznatljiv”, rekao je nadbiskup i nadodao da „unatoč brojnim promjenama kroz koje smo kao narod prošli, obitelj, vjera i domovina ostaju vrlo visoko na ljestvici vrednota u Hrvatskoj”.

Karlovac

Pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško predvodio je misu na svetkovinu Tijelova i Dana državnosti, u četvrtak 30. svibnja u župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova u Novom Centru u Karlovcu.

U homiliji je biskup progovorio o pashalnim misterijima. „Isus na posljednjoj večeri lomi kruh, daje ga svojim učenicima i poistovjećuje se s tim kruhom. Od tada blagovati pashu znači hraniti se Kristom, njegovom riječju i samim njegovim životom. Isus ne traži od apostola da ga analiziraju, raščlanjuju, on traži da ga uzmemo kao dar za blagovanje, kao hranu za život. Blagoslovljeno Kristovo tijelo obnavlja život. Unosi u nas dostatnost odnosa s njime. Sva naša osjetila su ograničena da bi shvatili otajstvo, jedini nam je oslonac tu Božja riječ.

Krist je pobijedio smrt da bi mi ‘guštali’ u životu, a najveći je gušt živa Isusova ljubav i plodovi otkupljenja. Cilj nam je raditi i uživati u radu, u roditeljstvu, osjetiti u okupljanju obitelji oslonac u  zajedničkom kruhu. Euharistija je uvijek odgovor na neukus življenja sebičnosti. Vratimo se zato okusu kruha i prepoznajmo što je neukusno, klonimo se grubih riječi“, kazao je.

Homiliju u cijelosti pročitajte ovdje.

Đakovačko-osječka nadbiskupija

Večernje misno slavlje svetkovine Tijelova, u četvrtak 30. svibnja u đakovačkoj katedrali sv. Petra predvodio je pomoćni đakovačko-osječki biskup Ivan Ćurić.

Nakon pročitanih liturgijskih čitanja i evanđelja koje je navijestio đakon Dalibor Macanić, uslijedila je homilija biskupa Ivana u kojoj je govorio o tajni euharistijskog kruha i spomenu koji je Isus ustanovio na Veliki četvrtak. Naglasio je: „Današnja nam je svetkovina poziv da bolje razumijemo kako blagujući euharistijski kruh svjedočimo da smo Božji narod na putu, ′hodočasnici nade‵ koji u zajedništvu s Kristom – kako nas Crkva poučava – ′uskom stazom Križa‵ hodimo prema vječnoj gozbi u punini nebeskoga života i ostvarenja Božjeg kraljevstva. To je snaga Euharistije koja obnavlja i posadašnjuje Božje djelo već ostvareno u Kristu, koje sada, ponovno, na sakramentalni način, povezuje ′vidljivo i nevidljivo‵, spaja ′zemaljsko i nebesko‵, ′božansko s ljudskim združuje‵, kako to svečano izričemo u Vazmenoj, uskrsnoj noći“.

Homiliju u cijelosti pročitajte ovdje.

Osijek

Svečano misno slavlje na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove i Dan državnosti, u četvrtak 30. svibnja u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

U nastavku svoje homilije mons. Hranić uputio je na načine štovanja Isus Krista. Kao prvi način istaknuo je potrebu blagovanja Njegova tijela i krvi – pričesti svake nedjelje, po mogućnosti i češće, kad god se sudjeluje u euharistijskom slavlju. „Pristupiti pričesti ne znači samo primiti posvećene čestice kruha i vina, nego se po pričesti događa prožimanje osoba. Živi Isus se daruje meni, dolazi k meni, sa mnom se sjedinjuje i poziva me da mu se potpuno predam, tako da odsada vrijedi ′Živim, ali ne živim više ja, nego u meni živi Krist′“, nadodao je.

Homiliju u cijelosti pročitajte ovdje.

Krčka biskupija

Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove proslavljena je 30. svibnja u krčkoj katedrali. Euharistijsko slavlje predvodio krčki biskup Ivica Petanjak, a koncelebrirala su osmorica svećenika i redovnika.

Biskup Petanjak je pozvao na promatranje i svega onoga što prethodi slavlju Pashalne večere, Isusove upute i pripreme na nju. „Isus priprema mjesto, bira prostor, šalje. Budimo pozorni na Isusove riječi. On točno kaže učenicima kamo trebaju ići, koga će susresti, što će mu reći, što će naći“.

„Naš život je naš i mi ga možemo htjeti i željeti urediti po našem, ali dobro znademo da najčešće nije tako. Uvijek se netko ubaci s nečim svojim, dogodi se nešto neočekivano i nepredvidivo, promjeni nam plan kompletno ili okrene cijeli život u drugom pravcu. To su životna upozorenja koja nas potiču da shvatimo da u našem životu Bog uvijek ima inicijativu, on započinje nešto novo, on usmjerava u nekom drugom pravcu, a mi moramo biti pozorni na te naizgled sitnice ili detalje koji najčešće život znače, a mi ako nismo pozorni možemo olako preko njih prijeći, ne primijetiti i ne shvatiti značenje. Euharistija se događa i živi unutar naše stvarnosti koju mi moramo znati prepoznati“.

Homiliju u cijelosti pročitajte ovdje.

Dubrovačka biskupija

Na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo u četvrtak 30. svibnja koncelebrirano euharistijsko slavlje u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku i euharistijsku procesiju ulicama Grada, predvodio je dubrovački biskup Roko Glasnović.

Biskup je na početku propovijedi kazao kako je Krist u svojoj Crkvi prisutan na više načina, a posebno pod euharistijskim prilikama. „Promatrajte kako jedna zajednica slavi euharistiju i odmah ćete vidjeti razinu njezine vjere“, ustvrdio je te nastavio tumačiti otajstvo euharistije. Pritom je kazao kako euharistija „jača naš osjećaj odgovornosti prema današnjem svijetu“.

 

Jedan od velikih štovatelja euharistije bio je bl. Karlo Acutis čija izložba se trenutačno nalazi u Stonu, a trebala bi doći i u Dubrovnik. Mladi blaženik je govorio kako je euharistija njegova „autocesta za nebo“, rekao je biskup te s okupljenim vjernicima podijelio još neke blaženikove misli o euharistiji, čiju veličinu dara kršćani često dovoljno ne prepoznaju, kazao je.

Homiliju u cijelosti pročitajte ovdje.

Šibenska biskupija

Vjernici grada Šibenika svetkovinu Tijelova proslavili su u četvrtak 30. svibnja zajedničkim misnim slavljem u katedrali svetog Jakova. Euharistiju je u koncelebraciji sa svećenicima koji djeluju u gradu Šibeniku i umirovljenim biskupom Antom Ivasom predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić.

„Diljem svijeta i u našem narodu sačuvana je lijepa tradicija puna značenja i žarke molitve da Uskrsli Krist Gospodin u prilikama svete Hostije prođe našim mjestima na vidljiv način i obaspe nas svojim blagoslovom.

A mi, u pobožnosti i poniznosti pred Njim, postanemo svjesniji njegove prisutnosti u našem životu po kojoj ćemo onda sve drugo ravnati, gledati, shvaćati i činiti. Zapravo živjeti – imajući Isusa Krista za životnog suputnika – ali i puno više od toga“, kazao je biskup Rogić u homiliji.

Homiliju u cijelosti pročitajte ovdje.

Bjelovarsko-križevačka biskupija

Bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak predslavio je u četvrtak 30. svibnja u katedrali sv. Terezije Avilske u Bjelovaru euharistijsko slavlje svetkovine Presvetog Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo, izvijestila je Bjelovarsko-križevačka biskupija.

„Naše sudjelovanje u euharistiji nije kao onih koji samo promatraju, već smo oni koji svojim životom sudjelujemo u ostvarivanju Novog saveza. Cijeli naš život, naša svakodnevnica, prožeti su Isusovom žrtvom. Mi živimo primajući Tijelo i Krv Kristovu svaki dan u svoj život, kako bi postali kadri živjeti životom božjim, onako kako nas je Krist naučio”, istaknuo je.

Biskup Huzjak je rekao okupljenima da su kao Crkva upućeni posebno onima koji ne poznaju Krista, ali i onima koji su kršteni, ali više za Krista ne mare. Kao Crkva moramo postati duboko svjesni da smo mi dionici Euharistijske žrtve, a time i dionici one ljubavi koju nam je Bog dao, naglasio je.

Homiliju u cijelosti pročitajte ovdje.

Splitsko-makarska nadbiskupija

Svečano euharistijsko slavlje na svetkovinu Tijela i Krvi Kristove i Dan državnosti u četvrtak, 30. svibnja u crkvi sv. Dujma u Splitu predvodio je umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

U homiliji je nadbiskup Marin Barišić istaknuo da svetkovina Tijelova podsjeća na događaje Velikoga četvrtka. „Nije slučajno da je ova svetkovina uvijek u četvrtak poslije svetkovine Presvetoga Trojstva. Naime, Presveto Trojstvo i euharistija su dvije najveće tajne vjere koje su usko povezane“, istaknuo je u uvodu.

Homiliju u cijelosti pročitajte ovdje.

Sinj

Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove, Dan državnosti i branitelja Sinja i Cetinske krajine proslavljeni su u četvrtak 30. svibnja u Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske.

U propovijedi župnik fra Antonio kazao je da je Euharistija izvor i vrhunac svega kršćanskog života. „U euharistiji susrećemo samoga Krista, a kad njega susrećemo, onda slavimo. U euharistiji slavimo naše otkupljenje, oslobođenje od moći smrti i grijeha.

Euharistija, misa ne smije biti naša obveza, nego dužnost iz ljubavi. Vjernik je pozvan čista srca i sa stavom ljubavi slaviti misu“, kazao je župnik.

Riječka nadbiskupija

„Isus želi doći svima i ne želi nikoga izgubiti. On želi biti hrana za sve i povratak k njemu uvijek je moguć, unatoč našim slabostima. Tu poruku bismo mi kršćani trebali svjedočiti i živjeti“, rekao je riječki nadbiskup Mate Uzinić na svetkovinu Tijelova, 30. svibnja, predvodeći misu u središtu Rijeke, u crkvi Uznesenja Marijina kod Kosog tornja.

Podsjetio je vjernike kako ta svetkovina proslavlja poruku euharistije, Isusova otajstvenog prisustva u kruhu i vinu, njegova drugog utjelovljenja. Pozvao je stoga okupljene da primajući Isusovo tijelo i krv u pričesti postanu Isusovo utjelovljenje i svjedoče njegovu ljubav prema svim ljudima.

Homiliju u cijelosti pročitajte ovdje.

Sisačka biskupija

Na svetkovinu Tijelova, Presvete Krvi i Tijela Isusova, u četvrtak 30. svibnja, sisački biskup Vlado Košić predvodio je misno slavlje u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Lekeniku, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Sisačke biskupije.

Biskup je rekao i kako čitanja govore o tome što je to pričest. „U Evanđelju po Marku, čuli smo kako je Isus slavio svoju zadnju večeru. Poslao je apostole da mu pripreme Pashu u jednoj kući. Tu je uzeo kruh i dao apostolima govoreći: Ovo je moje tijelo. A onda, uzeo je čašu vina i rekao im: Ovo je moja krv. Evo, tako je Isus ostao od svoje posljednje večere među nama, pod prilikama kruha i vina, trajno prisutan. I mi mu svaki puta na svetoj misi dolazimo pokloniti se i primiti tu nebesku hranu, tu hranu koja nas čini njegovim tijelom. Mi postajemo s njime jedno kada blagujemo svetu pričest, kada primamo taj sveti kruh, nebeski kruh u kojega Isus ulazi, po riječima pretvorbe biskupa ili svećenika. Tada on boravi u našem srcu i mi postajemo živo svetohranište, živa pokaznica i kud god idemo, mi zapravo nosimo Isusa“, istaknuo je.

Homiliju u cijelosti pročitajte ovdje.

Varaždinska biskupija

Na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove, u četvrtak 30. svibnja, varaždinski biskup Bože Radoš predvodio je euharistijsko slavlje u varaždinskoj katedrali, nakon kojeg je uslijedila tijelovska procesija s Presvetim Oltarskim Sakramentom središnjim ulicama Grada, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

Na početku homilije obratio se djeci s pitanjem osjećaju li se lijepo u crkvi, na što su djeca potvrdno odgovorila. Rekao je kako je posebno lijepo kad je crkva ispunjena braćom i sestrama koji žele slaviti misu. „Cijeli naš narod, cijeli naš grad, ima blagovalište, svadbu koju želimo svi zajedno slaviti – svetkovinu Tijela i Krvi Isusove“, rekao je biskup.

Propovjednik se osvrnuo na kruh i vino koji se prikazuju na misi. „Prinosimo Bogu kruh koji je plod zemlje i rada ruku čovječjih. Plod je Božje dobrote i mi taj isti plod Bogu ponovno vraćamo. Prinosimo i vino…“, istaknuo je biskup te rekao kako u kruhu i vinu postoji pet pretvorbi, preobrazbi, transformacija koje je nastavio tumačiti.

Homiliju u cijelosti pročitajte ovdje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja