Budi dio naše mreže

Pogledajte kako je dočekan Božić u našoj Domovini.

/ mdj

Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša predvodio je misu polnoćku u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca u Zagrebu. Koncelebrirali su generalni vikar i moderator Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Tomislav Subotičanec, rektor katedrale mons. Zlatko Koren, prebendari i kanonici Prvostolnog kaptola zagrebačkog, ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta preč. Ivan Lukić, rektor Bogoslovije vlč. Željko Faltak, odgojitelji vlč. Josip Đurin i vlč. Toni Potrebić te nadbiskupski tajnik vlč. Andrija Miličević.

Foto: Zagrebačka nadbiskupija/ Misa polnoćka

U homiliji nadbiskup Kutleša stavio je naglasak na sliku susreta pastira s viješću o Isusovu rođenju: “Posebno je upečatljiv njihov povratak s mjesta rođenja. Vratili su se kući na svoje stare poslove, na poznata mjesta i među poznata lica. Vratili su se starim poslovima kao novi ljudi. Drugačije su mislili, drugačije su se ponašali, bili su drugačiji. Bili su to novi ljudi.”

Foto: Zagrebačka nadbiskupija/ Misa polnoćka

Đakovačko – osječka nadbiskupija

Đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić predvodio je u nedjelju 24. prosinca misu polnoćku u đakovačkoj prvostolnici.

Foto: Tiskovni ured Đakovačko – osječke nadbiskupije/ Misa polnoćka

„Bog se od Djevice Marije u Betlehemu rodio kao čovjek. Među nas je došao da ga se ne bojimo kao malo i bespomoćno dijete Isus i postao je ‘s-nama-Bog’ – Emanuel. Kuca na vrata našeg srca da nas ispuni i usreći moleći od nas toplinu i zaklon. Poput betlehemskih pastira, pustimo da nas obasja njegovo svjetlo i zajedno s njima pođimo pokloniti mu se u jaslama. Pobijedimo obamrlost vanjštine i duhovnog sna, koji nam srce čine neosjetljivim za Božju prisutnost u našem životu. Posvijestimo si zbog koga smo okupljeni i tko je slavljenik ove noći“, poručio je nadbiskup.

Biskup Ćurić predslavio polnoćku u Osijeku

Pomoćni đakovačko-osječki biskup Ivan Ćurić predslavio je u nedjelju 24. prosinca misu polnoćku u konkatedrali sv. Petra i Pavla u Osijeku.

Foto: Tiskovni ured Đakovačko osječke nadbiskupije/ Misa polnoćka

Podsjećajući kako je Isus rođen kao i svi ljudi, na krajnje skroman način,  u siromaštvu, „na rubu“, izvan grada, biskup je u homiliji rekao: „Nitko se nije morao ukloniti pred njim, ničije mjesto u „svratištu“ nije zauzeo, kako nam to kazuje naviješteni odlomak Lukina evanđelja. Rođen je tamo gdje je bilo „slobodno“, gdje su ga primila otvorena srca jednostavnih i siromašnih pastira. Tako nježan i nenametljiv dolazak Mesije, Onoga kojega su u krilu izraelskoga naroda navješćivali starozavjetni proroci“.

Sisačka biskupija

Misu polnoćku u ponedjeljak 25. prosinca u dvorištu Pastoralnog centra katedralne Župe Uzvišenja Svetog Križa u Sisku predslavio je sisački biskup Vlado Košić.

Foto: Sisačka biskupija/ Misa polnoćka

“Pastiri su se zainteresirali, zanimalo ih je što im to javlja Nebo, žele vidjeti što se to dogodilo. Danas međutim ima puno ljudi koji nisu zainteresirani ni za što. Možda se zanimaju za skandale, za senzacije, nove tehnike, inovacije koje im mogu donijeti više zdravlja, dulji život, veću lagodnost ili više novaca. Ali što se to njih tiče ako se rodilo još jedno dijete! Pa ipak, pastiri redovito nisu među sobom imali takve događaje. Bili su izvan grada, na pašnjacima sa svojim stadima i tu se nije događalo nešto slično pa su se željeli uvjeriti o čemu se tu radi. Evanđelist izvješćuje da su pronašli Mariju, Josipa i novorođenče gdje leži u jaslama”, istaknuo je biskup u homiliji.

Foto: Sisačka biskupija/ Misa polnoćka

Varaždinska biskupija

Varaždinski biskup Bože Radoš predvodio je 24. prosinca svečanu misu polnoćku u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Varaždinu koja je bila ispunjena mnoštvom vjernika. Uz biskupa Radoša suslavili su kanonici Stolnog kaptola i svećenici iz središnjih biskupijskih ustanova.

Foto: Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije/ Misa polnoćka

„Ako su pastiri simbol kradljivaca i nečistih, a mudraci simbol stranaca koji ne pripadaju i ne poznaju Boga, onda će to biti Isusovo društvo do kraja. Kada je razapet na križ između dva razbojnika Isus nam jasno poručuje da je on Mesija, Spasitelj svakoga čovjeka. On ne dolazi samo kada smo dobri i plemeniti, ne dolazi samo onima koji čekaju njegov dolazak, on dolazi svakome i za svakoga i stalno je prisutan“, poručio je između ostalog u homiliji biskup Radoš.

Foto: Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije/ Misa polnoćka

Gospićko – senjska biskupija

U katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije misu polnoćku predvodio je kancelar Gospićko-senjske biskupije preč. Mišel Grgurić.

Preč. Gregurić je u homiliji naglasio kako je Božić blagdan kada mislimo na malene, nejake, slabe prognane, napuštene i sve one koji su potrebni naše pomoći i ljubavi. „Sjetimo se Isusovih riječi kojima je označio svoj ponovni dolazak: ‘Što god ste učinili jednome od moje najmanje braće, meni ste učinili!’ (Mt 25,40). I ove svete noći naše misli i molitve idu prema stanovnicima Izraela i Palestine koji trpe strahote rata i nemira okorjelih srca željnih stalnih sukoba. Oduvijek je to područje trpilo različite nemire i sukobe, ali novorođeno dijete Isus želi i ovog Božića omekšati tvrda srca, lude pameti i bijesne krvnike i donijeti toliko željeni mir.”

Foto: Gospićko senjska biskupija/ Misa polnoćka

Bjelovarsko – križevačka biskupija

Biskup bjelovarsko-križevački, mons. Vjekoslav Huzjak, predslavio je misu polnoćku u katedrali svete Terezije Avilske u Bjelovaru uz koncelebraciju katedralnog župnika vlč. Branka Fresla, ekonoma biskupije preč. Josipa Stipančevića te sudskog vikara, vlč. Antuna Faltaka.

Foto: Bjelovarsko – križevačka biskupija

U homiliji je biskup napomenuo kako izraz „privržena ljubav Božja“ na poseban način govori o tome da ljubav kojom nas Bog ljubi nema uvjeta, te da Bog ispunja ljudsko srce bez ikakve želje da ga posjeduje ili zauzme. “Stoga je mjerilo našega života upravo Dijete rođeno u Betlehemu. Bog nas neprestano zove da svoj život i svoje srce mjerimo prema njemu”, poručio je.

Šibenska biskupija

Misu polnoćku u katedrali svetog Jakova u Šibeniku predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirao je katedralni župnik don Krešimir Mateša i generani vikar mons. Marinko Mlakić.

Foto: Šibenska biskupija/Misa polnoćka

U homiliji biskup Rogić poručio je kao se treba odazvati glasu savjesti koji neka se ovog Božića pretvori u pjesmu anđela. “Valja ugledati zvijezdu vodilju i pod svaku je cijenu slijediti poput kraljeva u dubokoj čežnji susreta s Isusom, Sinom Božjim, mojim i tvojim Spasiteljem. Svatko neka u sebi pronađe onu želju, čežnju susresti Isusa i neka prepozna koje to prepreke stoje na putu do susreta s Bogom. On će nam pomoći da uklonimo prepreke na putu do njega.”

Foto: Šibenska biskupija/ Misa polnoćka

Dubrovačka biskupija

Dubrovački biskup Roko Glasnović predvodio je u nedjelju 24. prosinca misu polnoćku u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike.

FOTO: Tea Kuzek Marević/ Misa polnoćka

U propovijedi je biskup Glasnović istaknuo primjer sv. Franja Asiškog koji je svim ljudima htio približiti otajstvo Božje ljubavi prema ljudima. Često je bio neshvaćen u svojim nastojanjima, a pred kraj života, već pomalo slijep, sv. Franjo je razmišljao kako oživjeti među ljudima sjećanje na Dijete Isusa, istaknuo je biskup.

Foto: Tea Kuzek Marević/ Misa polnoćka

Požeška biskupija

U noći Isusova rođenja, 24. prosinca 2023. biskup Antun Škvorčević predvodio je misu polnoćku u požeškoj Katedrali u zajedništvu sa svećenicima iz središnjih biskupijskih ustanova i Župe sv. Terezije te vjernicima navedene Župe.

Foto: Požeška biskupija/ Misa polnoćka

Biskup je u homiliji potaknuo sudionike slavlja da ne dopuste biti zarobljenicima nekih ljudskih kratkoročnih i propadljivih inicijativa, nego da odaberu Božju inicijativu u Isusu Kristu, te se danas s vjernicima diljem svijeta obnove u vjeri kako je on najmoćnije djelo koje je Bog izveo za nas.

Foto: Požeška biskupija/ Misa polnoćka

Zadarska nadbiskupija

Zadarski nadbiskup Milan Zgrablić predvodio je misu polnoćku u katedrali sv. Stošije u Zadru na Badnjak, u nedjelju, 24. prosinca, u katedrali sv. Stošije u Zadru.

Foto: Ines Grbić/ Misa polnoćka

„Bog je po Isusu Kristu uzeo ljudsko tijelo i nastanio se među nama. Ova činjenica duboko ulazi u naš život“, istaknuo je nadbiskup, rekavši da se Božji boravak među ljudima na osobiti način događa u liturgijskim činima, uvijek uprisutnjujući  otajstva Božjeg spasiteljskog djelovanja u povijesti, u sadašnjem trenutku.

Foto: Ines Grbić/ Misa polnoćka

Porečko – pulska biskupija

Misu polnoćku u porečkoj katedrali ove je godine, o Božiću 2023., predvodio porečki i pulski biskup mons. Ivan Štironja. Koncelebrirali su kancelar biskupije mons. Sergije Jelenić, katedralni župnik vlč. Mladen Pranjić, te župni vikar katedralne župe vlč. Boško Čatlak.

Foto: Porečko – pulska biskupija/ Misa polnoćka

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja