Budi dio naše mreže

Svečanom i štovateljima sv. Vlaha dobro poznatom i dragom ceremonijom u petak 2. veljače ispred Zborne crkve sv. Vlaha u Dubrovniku otvorena je Festa sv. Vlaha kojom se Dubrovnik spominje 1052. godine Parčeve zaštite.

/ mp

Festu je otvorio dubrovački biskup Roko Glasnović koji je pozdravio puk, uzvanike iz društveno političkog života i crkvene službenike te uvodno spomenuo obljetnice u okviru kojih se odvija ovogodišnja Festa.

Grad Dubrovnik proglasio je 2024. godinu „Godinom UNESCO-ove svjetske baštine“ u okviru koje se obilježava 45. obljetnica upisa povijesne jezgre Dubrovnika na UNESCO-ov Popis svjetske baštine, 15. obljetnicu upisa Feste sv. Vlaha na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva te upis arhivskih fondova iz razdoblja Dubrovačke Republike na listu Sjećanje svijeta prošle godine.

„Drago nam je što i ova Festa svjedoči da nam naš Parac pruža svoju ruku kako bi nas ohrabrio u svim izazovima s kojima se susreće naše društvo u tolikim društvenim i demografskim pitanjima, egzistencijalnim poteškoćama i obiteljskim problemima, nedovoljnom osjetljivošću prema bližnjima, osobito osobama s invaliditetom te ranjivim skupinama društva“, kazao je dubrovački biskup. Spominjući dobro poznate Gundulićeve stihove „O lijepa, o draga, o slatka slobodo“, biskup je podsjetio kako „nam Bog daje slobodu srca i slobodne ruke kojima ga možemo proslavljati te, poput sv. Vlaha, biti njegova produžena ruka ljubavi, dobrote i mira u ovome svijetu“.

Foto: Tea Kuzek Marević

Foto: Tea Kuzek Marević

Foto: Tea Kuzek Marević

Foto: Tea Kuzek Marević

Foto: Tea Kuzek Marević

Foto: Tea Kuzek Marević

Foto: Tea Kuzek Marević

Foto: Tea Kuzek Marević

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja