Budi dio naše mreže

Svečano pontifikalno misno slavlje na svetkovinu sv. Vlaha 3. veljače ispred katedrale Gospe Velike i uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera predslavio je donedavni dubrovački biskup, a sada apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije i riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić.

/ mp/IKA

“U brojnim čudesnim legendama koje pripovijedaju o njegovu životu zrcali se njegova ljubav za ljude. Vidi se ona i u njegovu geslu: ‘Radije biti koristan nego vladati.’ Naposlijetku, vidi se u njegovu mučeništvu u kojem je ljubav prema Isusu Kristu bila jača od nagona za očuvanjem vlastitog života“, poručio je mons. Uzinić u propovijedi.

Misa na svetkovinu sv. Vlaha

Mons. Mate Uzinić

Propovijed je zaključio riječima: „Draga braćo i sestre, iako nam se putevi razdvajaju, vodi nas ista Ljubav. I zato krenimo danas iznova, s novim i većim žarom, s našim Gospodinom i Učiteljem. Biti Isusov znači biti slobodan, i biti sposoban za ljubav, ljubav koja služi. Samo tako naša će Crkva, Domovina, naše biskupijske i župne zajednice, naše obitelji, imati budućnost. Ne bojmo se umirati sebi i svemu onome što nas zatvara i ograničava da bi smo istinski živjeli! Neka nam zagovor našega parca svetoga Vlaha u tome pomogne! Amen. Živio sv. Vlaho!“

Misa na svetkovinu sv. Vlahe

Misa na svetkovinu sv. Vlahe

Uz dvadesetak svećenika i redovnika, što je puno manje od onog redovitog broja koncelebranata, na misi su koncelebrirali splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup koadjutor Dražen Kutleša te apostolski upravitelj Hvarske biskupije mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić. Da sve prođe u najboljem redu brinuli su se ovogodišnji festanjuli Ivica Đurđević-Tomaš i Ivica Vrlić, kao i rektor crkve sv. Vlaha don Hrvoje Katušić te ostali članovi Bratovštine festanjula i Bratovštine Presvetog Sakramenta. Ove godine festanjuli su isti kao i prošle 2020. godine, jer je zbog izvanrednih okolnosti i nemogućnosti održavanja redovnih sastanaka Bratovštine festanjula izostala provedbe procedure za prijedlog novih kandidata, pa je na prijedlog uprave Bratovštine festanjula, mons. Uzinić festanjulima Feste 2021. godine imenovao prošlogodišnje festanjule.

Među 250 dopuštenih osoba na festi misi je sudjelovalo nešto više od 90 barjaktara s barjacima i uz dvije osobe u pratnji, te predstavnici redovnica i vjernika.

Misa na svetkovinu sv. Vlahe

Svečana procesija nakon glavne mise na svetkovinu sv. Vlaha, dubrovačkog zaštitnika, i ove godine je išla svojim redovitim putem unutar zidina Dubrovnika, no zbog epidemioloških propisa mogao je sudjelovati manji broj vjernika.

Procesija Feste sv. Vlaha

Nešto više od 90 barjaka bratovština i crkva iz raznih župa Dubrovačke biskupije učinilo je da se opet kroz Grad zavijore barjaci, a vjernici u narodnim nošnjama učinili su je ne samo šarolikom nego i svečanijom i prepoznatljivom.Pjesmom je procesiju pratio dio pjevača Mješovitoga katedralnog zbora s voditeljicom prof. Majom Marušić, a prigodne meditativne tekstove čitala je Ivana Lenert. Isusovu pelenicu nosili su mladi iz crkve sv. Dominika Josip Hađinac, Antun Končić, Ivan Lučić, Antonio Težak, u spomen toga što su dominikanci nosili relikvije davne 1721. godine kada su ih vraćali u izgrađeni Moćnik katedrale u kojem su se čuvale do Velike trešnje 1667. godine.Baldahin poviše Isusove pelenice nosili su članovi Hrvatskoga glazbenog društva “Sveta Cecilija” iz Korčule koji izvode Morešku. Naime, ove godine  se obilježava 450 godine od bitke s Osmanlijama koji su napali Korčulu na Veliku Gospu 1571. godine, pa je to bio povod njihovu sudjelovanju na taj način. Relikvije glave sv. Vlaha nosili su nad/biskupi, a ostale relikvije sv. Vlaha i svetaca također su nošene u procesiji s tim da je ove godine vjernicima preporučeno da ih ne dodiruju i tako im iskazuju štovanje, a opet zbog epidemioloških razloga.Veći broj vjernike odazvao se na poziv da Festu sv. Vlaha prate putem medija u svojim domovima, pa je tako izostala ona velika gužva i šušur, a i procesija je brže prošla svoj put od katedrale, Ulicom od Puča do velike Onofrijeve fontane, pa Stradunom do crkve Sv. Vlaha i nakon prolaska kroz Parčevu crkvu natrag do katedrale.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja