Budi dio naše mreže

Župna crkva Našašća Svetoga Križa u Zrinu srušena je 9. rujna 1943., kada je spaljeno i uništeno i cijelo naselje Zrin, a ubijeno više od 200 i protjerano oko 600 stanovnika. Od 1946. imovina te župe konfiscirana je te do danas nije vraćena Crkvi.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Svake godine su se na ruševinama crkve u Zrinu okupljali Zrinjani, njihovi potomci i prijatelji kako bi obilježili stradanje svojih predaka. Zato je Sisačka biskupija – s ciljem vraćanja sakralnog identiteta povijesnom hrvatskom mjestu i župi Zrin – odlučila na istom mjestu, na kojem je stoljećima stajala župna crkva, sagraditi novu crkvu Našašća Sv. Križa. Zakladu za gradnju spomenute crkve osnovao je sisački biskup Vlado Košić 2013. godine, na blagdan zaštitnika Domovine sv. Josipa, i za ravnatelja imenovao mons. Marka Cvitkušića.

Gradnja je, nakon dobivanja svih potrebnih dozvola i prikupljanja inicijalnih sredstava, započela početkom ove godine. Evo kako je to od sredine ožujka 2019. fotografijama bilježio Stjepan Vego, voditelj Ureda za odnose s javnošću Sisačke biskupije:

Do 8. travnja zidovi crkve su “porasli”:

U petak, 3. svibnja proslavljen je blagdan Našašća Sv. Križa, titular porušene župe u Zrinu u kojoj više od 75 godina ne živi ni jedan katolik. U rujnu 1943. partizanski “osloboditelji” su porušili Zrin, njegove žitelje pobili i prognali a župnu crkvu srušili.

Snimljena nedugo nakon proslave sv. Kvirina, zaštitnika Sisačke biskupije, crkva u Zrinu i dalje “raste”:

26. srpnja 2019. na spomen-crkvu Našašća sv. Križa u Zrinu postavljen je križ.

Nakon više od 75 godina, 30. srpnja 2019. u Zrinu su zazvonila i crkvena zvona!

Završni radovi na spomen-crkvi Našašća sv. Križa u Zrinu, 21. kolovoza 2019.

Trenutno se na crkvu nanosi fasada, a sljedećih dana dolazi na red krovni pokrov, kao i uređenje unutrašnjosti. Također se pripremaju ploče s imenima 291 ubijenog Zrinjanina koje će biti postavljene na pročelju crkve, a akademski kipar Ivan Kujundžić izrađuje kameni oltar, ambon i svetohranište koji će u crkvu stići do blagoslova.

Misno slavlje i blagoslov crkve, na blagdan Uzvišenja sv. Križa, u subotu, 14. rujna, s početkom u 10.30, predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Svi koji žele pomoći u izgradnji crkve Našašća Svetoga Križa svoje darove mogu uplati na račun Zaklade za gradnju župne crkve Našašća sv. Križa u Zrinu, Trg bana Josipa Jelačića 9, Sisak, IBAN: HR5823400091510584938, SWIFT: PBZGHR2X.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja