Budi dio naše mreže

Biskup Petanjak predvodio je euharistijsko slavlje za sudionike Vjeronaučne olipijade u krčkoj katerdrali.

/ mdj

Nakon prvog dijela natjecanja te izleta u crkvu sv. Lucije u Jurandvoru u kojoj je pronađena Bašćanska ploča, sudionici Državnog natjecanja iz vjeronauka stigli su u Krk. U krčkoj katedrali prisustvovali su najprije kratkom i zanimljivom hodu kroz povijest katedrale mons. dr. Franje Velčića, generalnog vikara Krčke biskupije, a zatim i svetoj euharistiji koju je predvodio krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak. Pjevanje na svetoj misi animirao je dječji župni zbor „Kapljice“ iz Krka.

Foto: Irena Žužić/ Vjeronaučna olimpijada

Biskup Petanjak okupljenima se obratio tumačeći Božju riječ u kojima se opisuje nastanak prvih kršćanskih zajednica te mučeništva i progonstva kojima su bili izloženi. Biskup je napomenuo kako je kršćanska zajednica stasala upravo kroz progonstvo, jer ih je ono osposobilo „da se osamostale i stanu na vlastite noge i da zažive Kristovo evanđelje u svoj svojoj novosti i originalnosti“.

Foto: Irena Žužić/ Vjeronaučna olimpijada

Osvrnuo se na zajednicu Antiohiji koju nisu stvorili apostoli već laici: trgovci, putnici, hodočasnici. K njima je poslan apostol Barnaba koji je i sam bio iz poganskog svijeta, Cipranin, prije svega čovjek dobar u duši, a potom čovjek širokih pogleda, koji je zatim u tu zajednicu pozvao i Pavla. Biskup je poručio mladima: „Neka vam današnja Riječ Božja i primjer prvih kršćana pomogne da se ne preplašite kad dođu nevolje i problemi bilo koje vrste. Problem, kušnja, napast, nevolja… su uvijek izazov da se okrenete oko sebe i da iz sebe izvučete sakrivene ili zaboravljene talente koje vam je Gospodin dao. Kad mi mislimo da je svemu kraj i da ne postoji nikakvo rješenje ili izlaz, Gospodin pronađe pravi put, otvori neki novi prozor, pokaže se neka nova zraka svjetla. Kod Boga ne postoje beznadni slučajevi. Kod Boga se ništa ne događa slučajno. Sve ima svoj razlog i svoju svrhu i smisao, a na nama je da to otkrijemo.“

Foto: Irena Žužić/ Vjeronaučna olimpijada

Okupljene je ohrabrio da napreduju u znanju i zajedništvu te postanu „poput prvih kršćana u Antiohiji  misionari i širitelji Kristove Radosne vijesti“; da iziđu iz svojih uskih ograda i okvira i upoznaju bogatstvo različitosti, jer sve spaja i povezuje Isus Krist. „To je Katolička Crkva. Njezina snaga raste iz zajedništva s Isusom i našeg međusobnog zajedništva.“, zaključio je biskup.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja