Budi dio naše mreže

Na prijedlog zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, na Vazmeni četvrtak u podne zaustavljeni su radovi na gradilištu kod zagrebačke katedrale. Kanonici Prvostolnog kaptola, radnici i različiti stručnjaci koji sudjeluju u uklanjanju sjevernog tornja katedrale oštećene u potresu 22. ožujka, okupili su se oko kipa Blažene Djevice Marije ispred katedrale, a kardinal Bozanić predvodio je molitvu Kraljice neba te blagoslovio radnike, gradilište, prvostolnicu i sav hrvatski narod.

/ hjb

“Ovdje smo se okupili kako bismo molili od Gospodina blagoslov za rad koji nam predstoji. Potres nas je sve stavio na kušnju, a mislimo na ljude u trpljenju, na ljude kojima su u potresu stradali domovi, na ljude koji su susreli nemir i nesigurnost.”

Kardinal Bozanić ispred katedrale predvodi molitvu za radnike

Pred ovom katedralom molimo za sve vjernike, za ranjenost katedrale koja se ne tiče samo kamena, nego ponajprije našega duha. Ova katedrala je stvarnost koja okuplja više od vjerničke zajednice, ona je dublje od naše vjere, stoji kao simbol i iskrena poveznica cijelog hrvatskog naroda, svojim značenjem seže do srca diljem svijeta, a što je odjeknulo u suosjećanju koje dolazi do nas sve do danas”, naglasio je kardinal Bozanić.

‘Kod kipa Blažene Djevice Marije molimo njezin zagovor’

“Da bi oštećenost bila zacijeljena, potrebni su nam ljudi. Ljudi koji ovih dana, osobito danas, ne očituju samo darovane im sposobnosti nego očituju i ljubav. Ova ja katedrala znak Isusove uskrsne pobjede nad grijehom i smrću. Dok nam se pogled usmjerava prema nebu, zahvalimo Isusu na Njegovoj prisutnosti i prisutnosti Kristova križa u srcima ljudi. Ovaj zahtjevan i jedinstven posao vodi nas u razmatranje istine da smo dobrim djelima u životu uvijek Božji suradnici”, podsjetio je kardinal Bozanić.

Kardinal Bozanić s radnicima

“Kod kipa Blažene Djevice Marije, koja nas prati svojim raširenim pogledom i ruku, molimo njezin zagovor, kao i pomoć bl. kardinala Alojzija Stepinca koji se ponosio jedino križem Isusa Krista. Zato ovom molitvom zamolimo Božju pomoć, da štiti i čuva voditelje radova i radnike”, zaključio je kardinal Bozanić te molio za uspjeh predstojećih radova na gradilištu kod zagrebačke katedrale.

‘Odluku ću donijeti nakon dogovora s alpinistima’

Predsjednik Odbora za obnovu katedrale mons. Ivan Hren za Hrvatski katolički radio kratko je ponovio da je sve što se tiče donošenja odluke o skidanju sjevernoga tornja zagrebačke katedrale u Božjim rukama. “Svjestan sam važnosti ovoga događaja te da netko mora biti odgovoran. Preuzeo sam tu odgovornost,  a odluku ću donijeti nakon dogovora s alpinistima. Molim vas, molite za mene”, nadodao je mons. Hren.

Mons. Hren daje izjavu za HKR

Rektor zagrebačke katedrale mons. Josip Kuhtić dodao je kako su se svih ovih godina zaista trudili u okupljati ljude katedrali. “Ovo je, moramo priznati, žalostan trenutak, ali vjerujem da ćemo, uz Božju pomoć, obnoviti zagrebačku katedralu i ponovno u njoj okupljati vjernike. Istina je, ovo je teška kušnja za sve nas koji smo vezani uz katedralu, ali zasad je tako. U Božje ruke!”, poručio je rektor Kuhtić.

Alpinisti se zbog vjetra nisu mogli spustiti na molitvu

A glavni projektant obnove katedrale arhitekt Damir Foretić istaknuo je kako se u trenutku razgovora četvorica alpinista nalaze u košari na 100 metara visine te omataju zvonik kako ne bi koji komad pao na zemlju. Oni se, zbog jakog vjetra, nisu uspjeli spustiti i sudjelovati na molitvi i blagoslovu. “Često se noću budim zbog straha, ali nadam se da će sve biti dobro. Imali smo u obitelji devetnicu sv. Riti, zaštitnici nemogućih slučajeva, i vjerujem da će ovaj nemogući posao biti ipak uspješno obavljen. Vidjet ćemo još što će reći ekipa koja se sada, zbog vjetra, nije uspjela spustiti na molitvu”, poručio je Foretić.

Voditelj obnove katedrale Damir Foretić

Na pitanje ima li straha kod radnika ili voditelja, pojasnio je da je ovo jedinstven zadatak u životu svakoga uključenoga u to, pa svi uče na licu mjesta. “Sve i po tri puta provjeravamo, ispitujemo i pozorno pratimo, s obzirom da se situacija mijenja, praktički iz minute u minutu, pa uključite i sve nas u svoje molitve”, zaključio je glavni arhitekt obnove zagrebačke katedrale Damir Foretić.

Kardinal s mons. Hrenom i inž. Foretićem

Alpinisti omataju zvonik

Potporu pruža i HV

Katedrala u radovima

Unutrašnjost katedrale

Zaštićeni sarkofag bl. Stepinca

Katedrala je pravo gradilište

Reporteri HKR-a i pročelnik Tiskovnog ureda – na distanci

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja