Budi dio naše mreže

Koronavirus koji se posljednjih tjedana proširio po cijelome svijetu, podsjetio je postulatora kauze za beatifikaciju Ivana Merza p. Božidara Nagyja na jedno razmišljanje bl. Ivana Merza što ga je iznio u pismu bolesnoj učiteljici Miri Majetić, a koje je napisao još 21. veljače 1928., svega četiri mjeseca prije svoje smrti.

/ mp

Nakon što mu se učiteljica, iskrena vjernica, koja je inače bila također aktivna u odgoju i apostolatu katoličke mladeži, potužila u svome pismu na svoje zdravstvene probleme, bl. Merz joj daje upute kako se postaviti u toj situaciji. Najprije joj savjetuje da svakako poduzme liječenje: “Sam naravni zakon nalaže nam da se razborito brinemo za svoje zdravlje i da svojim tijelom ravnamo ne kao vlasnici, već kao upravitelji kojima je Bog naredio da dobro gospodare tim tuđim vlasništvom.”

Istaknuvši kako je prema tome “Božja volja da se poduzmu sva redovita sredstva potrebna da se Božje vlasništvo opet privede zdravlju“, bl. Ivan nastavlja u svome pismu ovim riječima:

“To je što stoji do Vas. A ako Gospod želi da unatoč toga trpite i da ne ozdravite, onda se valja predati u Njegove ruke – jer se ni najmanji bakcil ne miče bez prisutnosti i djelatnosti Gospodnje. Ta i sami znate bolje od mene da trpljenjem čovjek može više učiniti za proširenje Kraljevstva Isusova negoli velikim radom, učenim raspravama, sjajnim govorima i člancima. Ako Vas je Isus odabrao da budete apostolom u trpljenju, uvjeren sam da će Vam dati i snagu da uz sudjelovanje Vaše volje taj apostolat i dobro izvršite. Zemaljskim očima možda ne ćemo vidjeti plodove toga trpljenja, ali gore, u Srcu Božjem ukazat će nam se koliko je njime duša spašeno; kolikim katoličkim pothvatima je donijelo blagoslova.”

Postulator p. Božidar Nagy napominje:

“Još osamdesetih godina (prošloga stoljeća) kao postulator bl. Ivana Merza imao sam mogućnost upoznati učiteljicu Miru Majetić koja je tada bila još na životu. Živjela je sa svoje dvije sestre u Zagrebu, u Hatzovoj ulici sasvim blizu Bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj ulici. Imale su i brata Branimira Majetića koji je bio svećenik-isusovac, član naše Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Za svoga života bl. Merz je bio prijateljski povezan s tom obitelji. Kad sam ih posjetio pričale su mi mnoge uspomene o svetačkom životu bl. Ivana koji je bio čak i krizmeni kum jednom od njihovih nećaka. Učiteljica Mira Majetić, premda je u vremenu kad je živio bl. Ivan Merz imala ozbiljnih zdravstvenih tegoba, ipak je doživjela naše dane i umrla je u 100. godini svoga života! Vjerojatno su joj i duhovni savjeti bl. Ivana pomogli te je mogla doživjeti tako visoku dob!”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja