Budi dio naše mreže

Na blagdan sv. Stjepana u emisiji "Aktualno" u programu Hrvatskog katoličkog radija gostovao je voditelj "Kanadskog Hrvatskog pjevačkog društva" iz Toronta Edward Mravinac. To pjevačko društvo izvodi repertoar sastavljen od klasičnih, narodnih, duhovnih i popularnih pjesama.

/ mp

Mravinac je rođen kao Hrvat treće generacije u Kanadi.

Diplomirao je glazbu i pedagogiju na Sveučilištu u Torontu u kojem vodi privatnu glazbenu školu „Music is Magic“. Radio je i kao glazbeni savjetnik za grad Hamilton i nadgledao glazbeno obrazovanje u šezdesetak škola.

Posljednjih tridesetak godina aktivno sudjeluje u kulturnom životu hrvatske zajednice južnog Ontarija. Osnovao je mnoge kulturne udruge i bio voditelj raznih programa.

Producirao je prvu izvedbu opere “Nikola Šubić Zrinski” u Kanadi, za opernu kuću “Opera Mississauga”. Također je sudjelovao u snimanju TV dokumentarnog filma o hrvatskim useljenicima u Kanadu dvadesetih godina kao koproducent.

Zanimljiva crtica iz njegovog života je davanje satova iz hrvatskog jezika Grahamu Greenu, prvom kanadskom veleposlaniku za Hrvatsku. Godine 1992. dobio je prestižnu kanadsku nagradu za doprinos multikulturalizmu i životu hrvatske zajednice u Kanadi.

Kako je otkrio u razgovoru za HKR, još uvijek Hrvati u Kanadi čestitaju Božić sa: Sretan Božić!

“Moj djed je iz Like, rođen Krznarić iz Krišpolja, a došao je u Kanadu 1920. godine, a moj otac Mavrinec 1926. godine. Uskoro će moja obitelj biti već 100 godina u Kanadi i ja sam treća generacija Hrvata. Mi stoga još uvijek držimo do blagdana. I kad odlazimo na misu osjećamo kao da smo u našoj domovini”, poručio je naš sugovornik.

Mravinac je naglasio kako Hrvati glazbu nose u sebi, točnije u svojim genima.

“Budući da mi nismo doma govorili hrvatski jer su se moji roditelji školovali u Kanadi, ja sam upravo putem pjesama naučio hrvatski jezik”, rekao je.

Govoreći o “Kanadskom Hrvatskom pjevačkom društvu” Edward Mravinac spomenuo je kako svi pjevači moraju znati smisao pjesme da bi je mogli i izvoditi.

“Naš zbor je sastavljen od Hrvata, ali i Poljaka i Ukrajinaca. Kad nešto učimo i ja se moram truditi razumijeti tekst pjesme. Ponosim se kako gotovo u osam godina djelovanja pjevačkog društva pjevamo na sedam različitih jezika”, poručio je.

Otkrio je kako je “Kanadsko Hrvatsko pjevačko društvo” zapravo multikulturalnog karaktera te da se mnogi političarima bili oduševljeni raznolikošću kultura sadržanim u jednom zboru.

“Na naše koncerte dolaze puno Kanađana pa tijekom koncerta imamo riječi na dva ekrana. Jedna Kanađanka mi je vidljivo dirnuta prišla i rekla da zahvaljujući hrvatskim pjesama prvi put je osjetila duh Božića. Naš cilj je da očuvamo hrvatsku pjesmu i da uključimo Kanađane. Moramo dijeliti hrvatsku baštinu, da znaju tko smo i da nas upoznaju”, poručio je Mavrinac.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja