Budi dio naše mreže

Prva župa posvećena blaženom kardinalu Aloziju Stepincu u Zagrebačkoj nadbiskupiji je ona na Trnjanskoj Savici u Zagrebu. Poput svoga nebeskog zaštitnika – mučenika za vjeru, i ova župna zajednica sudjeluje u njegovom mučeništvu. Naime, punih 20 godina, od osnutka do danas, župi se osporava gradnja crkve.

/ Svjetlana Đuran

“Zanimljiv je povijesni pregled župe koja 20 godina od osnutka nema župne crkve”, rekao je župnik vlč. Antun Vukmanić u razgovoru za Hrvatski katolički radio. Podsjetio je kako je župa osnovana na Stepinčevo 1999. godine, i od veljače do listopada kada je bila prva obljetnica Stepinčeve beatifikacije uglavnom se dogovaralo i pripremalo kako će zaživjeti župa koja nema ni crkvu, niti pastoralni centar. Službeni početak ili otvorenje župe bilo je 3. listopada 1999. godine. Tada je prvu misu u predvorju OŠ Jure Kaštelana predvodio tadašnji zagrebački pomoćni biskup Josip Mrzljak i potpisujući župne knjige službeno je otvorio župu.

Prvi župnik vlč. Dragitin Cerovečki predvodi misu u OŠ Jure Kaštelana.

“Župa je kroz 20 godina duhovno izgrađivana, puno toga se događalo, ali se nije dogodilo ono što želimo do početka – izgradnja župne crkve. Unatoč poteškoćama živa Crkva je stala na noge, i molitveni život zajednice donosi brojne plodove. Time se možemo ne samo danas hvaliti, nego biti zahvalni pred Gospodinom ponajprije na duhovnim zvanjima.

Kardinal Josip Bozanić u pohodu župi prigodom blagoslova kapelice.

Do sada je naša župa darovala Crkvi četiri svećenika, a trenutno imamo četiri bogoslova. Što se tiče izgradnje crkve bilo je puno pokušaja. “Od početka 1999. godine do danas bilo je, ako sam dobro brojio, četiri projekta, dvije izdane lokacijske dozvole od kojih niti jedna nije bila pravomoćna po kojoj bi se moglo početi graditi. Poteškoća je bilo različitih koje se uvijek pojave u pravom trenutku da zaustave proces kako bi došli do početka gradnje. Zadnji takav pokušaj bio je natječaj iz 2013. godine nakon kojeg je Grad Zagreb izdao dozvolu, koju je poništilo Ministarstvo graditeljstva. Sada se čeka promjena Urbanističkog plana da bi mogli možda na drugoj lokaciji započeti opet ispočetka, ali do toga još nije došlo. Nadamo se da bude uskoro”, rekao je župnik Vukmanić.

Inicijativa – Savica treba crkvu

Odgovarajući na upit zašto se gradnja crkve na Savici toliko osporava, vlč. Antun je rekao da je osporavanje dobrim dijelom utemeljeno u činjenici da je župa posvećena bl. Alojziju Stepincu. “Ovaj zagrebački nadbiskup – mučenik, trn je u oku mnogima. Ne samo u ono vrijeme kada je bio osuđen, nego i danas kada ga se želi prikazati zločincem, i zaustaviti ili onemogućiti proglašenje svetim. Sukladno tome dostojno je i prikladno da i njegova župa u Zagrebu nosi na svojim leđima dio toga trpljenja, i kao što imamo sada malo udjela u njegovu mučeništvu, nadamo se tako i budućoj proslavi”.

Koncert i molitva u parku 2016.

Župna zajednica predvođena župnikom Vukmanićem nastoji na sve načine isticati važnost suživota među žiteljima Savice od kojih se oko 25% izjašnjava kao ateisti. Poduzete su brojne inicijative, molitveni susret u parku, molitvene šetnje i procesije kvartovskim ulicama i zajednica nastoji biti prepoznatljiva po dobrim stvarima. Župnik s ponosom ističe rad župnoga Caritasa koji se zalaže oko dobrobiti onih koji su u najtežim situacijama, okuplja volontere kako starije tako i mlade. “Jako je dobar odaziv župljana i vrlo se rado uključuju u akcije. Ovdje vidimo jednu snažnu bazu koja će ostati bez obzira na sve poteškoće”.

Molitvena šetnja po Savici 2018.

Bogoslužje se odvija u predvorju OŠ Jure Kaštelana, a 2011. otvoren je i Pastoralni centar. “Veliki je blagoslov za našu župnu zajednicu da imamo Pastoralni centar, obzirom da nemamo župnu crkvu. Tu moramo zahvaliti Zagrebačkoj nadbiskupiji koja je nakon tri neuspjela pokušaja da se dođe do lokacije i početka izgradnje župne crkve, odlučila u prizemlju stambene zgrade kupiti tri poslovna prostora. Oni su prenamijenjeni u kapelicu za svakodnevno bogoslužje, vjeronaučnu dvoranu, župni ured i stan za svećenika. Od otvorenja Pastoralnog centra župa funkcionira sasvim drugačije nego onih prvih godina kada su sve svakodnevne stvari poput molitve krunice, krštenja, sprovodnih misa, obavljali u susjednim župama, jer se događa profiliranje zajednice koja ima svoje sadržaje i može razviti vlastite aktivnosti”, ističe vlč. Antun.

Kapelica u Pastoralnom centru.

Kako u kvartu nema zvonika i ne čuje se zvono, neki stanovnici još uvijek možda i nisu svjesni da postoji župa i po običaju idu u susjedne župe – Krista Kralja i Svete Obitelji, koje je osnovao blaženi Stepinac. Župa je prisutna i u virtualnom svijetu mrežnom stranicom http://www.zupa-bl-stepinac.hr/ zatim na Facebooku, Twitteru, Instagramu, Youtubeu. “Moderne mreže nam samo trebaju pomoći u okupljanju braće i sestara za istim stolom liturgijskim ili bratskim”, ističe župnik Vukmanić te se od brojnih sadržaja na mrežnoj stranici župe osvrće na elektroničko izdanje Molitvenika.

Prva župna stranica 2002.

“Taj Molitvenik je jedan mali biser. Pokušali smo ponuditi ljudima sve molitve, pjesme i pobožnosti bl. Alojziju Stepincu koje u našoj župi koristimo. Onda smo tome dodali i druge molitve i pobožnosti koje se u župi redovito koriste poput prvog petka, prve subote, prve nedjelje, zaziv Duha Svetog, marijanske pobožnosti, križni put,…Tako smo o 15. obljetnici župe napravili džepno izdanje tog molitvenika, pa smo ga obnovili i proširili novim sadržajima, a onda smo napravili i ovo elektroničko izdanje i ponudili župljanima i svima koji se njime žele koristiti. Ovo je jedan mali pionirski zahvat koji je jako dobro prihvaćen od naših župljana i vjernika”.

Molitvenik

Župna zajednica svake godine, uoči proslave župnoga patrona, hodočasti u zagrebačku katedralu kako bi molili na Stepinčevu grobu za njegovo proglašenje svetim i za gradnju crkve. Ove godine hodočašće je bilo malo drugačije jer se vrijeme tradicionalnog hodočašća poklopilo sa đakonskim ređenjem župljanina Marka Dominića. Nakon mise ređenja vjernici su molili kod groba blaženog Alojzija. Hodočašće je prethodilo trodnevnoj duhovnoj pripravi koju su vodili prvi župnik vlč. Dragutin Cerovečki, te župnici susjednih župa majki: vlč. Ivan Zlodi, župnik Župe Svete Obitelji i vlč. Ivan Filipčić, župnik Župe Krista Kralja na Trnju. Nakon završetka trodnevnice upriličeno je Bdjenje sa Stepincem pod motom: ‘Biti kao Stepinac Kristom oduševljen’. Središnji dio proslave Stepinčeva i 20. obljetnice župe je misa koju 3. listopada u 20 sati u predvorju OŠ Jure Kaštelana predvodi zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski.

Hodočašće u zagrebačku katedralu i molitva na Stepinčevom grobu.

Program proslave, kako ističe župnik Vukmanić, nastavlja se i u petak 4. listopada, kada će u Pastoralnom centru biti zahvalno cjelonoćno klanjanje. U subotu 5. listopada vjernici i učenici osnovnih škola okupit će se ispred zagrebačke katedrale te krenuti na hodočašće Stepinčevim putem u Remete, gdje će u 11 sati sudjelovati u misnom slavlju. Program proslave Stepinčeva bit će zaključen u nedjelju 6. listopada kada će tijekom misnoga slavlja biti predstavljen Pastoralni plana župe, za godinu 2019. – 2020. Za obitelji je pripremljen i sažet Raspored pastoralnih događanja.

Kip bl. Alojzija Stepinca u kapelici Pastoralnog centra.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja