Budi dio naše mreže

Svečani početak Trajnog euharistijskog klanjanja koje će se danju i noću odvijati u crkvi sv. Josipa (Ulica od Puča) u Dubrovniku započinje na blagdan Gospe Lurdske, 11. veljače. Za Hrvatsku katoličku mrežu o ovoj inicijativi govorila je glavna koordinatorica projekta Nada Burum.

/ mp

Sudionici trajnog klanjanja zajedno s drugim vjernicima sudjelovat će u 18 sati na misi u crkvi sv. Ignacija, gdje se uobičajeno svečano proslavlja Gospa Lurdska, a nakon mise oko 19 sati krenut će svečana procesija s Presvetim Oltarskim Sakramentom od crkve sv. Ignacija do crkve sv. Josipa gdje će biti ustoličenje euharistijskog Isusa za početak Trajnog euharistijskog klanjanja. Misu i procesiju s Presvetim predvodit će dubrovački biskup Mate Uzinić.

Kako nam je otkrila Nada Burum, upravo je bila želja biskupa Uzinića da se ovaj projekt ostvari.

“U cilju ostvarenja Trajnog euharistijskog klanjanja pozvali smo patra Justa Lofeuda iz Družbe Misionara Presvete Euharistije iz Francuske kojeg smo ugostili prije nekoliko mjeseca da nam pomogne. On ima iskustvo uspostavljanja trajnog klanjanja u kapelicama u svijetu. Trenutno u svijetu ima oko tri tisuće kapelica trajnog klanjanja. U Hrvatskoj tek postoji u Rijeci i Crikvenici”, istaknula je Burum.

Foto: www.dubrovacka-biskupija.hr

Prema riječima naše sugovornice, trajno klanjanje pred Presvetim je nešto što svaki vjernik priželjkuje.

“Nije bilo teško organizirati 24-satno klananje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom kad vjernici imaju živo iskustvo klanjanja pred Isusom. Mi imamo pokrivenih svih 168 sati u tjednu, a to znači da imamo dovoljan broj klanjatelja koji će boraviti pred Presvetim. Mi darujemo Isusu svoj jedan sat od ukupnih 168 sati u jednom tjednu”, poručila je Nada Burum.

Kako je objasnila glavna koordinatorica projekta Nada Burum, crkva sv. Josipa u Dubrovniku uvijek će biti otvorena, danju i noć, a na raspolaganju je uvijek jedan klanjatelj ispred Presvetog Oltarskog Sakramenta.

“Može se moliti časoslov pred Presvetim Oltarskim Sakramentom ili čitati Biblija. Glavno je da je tišina. Kapelica je otvorena za sve koji žele doći i pomoliti se”, poručila je glavna koordinatorica projekta Nada Burum.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja