Budi dio naše mreže

Donosimo recept za "uskrsne pince" - uspjeh je zagarantiran!

Pinca, sirnica ili slatki kruh nezaobilazan je dio uskrsnog stola u Hrvatskoj. Želite li stvoriti pravi blagdanski ugođaj u svom domu zaobiđite kupovnu pincu i napravite je sami.

/ mp

Podsjetimo, prodaju slatkih kruhova pod nazivom “Kruh sv. Antuna” predstavili su u utorak fratri sa zagrebačkog Svetog Duha. Akciju su osmislili u cilju prikupljanja potrebnih sredstava za Pučku kuhinju. Budući da je riječ o kratkotrajnoj akciji, prijatelji HKM-a zainteresirali su se da sami naprave slatki kruh, odnosno pincu ili sirnicu.

Tako smo od naše prijateljice Tatjane Rakarić dobili recept iz Kuharice dalmatinskih gospođa za spravljanje uskrsne pince koja sama koristi već dugi niz godina:

“Kruh sv. Antuna”

Potrebni sastojci:

1 KG BRAŠNA (GLATKO)
7 DAG KVASCA SVJEŽEG
25 DAG ŠEĆERA
15 DAG MASLACA
0,5 DAG RUŽINE VODICE
1 DAG RUMA ILI MARASKINA
2,5 DCL MLIJEKA
8 ŽUMANJAKA
2 BJELANJKA
RIBANA KORICA OD NARANČE I LIMUNA

Priprava:

Kvasac namrviti u toplo mlijeko sa žlicom šećera. Maslac rastopiti, žutanjke, bjelanjke i šećer izmiksati sa šećerom pa dodati maslac i ostale sastojke.

U brašno dodati uzašli kvas i smjesu s jajima pa umjesiti tijesto koje treba biti mekanije.

Zamijesite pincu ili sirnicu / Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ostaviti da se diže 2-3 sata, premjesiti pa opet ostaviti da se diže.

Premjesiti pa napraviti pince (naša prijateljica napravi tri).

Ostaviti ih da se dignu, premazati ih žumanjcem i tri puta zasjeći škarama.

Premažite žumanjcem / Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Zarežite škarama pincu ili sirnicu / Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Peći na 150 stupnjeva oko sat vremena.

Peći na 150 stupnjeva oko sat vremena / Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Pred kraj je preporučeno da se pince prekriju papirom ili folijom da previše ne potamne. Postupak izrade je dugotrajan, ali uz dodatak ljubavi uspjeh je zagarantiran.

Uskrs bez pince ili sirnice je nezamisliv / Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Zahvaljujemo našoj prijateljici Tatjani Rakarić i svima želimo: Dobar tek!

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja