Budi dio naše mreže

Župa sv. Ivana Krstitelja - Podmilačje organizira donatorsku večer 9. prosinca 2023. u 18 sati u Restoranu Globus u Zagrebu pod motom: Obnovimo zavjet za svetište sv. Ive, a organizator večere je župa Sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju, u suradnji s Udrugom prijatelja kraljevskoga grada Jajca te pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

/ mk

U Aktualnom HKR-a fra Filip Karadža, župnik i čuvar Svetišta predstavio je projekt izgradnje svetišta. „Izabrali smo tu formu upravo u vrijeme Adventa kako bi naši brojni dobročinitelji imali prigodu pokazati svoju dobrotu, a ujedno da se nađemo i kao zajednica okupimo oko dobra. Izgradnja svetišta sv. Ive napreduje, ali pored duhovnoga potrebna su i materijalna sredstva te nam naši dobročinitelji uvijek izlaze u susret na način na koji najbolje mogu”, istaknuo je fra Filip.

Svetište Sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju jedno je od najpoznatijih svetišta današnjega sveca u hrvatskom narodu, mjesto brojnih zavjeta, molitava, ali i čudesnih uslišanja. Smjestilo se na magistralnoj cesti između Banja Luke i Jajca i postoji od XV. stoljeća. Puno je povijesnih zanimljivosti o sv. Ivi i Podmilačju. Preživjeli su mnoge nevolje, nisu uništeni ni u osmanlijskom pohodu 1463., niti u padu Jajca 1528. godine, a ovdašnja stara gotička crkvica nije razrušena niti u XVII. stoljeću za vrijeme Bečkog rata. Najveći ožiljci u Podmilačju ostali su od devedesetih godina prošloga stoljeća.

U ožujku 1993. godine srpska je vojska do temelja razorila svetište Svetog Ive u Podmilačju. Srušena je velika crkva, ali i stara gotička koja je preživjela i Turke. Nakon srpskog razaranja preživio je samo čudotvorni kip sv. Ivana Krstitelja. „Ono što je mržnja porušila mi sa ljubavlju želimo izgraditi, patnja uvijek pročišćuje i iz nje izlazimo uvijek kreativniji i snažniji; važno je da na mržnju odgovorimo ljubavlju, da na nevjeru odgovorimo vjerom i s kršćanskim svjedočanstvom”, naglasio je Karadža.

Na inicijativu fra Pere Jurišića, ratnog i poratnog župnika, uz brdo Grabež je prokopan put, a onda je napravljen i Put križa koji je lijepo zaživio u narodu. Svake je godine u petak prije Cvjetnice za cijeli jajački kraj, i šire, Put križa koji ide od stare zavjetne crkve do vrha brda Grabež. Isto tako, večer uoči sv. Ive uobičajeno je da franjevačka mladež i mladi iz svih župa prolaze 14 postaja Puta križa od zavjetne crkve do vrha brda Grabež.

Fra Filip je istaknuo da je Donatorska večer jedan je od načina kako donatori mogu iskazati svoje poštovanje i ljubav prema svetištu. „Bitno je da se nađemo i da na toj večeri iskažemo naše zajedništvo”, naglašava Karadža navodeći da će nastupiti Napretkov zbor iz Jajca te će kroz fotografije biti prikazana kratka povijest svetišta.

Večeri će prethoditi euharistijsko slavlje koje će u 16:30 u crkvi sv. Križa na Sigetu predvoditi nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić.

Čuvari svetišta oduvijek su franjevci Bosne Srebrne, a sv. Ivo čuva cijeli kraj, zapravo cijelu Bosnu i Hercegovinu i sve njezine stanovnike. „Iako je prvenstveno katoličko svetište, u njega dolaze i pravoslavni i muslimani”, istaknuo je fra Filip Karadža.

Podsjetimo još kako svetište Sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju, danas slovi kao najveće nemarijansko svetište katolika u BiH. Mnogi vjernici mole zagovor moćnog Isusovog preteče, i pri tome dolaze u ovo mjesto pješice, a neki čak i bosonogi. Mnogi proputuju desetine kilometara kako bi došli sv. Ivanu u Podmilačje.

Emisiju u cijelosti poslušajte ovdje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja