Budi dio naše mreže

Duhovnu obnovu za studente i radničku mladež u katedrali sv. Stošije u Zadru u srijedu, 18. listopada, predvodio je don David Leskovar, studentski kapelan u Zagrebu. 

/ mdj

Na početku susreta don David održao je nagovor o temi teologije tijela. Nakon nagovora, don David je predvodio misno slavlje, a nakon mise euharistijsko klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom. 

Čovjek je čudesno stvoren

Don David je zahvalio Bogu što je čovjeka stvorio čudesno na svoju sliku i priliku, a različitoga, kao muškarca i ženu. „Na području spolnosti i tjelesnosti Sotona najviše napada čovjeka. Bojimo se i sramimo toga područja, često ga doživljavamo kao prljavo, bojimo se to ispovijedati i otvarati Isusu“ istaknuo je don David, poželjevši da mladi budu spremni prihvatiti Božji naum za ono što je Bog zamislio kad je stvorio čovjeka i moleći blagoslov za sve koji su ranjeni na području spolnosti. 

„Tu sam da vam navijestim radosnu vijest o značenju našeg tijela i naše spolnosti. Toliko puta smo stvarali krivu sliku o tome. Nažalost, odrastali smo s razmišljanjem da je sve što je povezano s našim tijelom, a pogotovo sa spolnošću, nešto prljavo, grešno, Bogu gadljivo, od čega Bog okreće glavu. Svatko je ranjen u tom području, nažalost“ poručio je don David, dodavši da ovaj svijet često optužuje kršćanstvo i Crkvu da demoniziraju tijelo i da imaju protiv ljudske seksualnosti. 

Foto: Ines Grbić/ Duhovna obnova za mlade u Zadaru

Na području spolnosti i tjelesnosti Sotona najviše napada čovjeka. Bojimo se i sramimo toga područja, često ga doživljavamo kao prljavo, bojimo se to ispovijedati i otvarati Isusu.

„Tu sam da raskrinkam i laž da je ideja kojima su nas ‘hranili’ – da je naše tijelo prljavo i loše. Nažalost, te laži često su nas formirale i stvarale krivu sliku o nama i o drugima. Neprijatelj čovjeka, Sotona, posijao je tu laž u naše srce i stoljećima živimo u herezi dualizma koja nema veze s kršćanstvom – a to je da je tijelo zlo, a da je duša nešto dobro”, nastavio je.

Don David naglasio je da onaj koji mrzi tijelo je onaj koji nema tijelo. “Duhovna bića koja mrze čovjeka su demoni, odnosno Đavao. Oni mrze naše tijelo jer nemaju tijelo. Ta borba nije apstraktna i svi je osjećaju. Najveća dijabolična laž posijana u naše srce je da nas Sotona pokušava uvjeriti kako Riječ koja je postala tijelom – živi Isus – mrzi tijelo. To je apsurd!“ upozorio je Leskovar. 

Foto: Ines Grbić/ Duhovna obnova za mlade u Zadaru

Nažalost, odrastali smo s razmišljanjem da je sve što je povezano s našim tijelom, a pogotovo sa spolnošću, nešto prljavo, grešno, Bogu gadljivo, od čega Bog okreće glavu.

„Ljubav koja je stvarala svijet, koja je stvarala čovjeka, ta ljubav se utjelovila! Isus nam se ostavio na vrlo konkretan način, u prilikama kruha i vina. Ne samo kao duh, nego kao svoje tijelo i svoja krv. To je veliki dar kojeg primamo“ poručio je don David, istaknuvši da postoji ljubav koja nas može potpuno zadovoljiti i ispuniti. 

 “Sveti Luka kao svijetli primjer”

U propovijedi misnog slavlja, don David  govorio je o osobnostima sv. Luke.

„Sv. Luka je svijetli primjer Isusova učenika i svjedoka iz prvih vremena Crkve, i jako nam je blizak. Luka je bio poganin koji se kasnije obratio. Približio se radosnoj vijesti Evanđelja, počeo je slijediti Isusa vrlo radikalno, dotle da je zapisao Evanđelje i ostavio nam i Djela apostolska“ rekao je don David. 

Luka je bio iz Sirije, nije pripadao Židovima. Bio je marijanski evanđelist. „Nitko kao Luka nam nije ostavio toliko detalja o Isusovom djetinjstvu. Mnogi bibličari pretpostavljaju da je čak poznavao Mariju ili nekoga iz Marijine rodbine. Samo nam Luka ostavlja prizore Anđeoskog pozdrava Gospi, njen odlazak kod Elizabete, cijelu priču o Isusovom rođenju. Upravo Luka, kroz prispodobe koje je ostavio donosi pravo lice Boga, tj. kakav je naš Bog”, poručio je.

Foto: Ines Grbić/ Duhovna obnova za mlade u Zadaru

Don David je istaknuo i osobitost početka Lukinog evanđelja, koje je značajno baš za ljude 21. st. koji sve propituju, pa i Kristovo postojanje, te na tom tragu progovorio o početku Lukina evanđelja.

Upravo Luka, kroz prispodobe koje je ostavio donosi pravo lice Boga, tj. kakav je naš Bog.

„Luka kaže, ‘ispitao sam očevidce’, pri čemu naglašava ‘pomno sam ih ispitao’. Početkom Lukinog evanđelja dominira uvjeravanje u stvarnost naše vjere. Luka nam je prije 2 000 godina želio ostaviti garanciju da priča o Isusu nije neka bajka, priča. Da su to događaji koje je on pomno ispitao, provjerio i želio nam ih je ostaviti kao sigurnost, da se ne bojimo vjerovati“ naglasio je don David.          

Ohrabrio je mlade da žive evanđelje, da život svakoga postane evanđelje, da se u nama prepozna nešto evanđeosko, da drugi mogu reći ‘Ovi ljudi su kršćani, drugačiji’. 

„Ne bojte se svjedočiti evanđelje ovome svijetu i ljudima s kojima živite. Nekad se povlačimo i bojimo se zauzeti za evanđelje, pokazati naše pravo lice, tko smo zapravo. Svjedočite evanđelje redovitim odlascima na misu, redovitim sakramentalnim životom. Iskoristite duhovne ponude, evangelizirajte druge, pozovite i povedite nekoga na molitvene susrete, klanjanje“ potaknuo je mlade don David. 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja