Budi dio naše mreže

Autor originalne slikovnice 'Ana i Lana' Ante Čaljkušić, nakon svoje prve autorske hit knjige 'Zvrk u Božjim rukama', odlučio je napisati i prvu slikovnicu, jer, kako kaže, njegova djeca doživljavaju ovu priču kao pravu ekološku pustolovinu. Ekološkom tematikom nastoji dati svoj kršćanski doprinos očuvanju prirode, napominjući kako je odgovornost nas odraslih prije svega biti primjer.

/ Tihana Semijalac

Svijet slikovnica bogatiji je za još jednu, i to vrlo posebnu i nesvakidašnju priču. Autor originalne slikovnice ‘Ana i Lana’ Ante Čaljkušić, nakon svoje prve autorske hit knjige ‘Zvrk u Božjim rukama’, odlučio je napisati i prvu slikovnicu, jer, kako kaže, njegova djeca doživljavaju ovu priču kao pravu ekološku pustolovinu.

Volim djeci pričati priče, ne toliko one napisane, već nastojim biti originalan i prenijeti im nešto iz srca. Tako se razvila i ova priča o dvjema djevojčicama Ani i Lani i njihovoj pustolovini sa šumskim životinjama. Kako je priča postajala sve zanimljivija mojoj djeci, rekao sam: ‘Mogu sjesti i malo to doraditi, pa da napravimo slikovnicu’”, kazao je Čaljkušić za Hrvatsku katoličku mrežu.

Upravo tekst u obliku dramske predstave čini ovo djelo netipičnim za slikovnicu. Autor je sa stručnim timom pomirio i uskladio dramski pristup sa zakonitostima izrade slikovnice. Veliku je ulogu odigrala akademska umjetnica Smiljana Čoh čije su ilustracije pogodile bit priče. „Pune su detalja, a emocije na licima izrazila je majstorski”, pojašnjava te nastavlja: „Htjeli smo istaknuti problem otpada u šumi. Šetao sam zagrebačkim šumama i u nekima sam se zgrozio vidjevši silan otpad koji ljudi bacaju; tu su televizori, bijela tehnika, madraci… Nastojali smo približili djeci taj problem, da ga dožive vrlo ozbiljno, ali na zaigran način; tu je jedna potjera, jurnjava, dezinficiranje i puno detalja”, rekao je autor.

Slikovnica je postala pravo umjetničko djelo, ne samo zbog ilustracija, već i po priči koja je ujedno i igrokaz i djelo za slikovnicu, pojašnjava ističući važan doprinos režijskog udjela Teje Agejev koja mu je dala ključne sugestije kako bi se dramski tekst približio slikovnici za djecu.

Ekološkom tematikom Ante Čaljkušić nastoji dati svoj kršćanski doprinos očuvanju prirode, napominjući kako je odgovornost nas odraslih prije svega biti primjer: ”Slikovnica može biti samo pomoć, nikako glavni alat, mi svojim primjerom svakodnevnim životom pokazujemo djeci kako treba živjeti. Djeca će samo slijediti primjer roditelja, dakle, slikovnica je tu samo jedan od alata, i to dobar i koristan alat. Priroda je najljepše opjevana od našega sv. Franje, tu vidimo ljubav prema svemu stvorenome. ‘Pjesma stvorova’ me također motivira da živim na taj način, naravno tu je i enciklika Laudato si’, odgovori su jasni samo je važno koliko ćemo mi u praksi pokazati ono što vjerujemo i što dalje širimo. ”

Sada će roditelji puno lakše i brže moći djeci približiti odgovornost prema okolišu”, zaključuje Ante Čaljkušić napominjući kako je ovaj igrokaz zbog svoje razigranosti i uzbuđenja za djecu u njihovu domu postao ‘priča za dobar dan’, a ne za ‘laku noć’.

Promocija slikovnice ‘Ana i Lana’ održat će se u subotu 30. listopada u 11:30 sati uz salezijansku župu Blažene Djevice Marije Pomoćnice na zagrebačkoj Knežiji na otvorenom, a nakon promocije slikovnicu će biti moguće nabaviti u nakladi Betlem te u knjižarama u kojima je naklada i do sada imala svoja izdanja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja