Budi dio naše mreže

Mnoge hrvatske župe proslavile su Kristovo rođenje dječjim polnoćkama kako bi i najmlađi vjernici sa svojim roditeljima doživjeli euharistijsku svečanost rođenja maloga Boga. Djeca su tako prva čestitala Isusu rođendan.

/ dt

U zagrebačkoj župi svetog Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima na Badnju večer crkva je bila prepuna vjernika i njihove djece. Čitava je crkva odjekivala božićnim pjesmama, a zvonki dječji glasovi, na čelu s dječjim zborom “Ljiljani svetog Antuna” kojeg vodi Jasminka Španić, slavili su rođendan Isusa Krista.

vlč. Krunoslav Kolar, župni vikar župe sv. Antuna Padovanskog, Sesvetska Sela

U propovijedi je župni vikar vlč. Krunoslav Kolar istaknuo da noć nikome nije osobito ugodna i da nitko nije ljubitelj mraka. “U mraku naš vid gubi funkciju i nije moguće odrediti što se sve nalazi oko nas, kuda ići, što nas čeka na idućem koraku. Nije čudno da se kod mnogih i to ne samo djece pojavljuje nelagoda i strah od mraka. Već samo jedna upaljena svijeća razgoni mrak i daje nam osjećaj s kojim se i u noći možemo osjećati sigurno”, rekao je vlč. Kolar.

Propovjednik je naglasio da slavimo posebnu, iščekivanu, radosnu noć koja nam je donijela svjetlo i sigurnost, kako nam kaže prorok Izaija, jer je narod koji je hodio u tmini vidio veliku svjetlost, oni koji su hodali nesigurnim i plašljivim korakom sada mogu mirno i odrješito koračati.

“To svjetlo koje je razagnalo tminu jest Isus Krist, kojega i u Vjerovanju priznajemo kao Svjetlo od Svjetla, kao pravoga Boga od pravoga Boga. Time što je Bog svojom prisutnošću u nejakom djetetu postao svijetlo narodu u tmini zapravo govori o uzroku te tame, a to je bila udaljenost od Boga koja dolaskom Sina Božjega biva prevladana. Bog je dotaknuo čovjeka i obogatio ga svojom prisutnošću te je tako tmina ovim svijetlom pretvorena u radost. Ta radost dolazi od malog, novorođenog djeteta”, kazao je župni vikar župe sv. Antuna Padovanskog i upitao:

“Zar nam nije svako novorođenče radost? Sjetite se, dragi roditelji, trenutaka kada ste postali roditeljima, kada su vaša djeca donijela svjetlo i radost u vaše živote. I vi, djeco, sjetite se radosnih trenutaka kada ste dobili mlađeg brata ili seku kojima ste pristupali s puno ljubavi i pažnje zbog njihove krhkosti radujući se njihovu odrastanju i dijeleći s njima nezaboravne trenutke.”

Vlč. Kolar je rekao da ako svako dijete biva radost, kako neće radost donijeti ono dijete koje je donijelo Boga na svijet, dijete koje je spojilo nebo i zemlju, dijete koje je od svih odbačeno da bismo mi bili primljeni u Božju blizinu, dijete koje je određeno da se prinese kao pomirna žrtva za naše spasenje.

“Zato ova noć nije neugodna i plašljiva, nije hladna i odbojna već je ovo noć koja daje toplinu našim srcima, noć koja nam je svima draga i koja nas je okupila u ovoliko velikom broju jer smo poput pastira dobili radosnu vijest da se rodio naš otkupitelj, da su nam svima otvorena vrata u nebo.

To nije bajka i mitologija, poučna i lijepa priča; to je povijesna činjenica koju evanđelist Luka smješta u konkretno vrijeme i konkretan prostor gdje je Bog dotaknuo svako stvorenje postavši i sam stvorenjem koje je želio otkupiti, a to smo mi, ljudi, kojima je Krist po tijelu postao brat te nas uveo u božansku obitelj da i samog Boga možemo nazivati svojim Ocem.

U velikom hvalospjevu Slava Bogu na visini kojeg su pjevali anđeli valja zapaziti kako se nas ljude, kojima Bog udjeljuje mir, naziva miljenicima Božjim. Velike su i moćne to riječi i razlog za slavlje i radost! Nismo netko ili nešto usputno: mi smo Božji miljenici i to do te mjere da u Isusu i sam postaje čovjekom, želi nam biti do kraja blizak. Bog je s nama, neposredno i konkretno da nam se objavi i da nas spasi. Kako se tome ne radovati! Kako zbog ovoga ne osjećati veliku radost i sigurnost bez obzira na tminu koja nas ponekad obuzima, kad imamo vječno svjetlo čiji i najmanji tračak ulijeva nadu i daje snagu da koračamo naprijed”, naglasio je vlč. Kolar.

Propovjednik je rekao da se večeras nitko ne bi smio osjećati samo i napušteno jer sam Bog hita da nas spasi.

“Nije nas zaboravio, nije nas odbacio već nas pohađa i daruje nam svoj mir u srcu preko kojega nam želi reći da smo njegovi miljenici, njegovi ljubljeni sinovi i kćeri koje je otkupio”, zaključio je vlč. Kolar.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja