Budi dio naše mreže

Deseta akademska godina 2019./2020. započela je u utorak, 1. listopada u Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu susretom studenata preddiplomskih sveučilišnih studija Povijest, Sociologija, Psihologija, Komunikologija i Sestrinstvo. Susretu su nazočili rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, prorektori, pročelnici, profesori i djelatnici Sveučilišta koji su studentima preddiplomskih studija, a osobito prvih godina, velikim pljeskom zaželjeli dobrodošlicu.

/ mp

Susret je započeo zajedničkom molitvom koju je predvodio sveučilišni kapelan velečasni Odilon Singbo. Okupljeni profesori i studenti zahvalili su Gospodinu na daru novog početka i nove akademske godine. „Po uzoru na svetu Malu Tereziju, pomozi nam, Gospodine, živjeti u poniznosti i odgovornosti prema obvezama koje ćeš nam stavljati na put našeg sazrijevanja. Neka nam svako predavanje i svaki susret bude prilika za rast u poštenju i u brizi jedni za druge.“

Prisutnima se obratila izv. prof. dr. sc. Ines Sabotič, prorektorica za nastavu na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, koja je predstavila osnovne informacije potrebne studentima prve godine preddiplomskih sveučilišnih studija na HKS-u. U uvodu svog izlaganja Prorektorica je istaknula kako više od polovice upisanih studenata u prvu godinu preddiplomskih studija dolazi iz Zagreba i okolice, ali iz udaljenih krajeva Hrvatske te iz Bosne i Hercegovine.

„Ova deseta akademska godina posebna je i po tome što su se upisali i studenti iz kvote Hrvati izvan Republike Hrvatske kojima želimo da se osjećaju kao kod svoje kuće”, rekla je prorektorica Sabotič. Dvije trećine studenata prvih godina pohađali su gimnaziju, a kao glavne razloge za nastavak obrazovanja naveli su da žele napredovati, osigurati bolje uvjete za karijeru i da prepoznaju vrijednost diplome Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

„Zadaća Sveučilišta je svakako da postanete stručnjak za svoje područje odnosno povjesničar, sociolog, psiholog, medicinska sestra ili tehničar, komunikolog. Diploma koju ćete ovdje dobiti omogućit će vam da se zaposlite, zaradite za život i brinete se za sebe i za druge. Osim toga, cilj sveučilišta je i da postanete odgovorne i samosvjesne osobe, akademski građani koji sutra mogu postati lideri. Kako biste to postali, potrebno je da se razvijete u cjelovite osobe. Vjerujemo da i vi to sami znate i želite“, zaključila je prorektorica.

U ime Studentskog zbora Hrvatskog katoličkog sveučilišta studente i sve prisutne pozdravila je članica Studentskog zbora, članica Senata Hrvatskog katoličkog sveučilišta i studentica diplomskog studija Povijest Mirela Lončar.

„Zadaća je Studentskog zbora brinuti o  kvaliteti života studenata, a posebice o kvaliteti studijskih procesa, studentskom standardu i studentskim pravima. U svemu navedenome veliku odgovornost imate i vi – studenti, koji izborom odgovornih pojedinaca u tijela Sveučilišta pomažete u širenju i razvijanju svih dijelova akademskog života. Osim zaštite studentskih interesa, studentski zbor predstavlja tijelo u kojem se posebno njeguje zajedništvo, kreativnost i inovativnost koja za cilj ima uključiti što veći broj studenata u razne izvannastavne aktivnosti. Otvoreni smo za sve prijedloge i ideje koje mogu pridonijeti boljem studentskom standardu, ali i idejama koje će osnažiti zajedništvo i identitet Sveučilišta“, istaknula je Mirela Lončar.

Sveučilišni kapelan velečasni Odilon Singbo u svom je govoru studentima poručio da im je uvijek na raspolaganju i da su im njegova vrata i vrata Sveučilišne kapele uvijek otvorena. Prisutnima je ispričao priču o kameleonu kojeg poistovjećuju s licemjernom životinjom bez vlastitog stava, ali zapravo je ona “veliki profesor”. Kroz odlike spretnog prilagodljivca, velečasni Odilon je poručio studentima da ako žele ostvariti nešto trajno, nešto životno, nešto istinsko, neka budu strpljivi, dobri, neka budu ljudi, neka budu Božji ljudi.

Vlč. Odilon Singbo / Foto: www.unicath.hr

„Moje je srce ispunjeno radošću što vas danas mogu pozdraviti ispred cijele akademske zajednice. Čekali smo vas cijeli ljeto! Radujemo se vašoj mladosti, vašoj otvorenosti i iskrenosti. Zahvalni smo na daru Božjeg prijateljstva. Vama, dragi brucoši, hvala što ste nam darovali svoje povjerenje, hvala vašim roditeljima i vašim obiteljima. Nadam se da ćemo to povjerenje opravdati, da ćemo svi zajedno rasti u znanju, ljudskosti kao i u društvenoj odgovornosti i brizi za društvo u kojem živimo i djelujemo. Nismo otoci i znamo da budućnost Crkve, hrvatskog društva i svih nas ovisi o zajedničkom djelovanju i sposobnosti da svoja znanja, talente i sve ono što nam je Bog dao iskoristimo za osobni rast, ali i za napredak društva u cjelini“, poručio je studentima i profesorima rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, želeći na početku desete akademske godine dobrodošlicu, Božji blagoslov, strpljivost, međusobno povjerenje i uvažavanje.

Rektor HKS-a prof. dr. sc. Željko Tanjić / Foto: www.unicath.hr

Susret je završio akademskom himnom Gaudeamus igitur koju je izveo Pjevački zbor Hrvatskog katoličkog sveučilišta i zajedničkim fotografiranjem. Uslijedili su susreti nastavnika sa studentima prvih godina te predstavljanje različitih studentskih aktivnosti, studentskih klubova i slično. U razgledavanju i upoznavanju Kampusa brucošima su pomogli studenti mentori, njih 85, koji će prvih dana nove akademske godine brucošima stajati na raspolaganju u savladavanju prvih akademskih koraka.

Prvi akademski dan na HKS-u / Foto: www.unicath.hr

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja