Budi dio naše mreže

U raznim medijima i reklamama primjećujemo da se iznimno danas u trgovinama nude veća sniženja pod popularnim nazivom "crni petak”, a o trendovima u potrošnji na taj dan te o sklonosti povećanoj potrošnji i u mjesecu prosincu govorio je u HKR-ovoj emisiji "Financijska abeceda" viceguverner Hrvatske narodne banke g. Roman Šubić.

/ at

S obzirom na rast životnog standarda koji proizlazi iz rasta plaća i rasta zaposlenosti, primjećuje se da iz godine u godinu raste i potrošnja građana koja je ujedno glavni pokretač rasta bruto domaćeg proizvoda u gospodarstvu. Pritom primjećujemo da je povećana potrošnja građana posebno izražena tijekom mjeseca prosinca kroz povećane izdatke za blagdansku potrošnju. Primjerice, prošle godine je u mjesecu prosincu potrošnja građana dosegnula blizu 15 milijardi kuna te se iz godinu u godinu primjećuje trend rasta. Isto tako je na tzv. crni petak, koji korijene vuče s američkog tržišta iz popularno zvanog black fridaya, uočena povećana potrošnja svake godine. Primjerice, prošle godine je na crni petak bilo fiskalizirano više računa nego što je bilo na Badnjak ili na Staru godinu, istaknuo je Šubić.

Iako se kupnja po promotivnim cijenama čini privlačna, treba biti oprezan ponajviše s aspekta plaćanja kreditnim karticama. Potrošači se često puta zadužuju iznad svojih mogućnosti ili čak ulaze u minuse što je najskuplji oblik zaduživanja u bankama, upozorava viceguverner Šubić.

Izazov kupnje po promotivnim cijenama jest privlačan, međutim moramo biti svjesni činjenice da se ta sniženja ponekad odnose na tek manji broj pomno odabranih proizvoda pa s te strane valja biti oprezan. Isto tako treba biti oprezan i s aspekta plaćanja kreditnim karticama kojima se potrošači često puta zadužuju iznad svojih mogućnosti ili čak ulaze i u tzv. minuse na tekućem računu koji zaista predstavljaju najskuplji oblik zaduživanja u bankama. Dakle, prije svega treba voditi računa o odgovornom i racionalnom financijskom ponašanju bez obzira na privlačne marketinške kampanje.

Financijsku abecedu, emisiju o o financijskoj pismenosti možete slušati svaki četvrtak na HKR-u, a razgovor s viceguvernerom g. Romanom Šubićem na sljedećoj poveznici:

Ovaj poodmakli trend pretjerane potrošnje za vrijeme blagdana prokomentirao je i fra Josip Blažević objavom na svom Facebook profilu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja