Budi dio naše mreže

Caritas i "SUZI" istovremenu pomažu marginaliziranim ženama da se zaposle i starijima da žive dostojanstveno

"Socijalno se uključi i zaposli - SUZI" projekt u suradnji s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije i ostalim partnerima zapošljava deset "teškozapošljivih" žena od kojih svaka skrbi za pet korisnika. Time pomažu ženama koje se nalaze u višestruko marginaliziranim skupinama, ali i osobama poput Barice koja, iako joj treba pomoć i skrb, zahvaljujući ovakvim projektima može reći: "Život je lijep!"

/ at

Caritas Zagrebačke nadbiskupije jedan je od sedam partnera projekta “SUZI” čiji je nositelj Grad Zagreb, a u sklopu kojega Caritas zapošljava deset žena od kojih svaka skrbi za pet korisnika, piše na mrežnim stranicama Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Gospođa Barica živi u zagrebačkoj četvrti Malešnici. Ima dobru djecu ali joj ne mogu biti dovoljno od pomoći što zbog udaljenosti što zbog zdravstvenih problema. Oni koji žive bliže nabavljaju joj potrepštine iz trgovine i lijekove. Za pomoć u kućanskim poslovima Caritasu Zagrebačke nadbiskupije obratila se njezina kćer poslije operacije koju je gospođa Barica imala pred Uskrs ove godine. Po dolasku iz bolnice bila je slaba i nije se mogla kretati. Pomoć joj se nije mogla odmah pružiti zbog, u to vrijeme važećih, mjera zaštite od koronavirusa.

Foto: Caritas Zagrebačke nadbiskupije

Rijetko ćemo danas susresti, čak i među onima koji su zdravi i u punoj snazi, zahvalne osobe vedra duha kao što je to osamdesetosmogodišnja gospođa Barica. Zahvalna je onome tko je osmislio Projekt “SUZI”; zahvalna je gospođi Jadranki, zaposlenoj preko Caritasa u tom projektu, koja joj pomaže u kućanskim poslovima; zahvalna je kirurgu koji ju je operirao na Svetom Duhu; zahvalna je njegovateljici koja je kupa i fizioterapeutkinji koja joj je pomogla da opet može hodati i tako dalje – a iako je sve boli, od glave do pete, s osmijehom kaže: “Život je lijep!”

“Jadranka, tanjuriće bi vas prosila za pitu”, zamolila je gospođa Barica svoju pomoćnicu gospođu Jadranku, nudeći nam po dolasku u njezinu kuću sočnu pitu i rumene pogačice s čvarcima. Zaposlenica u Projektu “SUZI” gospođa Jadranka počela je posjećivati gospođu Baricu od svibnja ove godine i ona je doživljava kao člana obitelji, kao svoju kćer. “Starije osobe koje posjećujemo željne su razgovora ali još više toga da ih netko sluša, da ispričaju svoj život, da mu kažu kako se sada osjećaju (…) Naravno da treba neko vrijeme da zadobijete njihovo povjerenje. Osim toga važno im je da im uvijek dolazite prema dogovoru, u određeno vrijeme. Tada vas željno očekuju i raduju vam se”, kaže gospođa Jadranka, koja je po struci građevinski tehničar. Radila je u komercijali u jednoj tvrtki oko 18 godina, a 20 godina imala je svoju agenciju za nekretnine. Na burzi je bila oko godinu dana – dok nije vidjela letak o Projektu “SUZI” na Sajmu zapošljavanja.

“U usporedbi s prijašnjim poslovima ova me zaduženja opuštaju. Sa svojim korisnicama sam jako zadovoljna i mogu reći da sam stvarno sretna”, kazala je gospođa Jadranka, koja svojih pet korisnica – u Gajnicama, Malešnici, Jarunu i Prečkom – posjećuje dvaput tjedno i kod njih ostaje dva do tri sata. Osim uobičajenih kućanskih poslova, gospođa Jadranka nekima plaća režije, a nekima ide i u nabavu namirnica jer su u tome potpuno ovisni o njoj budući da uopće ne izlaze iz kuće.

Gospođi Barici unuci se brinu za nabavu potrepština iz trgovine pa joj za sada za to ne treba pomoć izvana, a sama želi pripremati hranu i prati suđe. No njoj je gospođa Jadranka pomogla dovesti u red vrt. Vrt koji je svih proteklih godina za nju bio poseban izvor radosti i volje za životom, ove je godine ostao bez prekrasnog cvijeća zbog njezina odlaska u bolnicu i oporavka. “Vidite ovaj kaktus! Imao je 26 cvjetova u jednom danu”, rekla je gospođa Barica.

“Poštujte svaki dan koji vam je darovan i iskoristite ga do dna, dok možete!”, rekla je gospođa Barica za Caritas koji njoj i njezinim vršnjakinjama kroz ovaj i razne druge projekte pomaže jesen života provesti lijepo, mirno, sigurno i dostojanstveno.

“Socijalno se uključi i zaposli – SUZI” projekt je Grada Zagreba u cijelosti financiran EU sredstvima od 9.912.004 kuna radi poticanje stručne osposobljenosti i ostvarivanja radnog odnosa teškozapošljivih žena – pripadnica višestruko marginaliziranih skupina. Više o projektu možete saznati OVDJE.

 

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja