Budi dio naše mreže

Turistička zajednica Imota i Bratovština sv. Jakova organizirali su “Camino Imota vikend” od 18. do 20. lipnja.

/ im

Manifestacija je uključivala izložbu fotografija, međunarodni okrugli stol “Camino hodočašće u 21. Stoljeću” i trasiranje nove dionice hrvatske Camino rute. Hrvatski Camino dio je europske mreže puteva Sv. Jakova.  pod zaštitom UNESCO-a i Vijeća Europe, koje vode u Santiago de Composteli i koje prohoda preko 1.5 milijuna ljudi svake godine. Manifestacija koja se održavala na području Imotske krajine imala je preko 100 sudionika iz 9 zemalja hrabro se nosilo s temperaturama od preko 40°C.

Prvo organizirano hodočašće Camino Imota rutom trajalo je 3 dana, preko 75 km. Započelo je u Cisti Velikoj u crkvi Sv. Jakova nastavljajući se kroz Lovreć, Proložac i Imotski. Ruta prolazi kroz drevne crkvice, slikovita kamena sela i spektakularan krajolik koji je brojne hodočasnike podsjetio  na dijelove Camino rute u Španjolskoj.  Okrugli stol s temom “Camino hodočašće u 21. stoljeću” okupilo je predstavnike Camino udruga iz Irske, Britanije, Slovačke, Austrije, Slovenije, Rumunjske i Hrvatske, a sudjelovali su i prof.dr teologije Piotr Roszak sa Sveučilišta u Turonu te vlč. Daniel Fernadez, misionar na Caminu u Sahagunu, Španjolska.

Camino u Imotskom

Teme o kojima se razgovaralo uključivale su:

  •  Što privlači sekularizirani svijet, ateiste kao i pripadnike drugih religija na
    hodočašće katoličkom svecu
  • Kako pružiti duhovnu potporu Camino hodočasnicima
  • Ekonomski utjecaj Camino hodočašća i njegova uloga u održivom turizmu

Hodočasnička infrastruktura, putokazi, kulturna i prirodna baština su sve važni elementi Camina, no osobni kontakti hodočasnika kao i njihovih domaćina su definitivno najznačajniji dio Camino iskustva. “Bilo je fascinantno vidjeti kako su lokalni mještani prigrlili prve hodočasnike na Camino Imota ruti, nudeći im okrijepu, hranu i vodu. Postoji razlog zašto natpis pokraj katedrale u Santiagu navodi da je Europa rođena na hodočasničkim rutama prema Santiagu”, kazala je Zorana Mlikota, dopredsjednica Bratovštine sv. Jakova.

Camino u Imotskom

Svi hodočasnici koji su hodali Camino Imota dobili su posebno dizajnirane pečate u svoje hodočasničke putovnice, kao i jedinstvenu hodočasničku potvrdu – Camino Imota Compostelu.  Camino Imota ruta je sada otvorena hodočasniciima kroz cijelu godinu Za više informacija posjetite: caminocroatia.com/imota.

Camino u Imotskom

Projekt Camino Imota organizirala je Turistička zajednica Imota na čelu s Lukom Kolovratom, uz podršku Hrvatske turističke zajednice i u suradnji sa Bratovštinom sv. Jakova koja nasljeđuje baštinu hrvatskih bratovština iz 1203 godine.  Bratovština Sv. Jakova je također službeni predstavnik Hrvatske u Nadbratovštini Sv. Jakova u Santiago de Composteli, središnjoj instituciji koja okuplja Camino udruge iz cijelog svijeta.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja