Budi dio naše mreže

Hodočasnički križni putevi koji su se održavali diljem domovine obilježili su protekli vikend. Na taj način vjernici su pokazali svoju odanost Isusu Kristu te aktivno sudjelovanje u iščekivanju Uskrsa.

/ mp

Tako je u znak solidarnosti s braćom Romima, varaždinski biskup Josip Mrzljak i ove je godine predvodio pobožnost križnoga puta u nekoj romskoj zajednici. Ove je godine križni put održan u romskoj zajednici u Kuršancu, u župi svetoga Nikole biskupa Novo Selo na Dravi u Čakovečkom dekanatu, na Četvrtu korizmenu nedjelju, 31. ožujka. U nagovoru je biskup Mrzljak naglasio okupljenim vjernicima kako je na svom križnom putu Isus Krist susretao dobre i drage mu ljude, a prolazeći kroz naselje nije mogao ne primijetiti kako i mještani jedni drugima pomažu, počevši od djece. Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Istoga dana na zagrebačkom Ksaveru, u organizaciji Vojnog ordinarijata, održan je i tradicionalni križni put Hrvatske vojske, policije, branitelja i vatrogasaca. Križni put predvodio je vojni ordinarij Jure Bogdan, u pratnji vojnih i policijskih kapelana, đakona i bogoslova Vojnog ordinarijata. Sudjelovali su i djelatnici Vojnog ordinarijata, koji su koordinirali svečanom procesijom. Biskup Bogdan je istaknuo da je križni put mjesto susreta Boga i čovjeka, božanske svemoćne ljubavi i čovjekova odgovora u vjeri ljubavlju natopljenoj. Nikakvo beznađe ni neutješna žalost nemaju dioništva u Kristovoj muci. Stoga svi naši križevi dobivaju dublji smisao u Kristovu križu. Bez razumijevanja toga Križa teško ćemo razumjeti, a još teže prihvatiti svoje križeve. Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Križni put na Ksaveru predvodio je vojni biskup Bogdan

Dvodnevna pobožnost 5. Planinarskog križnog puta Hvarske biskupije, na kojemu su sudjelovali vjernici sva tri otoka biskupije – Brača, Hvara i Visa, započela je u petak 29. ožujka molitvenim bdijenjem u hvarskoj katedrali i procesijom s Križem i Presvetim do franjevačke Crkve Gospe od Milosti. Pobožnost je završena koncelebriranim misnim slavljem koje je u hvarskoj katedrali predvodio biskup Petar Palić. Biskup Palić u propovijedi je istaknuo kako papa Franjo često govori nama kršćanima da Gospodin ne želi da sudimo, da kritiziramo, da mislimo da smo uvijek najbolji, da ponižavamo one oko nas. Papa čak kaže da je govoriti zlo o nekome poput “ubijanja”, nadodao je. Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Hvarski Križni put s oko tisuću hodočasnika

U subotu 30. ožujka održan je 18. Krapinski Izviđački križni put, koji se ove godine proširio na dekanatsku razinu, te je obuhvatio tri župe: Krapinu, Sveti Križ Začretje i Zabok. Brojni izviđači, mladi, krizmanici, djeca ali i vjernici su se odazvali pozivu svojih župnika i okupili se u svojim župnim crkvama te se zatim zaputili uz molitvu, pjesmu i razmatranje prema postajama križnih puteva. Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Krapinski Izviđački križni put

Jubilarni 20. Kutinski planinarski križni put održan je u subotu 30. ožujka na području župe Kutina, Kutinska Slatina i Ilova, pod geslom „Ne bojte se! Širom otvorite vrata Kristu!“ (Ivan Pavao II.). Okupilo se oko 350 hodočasnika, župljana ovih župa, ali i hodočasnika iz cijelog dekanata. Put je započeo kod crkve Majke Božje Snježne u Kutini te je vodio prema Kutinskoj Slatini gdje je u župnoj crkvi Bl. Alojzija Stepinca misno slavlje za sudionike predvodio sisački biskup Vlado Košić. “Mladi trebaju pronaći koje je to njihovo poslanje na ovome svijetu. Danas upravo s tim, mnogi mladi imaju problema, te se godinama ne mogu odlučiti što će, život kao da im visi između svega, stoje na mjestu i godine prolaze. Molimo se za sve mlade da pronađu svoje mjesto u Crkvi i društvu i da shvate koji je to Božji poziv za njih, a koga trebaju ostvarivati”, poručio je biskup Košić. Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Slavlje za sudionike Kutinskog križnog puta predvodio je sisački biskup Vlado Košić

Na tradicionalnom Križnom putu obitelji Đakovačkoga dekanata, u kojemu je sudjelovalo stotinjak vjernika iz više župa, održan je u subotu 30. ožujka. Završnu molitvu u samom svetištu predvodio je preč. Josip Ivešić, dekan Đakovačkoga dekanata i župnik đakovačke župe Dobroga Pastira. “Kriste, hvala Ti što si životom posvjedočio da je istinska ljubav ona koja ne pozna granice u darivanju”, poručio je preč. Ivešić. Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Križni put obitelji Đakovačkoga dekanata

Oko 14 tisuća koraka prohodalo je više od 300 hodočasnika na 15. riječkom planinarskom križnom putu koji su u subotu 30. ožujka organizirali Akademsko katoličko društvo „Jeronim”, Ured za mlade Riječke nadbiskupije, Ured za pastoral Riječke nadbiskupije i Zdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupije. “Korizma nas poziva na propitivanje o svom odnosu prema Bogu, ali i prema bližnjima. Pozvani smo preispitati se i pokušati učiniti sve da popravimo te odnose, ali i da nađemo vremena za Boga u svakodnevnom životu i svojim obiteljima”, kazao je nadbiskup Ivan Devčić na misi na križnom putu. Cijeli članak pročitajte OVDJE.

15. riječki planinarski križni put

Rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke vlč. Domagoj Matošević predvodio je pobožnost križnog puta u Mariji Bistrici u subotu, 30. ožujka. U molitvi se vlč. Matošević prisjetio svih članova župne zajednice za koje su okupljeni vjernici molili.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja