Budi dio naše mreže

Sve više ljudi odlučuje se na hodošašće El Camino de Santiago (Put Sv. Jakova). Riječ je o hodočasničkoj ruti koju godišnje propješači više od 300.000 ljudi, a duga je oko 800 km, koju prelaze hodočasnici iz pravca Francuske na putu koji vodi u Santiago de Compostelu, grad u kojem se nalaze moći svetog apostola Jakova. Cijeli Put se prelazi u prosjeku za 30 dana što daje dnevni prosjek od nekih 26 km po danu.

/ mp

Tijekom cijeloga Puta sv. Jakova nalaze se prenoćista u kojima se za mali novac može prespavati. Na Putu vrijede sljedeća pravila: posjedovanje hodočasničke putovnica uvjet je za noćenje, jedna osoba ne može dva dana boraviti u istom prenoćistu (izuzev ako je bolesna), u ranim jutarnjim satima (najčešće do 8 h) se prenoćiste mora napuštati, nema kasnih lijeganja i uznemiravanja drugih hodočasnika.

Hodočasničke putovnice trebaju se nabaviti u prenoćištima i u koje se udaraju pečati u svakoj crkvi ili prenoćištu na Putu. Ta iskaznica se kasnije pokazuje u Santiagu de Composteli i preduvjet je dobivanja diplome hodočasnika.

Hrvatski Credential (hodočasnička putovnica) za Camino de Santiago (Put Sv, Jakova) službeno je odobrena od Ureda za hodočasnike pri katedrali u Santiago de Composteli koju je osmislila Bratovština “Put Svetog Jakova”. Od sada će svi hrvatski, ali i inozemni hodočasnici koji kreću na ovo hodočašće moći koristiti hrvatsku hodočasničku putovnicu.

Hrvatska hodočasnička putovnica dizajnom objedinjuje jedinstvene elemente hrvatske tradicije, sadrži kartu hrvatskh svetišta sv. Jakova, upute za hodočasnike te hodočasničku molitvu i blagoslov.

Više slika i informacija na ovom linku.

Bratovština organizira i grupno Camino hodočašće ovoga ljeta. Detaljnije informacije doznajte na ovom linku.

Koje doživljaje s Puta Sv. Jakova nosi pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije vlč. Borna Puškarić pročitajte na ovom linku.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja