Budi dio naše mreže

Oduvijek su ljudi Boga slavili na razne načine. Jedan od načina, koji je danas posebno prisutan, jest glazba. Ona je zbližavala ljude, poticala ih na kreativnost i traženja te je zvonka radost, ali i dvostruka molitva jer se kaže da tko pjeva dvostruko moli.

/ hk

U psalmu 150. piše: “Hvalite ga igrom i bubnjem, slavite ga glazbalima zvonkim i frulom.” Danas je glazba pojam koji ne poznaje granice. Vrsta glazbe koja je do prije nekoliko desetljeća bila gotovo nespojiva s Crkvom je rock glazba. Prvi koji su probili led bili su bogoslovi, legendarni “Žeteoci”, koji su pokazali da je moguće Boga slaviti električnim gitarama i bubnjevima. Od njih pa sve do danas u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu djeluje glazbeni sastav kojemu je glavna svrha promicanje Bogoslovije i poticanje novih duhovnih zvanja.

Pjesmom jedni na druge prenosimo radost Uskrsa!

Početkom devedesetih godina prošloga stoljeća, djelovao je i sastav “Hosana” u kojem je bio vlč. Perica Matanović, bivši vicerektor zagrebačke Bogoslovije. Na Uskrs festu 2007. Bogoslovski bend sa skladbom “Sad te prepoznajem, uskrsli Isuse” osvojio je drugo mjesto po izboru stručnoga žirija i prvu nagradu po izvoru samih izvođača,  piše na mrežnoj stranici Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu.

Zatim je tu bio i Bogoslovski bend “Učenici” koji svoje korijene vuče još iz Međubiskupijskoga dječačkoga sjemeništa na zagrebačkoj Šalati, gdje su kao sjemeništarci svoje djelovanje započeli na brojnim festivalima duhovne glazbe.

Foto: Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu

Danas u Bogosloviji djeluje Bogoslovski “Ben(d) Sirah”, koji je svoje djelovanje započeo 18. prosinca 2018. velikim humanitarnim koncertom “Isus je Božić” za akciju Caritasa Zagrebačke nadbiskupije “Da život imaju”. “Isus je Božić”, slogan je koji je okupio mlade darovite glazbenike da zapjevaju i zasviraju za mlade koje čeka neizvjesna budućnost. Cilj koncerta bio je prikupiti dio sredstva potrebnih za izgradnju Kuće za mlade, u koju bi se smjestili mladi bez odgovarajuće roditeljske skrbi te siromašni studenti.

Pjevamo o Bogu, ljubavi, radosti, prijateljstvu i zajedništvu!

U Bendu djeluju zaljubljenici u glazbu koji svojim, od Boga darovanim, talentima žele svakome približiti Radosnu vijest; preko glazbe poticati ljude, posebno mlade da se odvaže živjeti život punim plućima, da postanu svjesni kako danas svijet treba aktivnih i zauzetih kršćana koji će spremno i odvažno svjedočiti Krista na svakome koraku.

Foto: Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu

“Mi smo bogoslovi koji pjevamo o Bogu, ljubavi, radosti, prijateljstvu i zajedništvu. Posjećujući različite župe, susrećući s brojnim mladim ljudima, starijima, dojam koji smo dobili je da uistinu Isus živi i da preko glazbe ulazi u srca onih koji nas slušaju, ali istovremeno daje nam se poticaj da nastavimo s ovom vrstom glazbe, jer tako prenosimo jedni na druge Uskrsnu Radost koja nam je darovana od Boga”, poručuju bogoslovi Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu na svojoj mrežnoj stranici.

Pjevamo o Srcu koje je za nas bilo probodeno!

Danas u Bendu djeluju: Višeslav Foretić (gitara, vokal), Dominik Blažun (bas gitara), Ivan Vujević (vokal), Rafael Mikec (bubnjevi, električna gitara), Petar Belina te voditelj Benda Leo Lang (klavijature, vokal). “Za Bend je važno da članovi budu ekipa. Mi to jesmo, iako ponekad na probama nismo svi najbolje volje, ali uz Božju pomoć sve se prebrodi”, poručuju zagrebački bogoslovi.

Foto: Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu

Sviranje u Bendu tek je jedna od aktivnosti u Bogosloviji, a nikako nije prva i najvažnija, i to zagrebačkim bogoslovima omogućuje da sviraju iz srca, bez pritiska i prevelikih napora.

“To je jedna aktivnost koja pomaže u još konkretnijem naviještanju Krista kod bogoslova, ali i za budući svećenički život daje jedno pozitivno iskustvo i otvorenost prije svega za slavljenje Boga cimbalima gromkim”, ističu.

“Veliki su se bendovi rodili u garažama, mi smo imali bolje uvjete, ali naša je privilegija što mi, kao budući svećenici, imamo veliko srce za čovjeka kraj sebe i pjevamo o Srcu koje je za nas bilo probodeno”, zaključili su bogoslovi Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.

Foto: Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu

Foto: Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja