Budi dio naše mreže

U Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u subotu, 1. listopada bit će zaključena Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije. Nadbiskupijsku sinodu zagrebački je nadbiskup Josip Bozanić najavio u svojoj homiliji na blagdan bl. Alojzija Stepinca, 10. veljače 2002. Kardinal Bozanić, naime, obilježava i 25 godina nadbiskupstva.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Krčki korijeni nadbiskupa Bozanića

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić rođen je 20. ožujka 1949. godine u Rijeci, a djetinjstvo je proveo u Vrbniku na otoku Krku, gdje je završio osnovnu školu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1975. godine u Krku. Uz više službi u Krčkoj biskupiji, na Teologiji u Rijeci je od 1988. do 1997. predavao crkveno pravo i dogmatsku teologiju.

Sveti Otac Ivan Pavao II. imenovao ga je 10. svibnja 1989. godine biskupom koadjutorom Krčke biskupije. U krčkoj katedrali je za biskupa posvećen 25. lipnja, a 14. studenoga iste godine je i preuzeo službu krčkog ordinarija. U Biskupskoj konferenciji Jugoslavije, a potom u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, vršio je službu predsjednika Vijeća za laike i potpredsjednika Komisije “Iustitia et pax”. Od konstituiranja Hrvatske biskupske konferencije, u svim je mandatima član Stalnoga vijeća HBK.

Služio je i zagrebačkoj Crkvi i Crkvi u Europi

Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je zagrebačkim nadbiskupom 5. srpnja 1997. godine. Službu zagrebačkog nadbiskupa i metropolita preuzeo je 4. listopada iste godine u zagrebačkoj katedrali od dotadašnjeg nadbiskupa kardinala Franje Kuharića.

Službu zagrebačkog nadbiskupa i metropolita preuzeo je 4. listopada 1997. godine u zagrebačkoj katedrali od dotadašnjeg nadbiskupa kardinala Franje Kuharića.

Sprovod kardinala Kuharića 2002. / Foto: Arhiv Glasa Koncila

Otada je svake godine, nastavljajući tradiciju kardinala Kuharića, u zagrebačkoj katedrali na Stepinčevo predvodio svečana slavlja sa zapaženim homilijama.

Iste je godine izabran i za predsjednika Hrvatske biskupske konferencije, koju je službu obnašao u dvama uzastopnim mandatima, do 2007. godine. U travnju 2001. izabran je za prvog potpredsjednika Vijeća biskupskih konferencija Europe (CCEE), a  na koju je dužnost ponovno izabran 2006. godine.

Neki događaji koji su obilježili život i službu kardinala Bozanića

Godine 1998., kao zagrebački nadbiskup i predsjednik HBK, mons. Bozanić pozdravio je u Zagrebu papu Ivana Pavla II. za vrijeme njegova drugog apostolskog pohoda Hrvatskoj.

U obredu beatifikacije u Mariji Bistrici 3. listopada 1998. zamolio je Papu da kardinala Alojzija Stepinca proglasi blaženim.

Godine 2003. ponovno je, kao predsjednik HBK, pozdravio papu Ivana Pavla II. za vrijeme njegova trećeg pohoda Hrvatskoj, prigodom kojeg je sveti Papa pohodio Rijeku i Trsat, Dubrovnik, Osijek i Đakovo te Zadar.

Papa Benedikt XVI. i kardinal Bozanić u Zagrebu 4. lipnja 2011. godine / Foto: IKA

A godine 2011., kao zagrebački nadbiskup, bio je domaćin papi Benediktu XVI. za vrijeme njegova apostolskog pohoda Zagrebu i Hrvatskoj u povodu proslave Prvoga nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji.

Djelovanje u Nadbiskupiji

Drugu Sinodu Zagrebačke nadbiskupije nadbiskup Bozanić najavio je u svojoj homiliji na blagdan bl. Alojzija Stepinca, 10. veljače 2002. Održavanje i te Sinode je još jedan njegov doprinos životu i rastu zagrebačke Crkve.

Nadbiskup, i kasnije kardinal, Bozanić posvetio se i osiguravanju dostojanstvenih uvjeta života starijih i umirovljenih svećenika i već 22. ožujka 2004. blagoslovio novoizgrađeni Dom sv. Josipa na adresi Kaptol 8 u Zagrebu. Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište ustanova je za odgoj i formaciju svećeničkih kandidata Zagrebačke nadbiskupije te Varaždinske i Požeške biskupije, a prima kandidate i iz drugih biskupija. Novoobnovljenu zgradu Bogoslovije, s kapacitetom od 125 soba za bogoslove, kardinal Bozanić blagoslovio je 1. listopada 2007. godine.

Obraćanje kardinala Bozanića u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu / Facebook NPI

Dva dana kasnije osnovao je Nadbiskupijski pastoralni institut, koji je svečano i otvorio 6. studenoga 2007. Institut je zamišljen, a takvim se kasnije u praksi i pokazao, kao novo susretište zagrebačke Crkve i instrument sinodske obnove Nadbiskupije. Kardinal Bozanić je, snagom službe, veliki kancelar Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ali i Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, čije je osnivanje također potaknuo Dekretom “Luce vera illuminata” od 3. lipnja 2006. godine.

Kardinal Svete rimske Crkve

Papa Ivan Pavao II. nadbiskupa Bozanića uvrstio je u Zbor kardinala Svete Rimske Crkve na svečanom konzistoriju u Rimu 21. listopada 2003. godine. Od trideset kardinala sa svih kontinenata, uz jednoga čije ime nije objavljeno, papa Ivan Pavao II. novom je kardinalu kao naslovnu crkvu u Rimu dodijelio hrvatsku nacionalnu crkvu Sv. Jeronima.

Domovinska proslava uvrštenja nadbiskupa Bozanića u kardinalski zbor, svečano je pak zaključena 25. listopada te godine euharistijskim slavljem u zagrebačkoj katedrali. “Želio bih da moja služba kardinalata u Crkvi bude snažniji poticaj za vjerodostojno življenje Evanđelja i za razvijanje crkvenosti na mjesnoj i sveopćoj razini; da na nacionalnom planu života ona bude zalog sloge i jedinstva kojemu trajno prijete uski sebični interesi pojedinaca i skupina koji ne rade za dobro Hrvatske; da u društvenom životu ljudi različitih svjetonazora u ovoj službi prepoznaju katoličku otvorenost za dijalog i susretanje koje, s jedne strane, trajno traži istinu, a s druge strane nastoji živjeti u skladu s objavljenom Istinom”, poručio je u propovijedi novi hrvatski kardinal.

Kardinal Bozanić s papom Franjom / Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Kardinal Bozanić član je Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, Kongregacije za katolički odgoj, Papinskog vijeća za laike, Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije i Papinskog vijeća za sredstva društvenih komunikacija.

Uz više drugih naslova, kardinal Bozanić je 2011. godine objavio knjigu “Krist vas zove. Poruke mladima”, posvećenu upravo mladima koji su te godine, tijekom pohoda pape Benedikta XVI. Zagrebu i Hrvatskoj, pokazali osobit entuzijazam i radost.

Oče nadbiskupe, na mnogaja ljeta!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja