Budi dio naše mreže

U utorak, 16. travnja ove godine, na godišnjicu posvete župne crkve Porođenja Blažene Djevice Marije u Skradinu blagoslovljen je podignuti veliki bijeli križ na Punti križa, u blizini mosta kojim prolazi autoput. Križ je blagoslovio šibenski biskup Tomislav Rogić.

/ im

S druge strane autoputa je odmorište Skradin na kojem se nalazi kip Gospe od puta. Na svoj način sada oba pravca na autoputu imaju i svoje vjerske simbole: Gospu i Križ koji svakog putnika pozivaju na molitvu i zahvalu za sretne prijeđene kilometre. Prema pričanju Skradinjana Punta križa od pamtivijeka je bila mjesto gdje su se oni koji plove lađama križali i molili: oni koji bi sretno u Skradin pristizali morem, uzvodno uz rijeku Krku i upravo ga tu ugledali, ili bi se tek trebali upustiti u plovidbu napuštajući luku Skradin, ploveći nizvodno Krkom prema svojim odredištima.

Križ su podigli župljani župe Porođenja Blažene Djevice Marije predvođeni članovima Bratovštine Svetog križa.

Izabran je ovaj datum jer je 16. travnja 1758. tadašnji skradinski biskup mons. Antun Becić posvetio crkvu Porođenja BDM.

Križ je blagoslovio šibenski biskup Tomislav Rogić, u zajedništvu s biskupom u miru Antom Ivasom, generalnim vikarom Marinkom Mlakićem, župnikom Darkom Poljakom, župnikom Rasline Jakišom Dominikovićem i članovima bratovštine Svetog križa, u nazočnosti pedesetak vjernika i gradonačelnika Skradina Antonija Brajkovića.

Poslije blagoslova novopostavljenog križa slavljena je sveta misa u župnoj crkvi. Predvoditelj, šibenski biskup Rogić, u propovijedi je naglasio što nam križ znači. Križ predstavlja temeljni simbol naše vjere na kojem je naš Spsitelj, Isus Krist izvojevao pobjedu nad zlom i pokazao najveću mjeru ljubavi: dragovoljno se nevin predati za otkupljenje nas grešnika. Na križ je dao prikovati svoje ruke da se Božji zagrljaj nikada više ne zatvori za nikoga koji u Kristu prepozna Spasitelja. Križ nije posljednja riječ nego upućuje na Sina Božjega koji je pobijedio smrt i slavno uskrsnuo da i nama zauvijek otvori vrata vječnosti, vječnog života s Bogom.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja