Budi dio naše mreže

Papinski hrvatski zavod Sv. Jeronima organizirao je 12. studenog tradicionalnu proslavu blagdana Sv. Nikole Tavelića – franjevca i mučenika, koja je ujedno i Jesenski susret hrvatskih rimskih studenata.

/ mdj

Svečano euharistijsko slavlje u Hrvatskoj crkvi Sv. Jeronima predvodio je član Međunarodnog zavoda Antonianum u Rimu i Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda te Skotističke komisije fra Marko Gulin. Koncelebrirali su rektor Zavoda preč. Marko Đurin, provincijal Franjevačke provincije Sv. Križa – Bosne Srebrne fra Zdravko Dadić, generalni tajnik za formaciju i studij Reda Manje Braće fra Darko Tepert, mons. Hrvoje Škrlec iz Državnog tajništva Svete Stolice te ostali svećenici koji su u Rimu na studiju ili na raznim službama, prenosi nedjelja.ba.

Gorjeti za Krista

Fra Marko je u prigodnoj propovijedi najprije protumačio motive evanđeoskoga odlomaka: djevice, ulje i svjetlo. Potom je nastavio o tomu kako je Sv. Nikola Tavelić živio i realizirao ovo evanđelje dana. „Desetogodišnja misija u Bosni služila je kao svojevrsna priprema za još zahtjevniju misiju u Svetoj zemlji što pokazuje da je Nikolin modus vivendi bio gorjeti za Krista, pronositi svjetlo evanđelja. U posljednjoj fazi života izgarao je od želje da donese svjetlo Kristova evanđelja muslimanima. On je prolijevanjem krvi postao kao svijeća koja je bila konzumirana u žrtvi paljenici prinesenoj na gori Sionu. To se otkriva i u činjenici da se Nikolina Golgota nalazila nedaleko od Isusove Golgote“, kazao je propovjednik. Nadalje, istaknuo je vlastitost Šibenika kao hrvatskog kraljevskog grada koji odražava i vjeru u Krista koja se očituje u običaju stavljanju Kristova monograma na nadvratnike ulaznih vrata; iz takvoga okruženja dolazi prvi hrvatski kanonizirani svetac. „Njegov život jest primjer te potiče na nasljedovanje – biti onaj koji donosi Učitelja i njegovo svjetlo svijetu – koje je moguće izgradnjom kršćanskog identiteta molitvom, žrtvom i su-životom s Isusom“, poručio je fra Marko, među ostalim.

Foto: Marko Martić

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja