Budi dio naše mreže

"Od osnutka masonerije do danas, Crkva je izdala otprilike šesto raznih intervenata, dokumenata i smjernica u kojima osuđuje masoneriju i u kojima zabranjuje učlanjivanja katoličkim vjernicima u masoneriju. Dakle, stav Katoličke Crkve je više nego jasan, nikada nepromijenjen u smislu da biti katolik i biti mason u isto vrijeme nikako nije prihvatljivo (...) Nije to samo neko društvo kao što je primjerice nogometno društvo ili sl. Jasno su metafizički orijentirani i jasno je da je njihova metafizika nespojiva s kršćanskim poimanjem Boga, čovjeka i svijeta", rekao nam je fra Josip Blažević u povodu novo izdanog zbornika "Vojska Bezgrešne i masonerija".

/ Andrea Tomurad

Iz tiska je izašla knjiga Vojska Bezgrešne i masonerija urednika fra Josipa Blaževića i dr. Josipa Šimunovića. Knjiga je zapravo zbornik radova, rezultat istoimenog međunarodnog znanstvenog simpozija iz 2017. u organizaciji Hrvatskog mariološkog instituta, Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog nacionalnog instituta Zagrebačke nadbiskupije te Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, odnosno Centra „Hrvatski Areopag“ za međureligijski dijalog.

Pokušaj dijaloga s masonima.

Vojska Bezgrešne marijanska je udruga koju je 1917. osnovao sv. Maksimilijan Kolbe zatekavši se u Rimu upravo kada je masonerija obilježavala 200 godina postojanja. Kao mladi student bio je svjedok antiklerikalnih manifestacija kojima su masoni slavili obljetnicu te je vidio, kako navodi fra Josip, djelovanje Zloga. Reagirajući na masoneriju i masonske manifestacije želio je osnovati pokret koji će moliti za njihovo obraćenje te tako nastaje katolička udruga Vojska Bezgrešne koja je proširila svoje djelovanje kao apostolat na obraćenje svih neprijatelja Katoličke Crkve.

Znanstveni simpozij održan je 2017. “kada je Vojska Bezgrešne obilježavala sto godina postojanja, a masonerija tristo, pa je to bila istovremeno prigoda da prvi put pozovemo i masone za isti pregovarački stol na kojem smo željeli da se masoni predstave te da predstave svoj prema Crkvi”, rekao je fra Josip naglasivši kako je to bio prvi put u Hrvatskoj da je pokrenuta inicijativa dijaloga s masonima. Međutim oni se na istu nisu odazvali. “Iskreno mi je žao  zbog toga što su masoni zapravo prihvatili poziv za susret i početak je bio optimističan, međutim neposredno prije održavanja simpozija, tada Veliki Meštar Hanžeković zabranio je sudjelovanje svima zato što se udruga Vojska Bezgrešne bori protiv masonerije. Ako se protiv nekoga bori, onda se protiv njega uzima oružje i ide u rat. Ovo je upravo suprotno, mi molimo za njihovo obraćenje. Vojska Bezgrešne je udruga koja moli za obraćenje, a moli se za nekoga koga voliš i do koga ti je stalo. Inicijativa i želja Katoličke Crkve je da se spase svi ljudi”, pojasnio je fra Josip.

Foto: Facebook Josip Blažević

Stav Katoličke Crkve jasan je i nepromijenjen.

“Što se tiče katoličkog stava on je ovdje i više nego jasno izražen i s crkveno-pravnog stajališta. Od osnutka masonerije do danas, Crkva je izdala otprilike šesto raznih intervenata, dokumenata i smjernica u kojima osuđuje masoneriju i u kojima zabranjuje učlanjivanja katoličkim vjernicima u masoneriju. Dakle, stav Katoličke Crkve je više nego jasan, nikada nepromijenjen u smislu da biti katolik i biti mason u isto vrijeme nikako nije prihvatljivo”, naveo je fra Josip pojasnivši temeljne probleme zbog čega je nemoguće i opasno za pojedinca, katolika, učlaniti se u masonsko udruženje: “Od samog osnutka riječ je o svjetonazoru koja počiva na deističkoj slici Boga o kojemu svatko ima slobodu misliti što želi. Masonerija kao takva ne nameće nikakvu dogmu, ali istovremeno ni ne prihvaća nikakvu dogmu. Ne prihvaća Božju objavu, apsolutnost istine te relativizira sve. Relativizira sve dogme, religije i želi graditi svojevrsnu humanističku religiju. Treba također istaknuti da masonerija nije jedinstven pojam. Postoji engleska masonerija koja je sačuvala Bibliju i ostale svete knjige na koje daje zakletve, ali postoje i antiklerikalne francuske poput Velikog Orijenta ili pak talijanske u kojima je Bog, Biblija i sve što je religiozno u potpunosti odbačeno. U tom smislu, masonsko poimanje Boga, svijeta, čovjeka, objave te istine napose – sve su to elementi nespojivi s kršćanstvom, a opet imaju metafizičku koncepciju. Dakle, nije to samo neko društvo kao što je primjerice nogometno društv ili sl. Jasno su metafizički orijentirani i jasno je da je njihova metafizika nespojiva s kršćanskim poimanjem Boga, čovjeka i svijeta.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja