Budi dio naše mreže

"I u naše gospićko groblje dolazile su stalno neke Magdalene oplakivati svoje mile i drage koji su im nasilno oduzeti." Naš Gospić poznaje mnoge Magdalene koje su se, s očima punih suza, jadale da su im moćnici tih vremena uzeli neke od najmilijih i ne znaju gdje su ih odnijeli, ne znaju kako su završili njihovi životi, ni gdje su im grobovi.“

/ fe

Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić predslavio je središnju misu na svetkovinu sv. Marije Magdalene – zaštitnice grada Gospića, ujedno Dan grada, u petak 22. srpnja, u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije. Prije mise vjernici su se okupili na groblju posvećenom Mariji Magdaleni, na gdje je nakon pošasti kolere 1855. godine podignuta zavjetna kapela u čast sv. Marije Magdalene.

Biskup je tijekom propovijedi istaknuo da je Marija Magdalena primjer kako se ljudski život može promijeniti. “Nema takvog grješnika koji ne bi mogao postati dobar, pa čak i svet, ali pod uvjetom da to iskreno želi i da je spreman za to nešto podnijeti.”

Foto: Milan Starčević

Naglasio je kako o Mariji Magdaleni redovito ističemo njezinu grješnu prošlost stoga nas i sam spomen njezinog imena podsjeća na nešto negativno, grješno. “Čuo sam neke osobe koje su svoj život uspoređivale sa životom Marije Magdalene, ali nažalost, samo u prvom razdoblju njezinog života. Kamo sreće da se svi možemo usporediti s njezinim obraćenjem i kasnijom ljubavlju prema Isusu koja je bila neizmjerno velika”, rekao je mons. Križić.

“Svi mi znamo kad smo lutali, zastranili, možda imamo i trenutaka koje bismo najradije zaboravili. Nikome u životu nije bilo sve idealno, bez slabosti i promašaja, ali pritom, ohrabruje nas i tješi istina da Bog ne gleda na našu prošlost ako smo je dobrim dijelom promijenili na bolje”, dodao je.

Foto: Cathopic

Otac biskup istaknuo je da se Božje opraštanje bitno razlikuje od ljudskoga. “Čujemo često frazu: ‘Treba oprostiti, ali se ne smije zaboraviti.’ Nije taj stav u sebi loš, ali problem je što‚ ne smije se zaboraviti’ stalno izvire kao prijetnja, a nerijetko kao poziv na osvetu”, upozorio je. Dodao je da Bog stoga želi pomoći čovjeku i ukloniti to breme iz njegove savjesti da bi se otvorio vedrijoj budućnosti.

Rekao je da čovjek nakon što se obrati i promijeni život na bolje, tada Bog njegovu prošlost briše jer je taj čovjek postao novi čovjek. “Ima, doduše, puno onih koji bi htjeli biti bolji, ali ništa ne poduzimaju da to budu. Očekuju da se sve dogodi samo od sebe. Promjena života ima svoju cijenu. Zato je sveti Ivan Pavao II. mladima u Solinu rekao: ‘Ne vjerujte onima koji vam daju laka obećanja. Bez napora i žrtve nema većih postignuća‘“, podsjetio je predslavitelj.

Foto: Pixabay

Na kraju homilije biskup je usporedio suze Marije Magdalene sa suzama grada Gospića. “I u naše gospićko groblje dolazile su stalno neke Magdalene oplakivati svoje mile i drage koji su im nasilno oduzeti.” Naš Gospić poznaje mnoge Magdalene koje su se, s očima punih suza, jadale da su im moćnici tih vremena uzeli neke od najmilijih i ne znaju gdje su ih odnijeli, ne znaju kako su završili njihovi životi, ni gdje su im grobovi.“

“Uvjereni smo da će dobri Bog obrisati suze s njihovih lica i da će i one, poput Magdalene, moći uskliknuti: ‘Vidjeli smo svoje voljene!’ I Gospić je,  uz velike i teške žrtve, izvojevao svoju slobodu dočekanu s mnogim suzama radosnicama. Ostaje nam trajno moliti Boga da se, unatoč svim poteškoćama, radost slobode nikada ne pretvori u razočaranje”, zaključio je gospićko-senjski biskup.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja