Budi dio naše mreže

Temeljna edukacija nove skupine od pedesetak župnih animatora iz 16 župa Požeške biskupije počela je u subotu, 27. siječnja 2024. Biskup Antun Škvorčević istaknuo je kako je Isus primjer najboljeg „animatora“ te je za to poslanje pripravljao i svoje učenike.

/ mk

Edukaciju organiziraju svećenici koordinatori pojedinog dekanata predvođeni Povjerenstvom za pastoral mladih. Ovaj puta sudjeluju u njoj mladi srednjoškolske i fakultetske dobi iz Župe sv. Marije Magdalene u Bebrini; Župe Bezgrješnog začeća BDM u Novoj Gradiški; Župe Kraljice Svete Krunice u Novoj Gradiški; Župe Blažene Djevice Marije u Novoj Kapeli; Župe Uznesenja BDM u Pakracu; Župe sv. Nikole Biskupa u Pleternici; Župe sv. Terezije Avilske u Požegi; Župe Krista Kralja u Rešetarima; Župe sv. Antuna Padovanskog u Starom Petrovom Selu; Župe Bezgrješnog začeća BDM u Vetovu i Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Zapolju. Program edukacije odvija se u prostorima biskupijskog Odgojno-obrazovnog centra u Požegi.

Na početku rada mlade je pozdravio biskup Antun Škvorčević. Na temelju naviještenog evanđeoskog ulomka o Isusovu pozivu prvih učenika, biskup im je progovorio o čudesnosti njihove pozvanosti u život, probuđenosti na jedinstvene i neponovljive osobe kao duhovni podatak njihova mladenačkog bića s kojom je povezana otvorenost za velike životne mogućnosti, koje mogu ostvariti s onim koji je autor njihova postojanja.

Spomenuo im je kako se njihov život nalazi pred najvećim izazovom da u suradnji s Isusom Kristom slože mozaik svoga postojanja čiji je konačni ishod pobjeda nad smrću, što ne mogu s nikim drugim ostvariti. Upozorio ih je na zakonitost po kojoj nismo u mogućnosti sami se pojaviti na ovome svijetu niti ostvariti ono za čim najviše čeznemo, istaknuvši da je Isus stoga pozvao učenike u zajedništvo svoga božanskog života, povjerio im poslanje da budu njegovi navjestitelji u svijetu, privodeći ljude u zajedništvo njegove Crkve u kojoj se po Božjem naumu snagom Duha Svetoga događa novi čovjek, preporođen u svetom krštenju, hranjen njegovim euharistijskim tijelom za život vječni, kraljevstvo nebesko, pobjedu života u njegovoj punini kao daru Božjem, zaslugom Isusove muke, smrti i uskrsnuća.

Foto: Požeška biskupija

Biskup je izrazio radost što se pedesetak mladih odazvalo na ovaj edukacijski susret, posvjedočivši kako ne žele pristupati životu površno, nego u svojoj slobodi prihvaćaju sebe u izazovnim dimenzijama svoga postojanja, utemeljenima u duhovnim mogućnostima. Istaknuo je kako je Isus primjer najboljeg „animatora“ te je za to poslanje pripravljao i svoje učenike. Spomenuo je nekoliko crta njegove „animatorske“ metode, očitovane u evanđeoskom ulomku o pozivu dvanaestorice učenika da ga slijede.

Ponajprije Isus je u trajnoj molitvenoj povezanosti s Ocem, uronjen u zajedništvo s onim koji ga je poslao te njegovo djelovanje nije tek neka naučena tehnička vještina kojom se služi da pridobije sljedbenike, nego je utemeljena u duhovnom stanju njegove cjelovite osobe i života. On poziva jednostavne ribare i druge ljude u njihovu svakodnevnom poslu, koji posjeduju duhovnu osjetljivost za Božju razinu postojanja i imaju raspoloživost povjerenjem prihvatiti Boga i njegov naum u Isusu Kristu. On pak svakome od njih bez razlike pristupa velikim povjerenjem i poštovanjem, trajno je među njima, dan i noć, prenoseći im iskustvo svoje osobe i izgrađujući u njima povjerenje za djelo koje im je povjerio, poslanje koje trebaju izvršiti u njegovo ime i snagom njegova Duha. Biskup je istaknuo kako je od velike važnosti činjenica da Isus zove pojedince kako bi u zajedništvu s drugima, a ne kao individualci i privatnici, bili dionici njegova poslanja u Crkvi.

Poželio je mladima da na ovom formativnom susretu otkriju sebe u duhovnom pogledu, a potom u odnosu jednih prema drugima, te u vještinama kojima će kao animatori djelovati za dobro vjernika u svojim župama. Pozvao ih je da posvjedoče kako oni nisu neki izgubljen naraštaj, koji tapka u mraku, nego da ulažući svoju ljubav za druge ljude postaju kreatori života zajedno s Isusom Kristom. Podsjetivši ih na važnost osluškivanja Božjeg poziva, biskup je potaknuo mlade da provjere je li možda i neke od njih Bog zove da mu se pridruže u duhovnom zvanju. Na kraju je zahvalio voditeljima edukacije na čelu s predstojnikom Katehetskog ureda Marijanom Pavelićem za sve ono što će nastojati učiniti u prvom dijelu programa edukacije mladih animatora.

Foto: Požeška biskupija

Cilj projekta župnih animatora je omogućiti mladima što aktivnije uključivanje u život svoje župe da budu nositelji onog poslanja koje je za njih prikladno i u kojem mogu biti svećenicima i vjeroučiteljima od pomoći. Kroz radionice temeljne edukacije koje vode stručnjaci za pojedino područje, mladi će dobiti upute i steći vještine da mogu biti suradnici i pomoćnici u aktivnostima kao što su: suradnja u radu s pojedinim skupinama djece i mladih (prvopričesnici, krizmanici, ministranti, članovi dječjih zborova i zborova mladih); suradnja u vođenju različitih župnih zajednica (molitvene, biblijske, liturgijske, karitativne i sl.); suradnja u organiziranju i provođenju različitih župnih slavlja i aktivnosti (slavlje župnog zaštitnika, dan župnog klanjanja, hodočašća i sl.); suradnja u osmišljavanju i izradi župnog listića i internetskog portala te suradnja u radu s djecom s teškoćama u razvoju i s invalidnim osobama.

Foto: Požeška biskupija

Drugi dio radionica temeljne edukacije održat će se u subotu, 3. veljače. Svi koji završe temeljnu edukaciju mogu pristupiti specijalizacijama čija je svrha stjecanje dodatnih znanja i vještina za konkretno područje djelovanja u župi. Ovogodišnja specijalizacija predviđena je koncem mjeseca lipnja u Domu sv. Augustina u Velikoj.

Foto: Požeška biskupija

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja