Budi dio naše mreže

Katolička osnovna škola u Sisku i Katolička opća gimnazija u Popovači ove jeseni otvaraju svoja vrata, tim povodom o ulozi Crkve u obrazovanju govorio je sisački biskup Vlado Košić za Hrvatski katolički radio.

/ mpp

Novu školsku godinu i prve učenike u Katoličkoj osnovnoj školi u Sisku i Katoličkoj općoj gimnaziji u Popovači sisački biskup Vlado Košić najavio je u petak, 16. kolovoza, u emisiji “Aktualno” Hrvatskoga katoličkoga radija. Naglasio je ulogu Katoličke Crkve u promicanju središnjih katoličkih vrijednosti u odgoju i obrazovanju, osobito u kontekstu današnjeg vremena koje nije nimalo naklonjeno Crkvi.

“Bez mladih sebi kopamo jamu. Sve nas je manje. S druge strane, protucrkvene društvene tendencije su sve jače i agresivnije. Kako bi se mogli nositi s njima, mladi moraju biti izgrađeni u molitvi i zajedništvu Crkve”, rekao je biskup.

Govorio je i o kontinuiranom naporu kojeg ulaže Sisačka biskupija u odgoj od vrtićke do srednjoškolske dobi:

“Dječji vrtić Svete Marije Magdalene, Katolička osnovna škola u Sisku i Katolička gimnazija u Popovači koje pokrećemo ove godine su plodovi naših sinodalnih nastojanja. Crkva treba biti prepoznata po svojim vrijednostima. Doista se nas katolike želi stjerati u anonimnost. Nismo željni pažnje i pljeska nego želimo svjedočiti našu nadu u Isusa Krista i zajedništvo Crkve. Ozbiljno shvaćamo naše zadaće”, objasnio je.

Odgovor Crkve na zahtjev roditelja

Kako bi ove godine započela prva školska godina u katoličkim školama, bilo je potrebno izboriti se s različitim izazovima, prepričao je mons. Košić.

“Nakon potresa vraćena nam je zgrada Dječjeg doma Vrbina, koju su sagradile časne sestre. Prošle godine zgradu su darovale Sisačkoj biskupiji u svrhu da to bude Katolička osnovna škola. Međutim, objekt je velik i zahtijeva dugotrajnu i skupu obnovu. Zato smo odlučili obnoviti drugu zgradu između katedrale i zgrade u kojoj će biti Katolička osnovna škola”. Napomenuo je kako je Katolička opća gimnazija u Popovači pokrenuta na inicijativu gradonačelnika Josipa Miškovića jer u gradu nije postojala niti jedna srednja škola. “Zgrada koju nam je dodijelio gradonačelnik također zahtijeva značajnu i skupu obnovu, tako smo u dogovoru sa Županijom prihvatili privremeno rješenje kojim će se Katolička opća gimnazija smjestiti u OŠ Zorka Sever”, objasnio je biskup.

Kako katoličke škole otvaraju svoja vrata 9. rujna ove godine, pozvao je sve roditelje da upišu svoju djecu i omoguće im kvalitetno obrazovanje i odgoj u skladu s katoličkim vrijednostima.

Emisiju je uredila i vodila Tanja Maleš, a možete je poslušati ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja