Budi dio naše mreže

Jedna od zanimljivosti svečane proslave biskupove zlatne mise svakako je misnica koju je biskup Mrzljak nosio i na mladoj i na zlatnoj misi. O tome kako je biskup Mrzljak prišao gospođi Barici Mrzljak i upitao je sjeća li se ona te misnice, za HKM ispričala je sama darovateljica misnice.

/ Branimir Gubić

Umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak proslavio je zlatni jubilej, 50 godina svećeništva, na blagdan sv. Andrije 30. studenoga u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću. Biskup Josip Mrzljak za svećenika je zaređen 16. studenoga 1969. godine, a mladu misu proslavio je 30. studenoga. Stoga je svoju zlatnu misu proslavio upravo na blagdan svetog Andrije u Krašiću, gdje je i imao mladu misu.

Jedna od zanimljivosti toga svečanoga događaja svakako je misnica koju je biskup Mrzljak nosio i na mladoj i na zlatnoj misi. 

Barica Mrzljak i umirovljeni varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak

“Suprug i ja kupili smo misnicu biskupu Mrzljaku prigodom njegove mlade mise”, rekla je Barica Mrzljak u razgovoru za HKM istaknuvši obiteljsku povezanost s biskupom.

Prisjećajući se događaja od prije 50 godina Mrzljak je istaknula kako je to bilo veliko slavlje i veselje. Misnicu koju je biskup nosio na svojoj zlatnoj misi, ne sjećajući se da je to ista misnica koju su suprug i ona poklonili biskupu, Mrzljak je vidjela drugi put na zlatnoj misi. Rekla je kako ju je sam biskup podsjetio da je to ista misnica. “Znate, to vam je bilo prije 50 godina. Ja znam da smo mi biskupu kupili misnicu, ali sam zaboravila da je to ta”, ispričala je.

Barica Mrzljak toga danas posebno se osjećala. Pustila je suzu u subotu, ali i kada smo se čuli telefonski. Rekla je: “Kako sam se osjećala? Oči su mi bile pune suza. Taj poklon mi je mio i drag, kao i biskup.”

Osvrćući se na zahvalno misno slavlje u Krašiću, Mrzljak je rekla da je bilo jako lijepo. “Tak’ smo svi bili zadovoljni. Bilo nas je puno, i obitelji i rodbine. Nije moglo ljepše biti! Bogu hvala! I našemu blaženiku Stepincu! I svima!”

Zlatomisnik se za HKR osvrnuo na pedeset godina svoga svećeništva koje je proslavio misom u Krašiću, poručivši da zahvaljuje Bogu za njegovu pomoć i milost koja ga je pratila kroz protekle godine i da se moli da ga i dalje prati Božja milost.

“Brzo je prošlo ovih pedeset godina svećeništva. Čovjek može prebirati po proteklim događajima. Ali kad se to sve zbroji, to je kao i jučerašnji dan, tako i tih pedeset godina. Bogu zahvaljujemo za ono što možemo učiniti uz njegovu pomoć. Uvijek računamo da čovjek nije onaj koji može sam svojim snagama nešto učiniti, nego da Bog djeluje u nama i toga smo svjesni”, rekao je mons. Mrzljak.

Slaveći zlatnu misu, biskup Mrzljak sjetio se svoje mlade mise slavljene u vrijeme liturgijske obnove Crkve. “Tada je započeo novi obred u crkvi, kada su se oltari okretali prema narodu. Danas je to normalno, a nama je to tada bilo prvi put. Mnoge su se stvari tada događale prvi put u Crkvi. Bilo je to zanimljivo vrijeme liturgijske obnove. Kroz ovih pedeset godina pitanje je jesmo li učinili baš sve što je bilo potrebno. Vjerujem da još puno toga stoji pred nama. Ima još puno posla u liturgijskoj obnovi Crkve. Liturgija želi okupiti ljude. Važno je da ona bude živa. Važno je da svaka misa bude susret s Gospodinom Isusom, da ljudi prepoznaju i čuju njegovu riječ i da ga dožive kao onoga koji je živ i prisutan među nama”, izjavio je biskup Mrzljak.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja