Budi dio naše mreže

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu s kopna, zraka i mora, što je najveći napad na drugu državu u Europi nakon Drugog svjetskog rata i ozbiljna je prijetnja europskom i svjetskom miru. Na pomolu je i humanitarna katastrofa jer bi se prema procjenama UNHCR-a, u europske države moglo sliti oko četiri do pet milijuna ukrajinskih izbjeglica. Stoga smo o prijetećoj humanitarnoj krizi, sposobnostima Ukrajine da izdrži rusku agresiju, ponašanju Zapada te mogućnostima zaustavljanja Vladimira Putina u Argumentima razgovarali s geopolitičkim analitičarom Denisom Avdagićem, Suzanom Borko, zamjenicom ravnatelja Hrvatskog Caritasa i Viktorom Filimom, predstavnikom ukrajinske nacionalne manjine Grada Zagreba.

/ Daniela Dujmović Ojvan

Hrvatski Caritas je pokrenuo humanitarnu akciju za pomoć Ukrajini, a zamjenica ravnatelja Suzana Borko otkrila je kako je situacija na terenu izuzetno teška te da se mijenja iza sata u sat. Za sada prikupljaju materijalnu pomoć te traže načine kako humanitarne pošiljke dostaviti potrebitima u Ukrajini. Borko je zahvalila brojnim građanima i tvrtkama koje su se uključile u humanitarnu akciju Caritasa. Smatra i kako država treba više koristiti mogućnosti koje pruža Hrvatski Caritas kao članica druge najveće međunarodne humanitarne organizacije u svijetu, Međunarodnog Caritasa.

Situacija je izuzetno teška, iz dana u dan dobivamo sve dramatičnije vijesti i pozive u pomoć iz Ukrajine. U ovom trenutku smo se fokusirali na prikupljanje materijalnih sredstava

Viktor Filima istaknuo je je kako ovo nije sukob Rusa i Ukrajinaca, sukob Zapada i Rusije. “To je sukob dvije vizije svijeta: jedne svjetlije i ljudskije i druga mračne koju predstavlja autorirativni režim Vladimira Putina koji je predstavnik stare sovjetske škole ‘pranja mozga’ i indoktrinacije. I osnovni motiv ruske agresije na Ukrajinu je to što su uvidjeli da bi Ukrajina mogla uspjeti prijeći na svjetliju stranu što bi sutra moglo ponukati i ruske građane da pokucaju na vrata Kremlja i upitaju zašto i oni ne bi mogli tako živjeti. Uvjeren sam da mnogi Ruse potajno žele da Ukrajina uspije jer je to onda šansa i za njih”.

“I osnovni motiv ruske agresije na Ukrajinu je to što su uvidjeli da bi Ukrajina mogla uspjeti prijeći na svjetliju stranu što bi sutra moglo ponukati i ruske građane da pokucaju na vrata Kremlja i upitaju zašto i oni ne bi mogli tako živjeti. Uvjeren sam da mnogi Ruse potajno žele da Ukrajina uspije jer je to onda šansa i za njih”.

Denis Avgadić podsjetio je koliko je Putinov režim vičan u širenju i nametanju straha, čime u pokornosti drži vlastiti narod. No Europa si, poručio je, nikada više ne smije dozvoliti da je se obuzdava strahom i prijetnjama.” Oni žele da se mi bojimo, da mi ustuknemo i kažemo, evo, uzmite Ukrajinu. Ne smijemo dozvoliti nikada više da nas strahom obuzdavaju i ‘drže u šaci’ jer ne možemo znati gdje taj režim kani stati. Hoće li nakon Ukrajine poželjeti Poljsku, možda Istočnu Njemačku ili čak Hrvatsku? Stoga ne smijemo pokazivati strah i ovaj put im jasno reći: ne, ‘njet’, dosta!”

“Hoće li nakon Ukrajine poželjeti Poljsku, možda Istočnu Njemačku ili čak Hrvatsku? Stoga ne smijemo pokazivati strah i ovaj put im trebamo jasno reći: ne, ‘njet’, dosta!”

 

­

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja