Budi dio naše mreže

Mediji su puni liječnika, šefova odjela, šefova bolnica i medicinskih sestara koji upozoravaju da je zdravstveni sustav pod velikim opterećenjem zbog pritiska covid bolesnika te da su i zdravstveni djelatnici na kraju snaga. No dio građana i dalje se oglušuje na apele liječnika o potrebi cijepljenja, a dio političara skuplja jeftine političke bodove na velikoj zdravstvenoj krizi. Hoće li zdravstveni sustav izdržati? Treba li testirati sve: cijepljene i necijepljene? Je li to uopće organizacijski moguće? Je li lijek Ivermektin ustinu odgovor za liječenje covida? Mogu li se nuspojave od cijepljenja pojaviti godinama iza? Na ta i druga pitanja u Argumentima odgovarali su pulmolog Saša Srića, angažiran u covid odjelu zagrebačke bolnice Rebro, anesteziolog Ivan Bekavac, inače član zdravstvenog savjeta stranke Most, obiteljska liječnica Meri Margreitner te imunolog Zlatko Trobonjača, profesor na Medicinskom fakultetu u Splitu.

/ Daniela Dujmović Ojvan

Saša Srića koji je angažiran na covid odjelu zagrebačke bolnice Rebro, upozorio je na opasnost od pucanja zdravstvenog sustava te istaknuo da se dob covid bolesnika u intenzivnim odjelima spustio od prošlog vala s prosjeka od 60 do 70 godina na dob između 40 i 50 godina. Potvrdio je da je velikim dijelom riječ o necijepljenim osobama, dok cijepljeni, ako završe na intenzivnoj njezi, onda je mahom riječi o osobama s brojnim popratnim bolestima i visoke životne dobi.

“Popunjenost bolničkih kapaciteta za covid bolesnike u KBC-u Zagreb je 85 do 90 posto. Proširuju se kapaciteti za njih i u bolnici za plućne bolesti Jordanovac. Oboljeli koji trebaju intenzivnu skrb čekaju i tri do četiri dana slobodan krevet u bolnici. Ako se zaraza nastavi širiti ovim tempom, pitanje je kako ćemo to izdržati, ne samo u smislu bolničkih kapaciteta nego i osoblja koje se treba brinuti za te ljude, a kojih nedostaje i jer smo na izmaku snaga. Razboljevaju se medicinske sestre, razboljevaju se liječnici, tko će ih zamijeniti”, opisao je teško stanje u bolnicama pulmolog Srića koji je u prošlom valu čak pola godine bio u covid bolnici Dubrava.

“Oboljeli koji trebaju intenzivnu skrb čekaju i tri do četiri dana slobodan krevet u bolnici. Ako se zaraza nastavi širiti ovim tempom, pitanje je kako ćemo to izdržati, ne samo u smislu bolničkih kapaciteta nego i osoblja koje se treba brinuti za te ljude, a kojih nedostaje i jer smo na izmaku snaga”.

 

Ivan Bekavac koji je u prošlom valu bio angažiran u covid bolnici Dubrava, a inače je član zdravstvenog savjeta stranke Most, upozorava kako nam nedostaje visokoobučenog osoblja za upravljanje sofisticiranim medicinskim uređajima poput respiratora te da su liječnici i zdravstveno osoblje zbog obima posla iznimno iscrpljeni i jedva podnose teret prekovremenih sati u ovoj pandemiji koja traje dugo i ne vidi joj se kraja. “Mi smo već četiri sezone u ovoj tragediji u kojoj su jednako pogođeni i naši građani i mi liječnici i cijelo zdravstveno osoblje”.

“Mi smo već četiri sezone u ovoj tragediji u kojoj su jednako pogođeni i naši građani i mi liječnici i cijelo zdravstveno osoblje”.

Obiteljska liječnica Meri Margreitner rekla je da su i oni u primarnoj zdravstvenoj zaštiti pod velikim opterećenjem i da se zbog covid pacijenata ne uspijevaju baviti drugim bolesnicima. Istaknula je da je iz osobne prakse može potvrditi kako cijepljeni znatno manje oboljevaju od necijepljenih. Stoga je poručila: Cjepite se i to zbog sebe!

Cjepite se i to zbog sebe!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja