Budi dio naše mreže

U Laduču kod Zaprešića nedavno su pokopane 133 žrtve poslijeratnih komunističko-partizanskih zločina. Bliži se i 77. godišnjica masovnih zločina na maceljskom području gdje je ubijen i 21 svećenik i bogoslov. Prema podacima Ministarstva hrvatskih branitelja u Hrvatskoj je označeno više od 1400 lokacija na kojima su komunisti izvršili masovne egzekucije, dok je u susjednoj Sloveniji najmanje 540 masovnih grobnica u kojima leže Hrvati. O toj temi za koju ni danas nema mjesta u većini hrvatskih medija, ili je tek rubna vijest kada se otkrije nova masovna grobnica ili pokopaju žrtve, razgovarali smo s Damirom Borovčakom, publicistom, povijesnim istraživačem i potpredsjednikom Udruge Macelj 1945., Ivonom Paltrinieri, ravnateljicom Uprave za zatočene i nestale u Ministarstvu hrvatskih branitelja i Ivanom Vukelićem, predsjednikom udruge Hrvatski domobran.

/ Daniela Dujmović Ojvan

Ivona Paltrinieri rekla je da su do danas sada registrirali više od 1400 mogućih lokacija masovnih grobnica u Hrvatskoj te da je prije šest godina uspostavljen sustav traženja nestalih osoba kako iz Domovinskog rata tako i onih nakon Drugog svjetskog rata. “U ovih šest godina proveli smo terenska istraživanja na 75 lokacija, ekshumirali posmrtne ostatke 1774 osobe, a trajno smo zbrinuli 832 osobe, odnosno osigurali im pravo na grob”, rekla je Paltrinieri te istaknula kako raspolažu s najmodernijom tehnologijom za otkrivanje masovnih grobnica kao i da su u njezinoj Upravi podijeljeni na dva tima; jedan istražuje grobišta iz Domovinskog rata, a drugi masovne grobnice žrtava nakon Drugog svjetskog rata.

“U ovih šest godina proveli smo terenska istraživanja na 75 lokacija, ekshumirali posmrtne ostatke 1774 osobe, a trajno smo zbrinuli 832 osobe, odnosno osigurali im pravo na grob”.

Damir Borovčak je rekao kako se ne mogu požaliti na rad Uprave za zatočene i nestale te da dobro surađuju no da bi s obzirom na opseg zločina i broj lokacija masovnih stratišta trebalo puno više financijski podupirati rad te Uprave, osigurati im još bolju tehnologiju, puno više ljudi, a sve da bi se istina mogla što prije otkriti kao i razmjeri tih komunističko-partizanskih zločina što se sve ove godine zapravo prikriva.

Trebalo bi puno više financijski podupirati rad u otkrivanju masovnih grobnica, osigurati još bolju tehnologiju, puno više ljudi, a sve da bi se istina mogla što prije otkriti kao i razmjeri tih komunističko-partizanskih zločina što se sve ove godine zapravo prikriva.

Ivan Vukelić upozorio je da nitko do sada nije odgovarao za te zločine te da su izvršitelji nekih od njih, iako su im se znala imena, jednako mirno živjeli u Hrvatskoj kao i u Jugoslaviji. “Po obujmu ubojstava i smaknuća riječ je o neviđenom zločinstvu. Pa nama je ubijena cijela jedna generacija mladih ljudi, Hrvata. Zamislite što to znači za budućnost jednog naroda. Kakav su potencijal imali ti ljudi. A posljedice toga itekako osjećamo i danas. Danas bi nas vjerojatno bilo šest milijuna da se ti zločini nisu dogodili”.

“Po obujmu ubojstava i smaknuća riječ je o neviđenom zločinstvu. Pa nama je ubijena cijela jedna generacija mladih ljudi, Hrvata. Zamislite što to znači za budućnost jednog naroda! Kakav su potencijal imali ti ljudi! A posljedice toga itekako osjećamo i danas. Sada bi nas vjerojatno bilo šest milijuna da se ti zločini nisu dogodili”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja