Budi dio naše mreže

Hoće li hrvatski zdravstveni sustav izdržati opterećenja nakon borbe protiv Covida-19 bila je tema Argumenata HKR-a 28. svibnja. Gosti urednika Ivana Taševa bili su ravnatelj KBC-a Zagreb prof. dr. Ante Ćorušić, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina i, telefonom, onkolog u KB Dubrava prof. dr. Ivica Lukšić.

/ hjb

Ravnatelj KBC-a Zagreb prof. dr. Ante Ćorušić je naglasio da je reaktivacija zdravstvenog sustava nakon koronakrize sporija, ali se kreće uzlaznom putanjom: “Želimo što brže nadoknaditi izgubljeno vrijeme, zato smo uveli rad u popodnevnim smjenama i vikendom. Vjerujemo da ćemo tim tempom do sredine srpnja riješiti barem zaostatke nastale uslijed pandemije.”

Predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina dodao je da tijekom blokade nije bilo prigovora pacijenata, ali sad je malo drugačije stanje: “Primjerice, sada se javljaju pacijenti koji primijećuju da se zapravo ne poštuju prioritetne liste čekanja i da su neki zahvati, koji bi možda bili vrlo hitni, sada stavljeni u rang svih ostalih.

Ponekad se javljaju šokirani zato što u zdravstvenoj ustanovi neki djelatnici nisu nosili maske. To je za imunokompromitirane pacijente bilo prilično šokantno. Nadalje, kronični bolesnici ili onkološki pacijenti u remisiji sada nemaju pristup redovitim kontrolama. A problem dostupnosti dijagnostičkih postupaka je trajni problem jer svaka zdravstvena ustanova dnevno može obaviti samo određeni broj pregleda.

Telefonom se u emisiju uključio onkolog u KB Dubrava prof. dr. Ivica Lukšić. On je spomenuo da je dobra epidemiološka situacija u Hrvatskoj omogućila brzu reaktivaciju, čak svojevrsnu revitalizaciju, zdravstvenog sustava: “U krizu smo ušli opterećeni starim problemima, ali pokazali smo dinamičnost i angažiranost. Listama čekanja pristupilo se proaktivno i sada se one rješavaju po indikacijama pacijenata. Uvjeren sam da ćemo znati to iskoristiti.” Na pitanje o cijeni borbe protiv COVID-a i hoće li zdravstveni sustav to izdržati, dr. Lukšić je podsjetio da je došlo vrijeme nepredviđenih troškova i to jest dodatni izazov, ali i da nismo u tome sami: “Europska Unija također razmišlja o tome i vjerujem da će nam najavljena europska sredstva pomoći nadoknaditi troškove.”

Belina je naglasio i da je ova kriza prilika za reorganizaciju: “To se može učiniti primjenom svih ovih alata koji su dostupni već godinama, ali nikako nisu uvedeni u redovitu uporabu. Primjerice, upravo A5 uputnica omogućuje komunikaciju između primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite i svojevrsno kreiranje puta pacijenta kroz sustav, da ne lutaju i ne rade nepotrebne pretrage. Mislim da je ovo prilika i da se u Hrvatskoj podigne razina zdravstvene pismenosti.”

Kao predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina je zaključio: “Dostupnost lijekova i liječenja u Hrvatskoj danas je među najvišima u Europi, ali sad će to morati malo pričekati. Ovo je, međutim, prilika za racionalizaciju i s tim povezanu preraspodjelu sredstava, prostornih i kadrovskih kapaciteta te izbacivanje svih nepotrebnih pretraga i nepotrebnih liječenja.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja