Budi dio naše mreže

O izazovima i mogućnostima vjerskog turizma danas su u Argumentima HKR-a govorili član Odbora HBK za pastoral turista vlč. Tomislav Korov i načelnik općine Marija Bistrica Josip Milički. Iz Ministarstva turizma su dogovoreni dolazak svoga predstavnika otkazali neposredno uoči emisije.

/ hjb

Vlč. Korov magistrirao je na temi razvoja vjerskog turizma, pa je naglasio njegov ogroman potencijal, posebno u sakralnoj baštini koju čini više od 2000 predmeta i nekretnina. Upozorio je također da vjerski turizam nije isto što i hodočašća te da bi državna i lokalna vlast, u suradnji s privatnicima, trebale učiniti sve što mogu oko infrastrukture, prijevoza, prehrane i svega drugoga što se tiče hodočasnika, a Crkvi prepustiti duhovnu brigu za putnike.

Kako je rekao vlč. Korov, turisti žele odmoriti i tijelo, ali i napuniti duhovne baterije te im više nije dovoljno samo more i sunce, nego traže i posebne sadržaje.

Ljepote Hrvatske pokazuju koliko je vjera oblikovala naš identitet, ali to se tek počelo razvijati. Zato sve treba napraviti kako bi Hrvatska to još snažnije iskazivala.

Načelnik općine Marija Bistrica Josip Milički je, na pitanje kako uskladiti duhovni potencijal s kulturom i gospodarstvom, naglasio: “Bitan je partnerski odnos između svetišta i lokalne zajednice – bez čega nije moguće ostvariti kvalitetan iskorak. Za početak smo prostorni plan napravili tako da poštuje interese i prioritete svetišta. Marija Bistrica bez svetišta ne bi bilo to što jest. Kao načelnik općine moramo štititi ono što je najvažnije u općini, a to je Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke. Već smo u samom startu definirali i rezervirali prostor za svetište i planove, možda i za stotinu godinu unaprijed.”

Marija Bistrica – odličan primjer suradnje Crkve i lokalne vlasti

Vlč. Korov je naglasio da je upravo Marija Bistrica odličan primjer suradnje lokalne i crkvene vlasti, ali i upozorio kako se čini da Ministarstvo nije prepoznalo potencijal vjerskog turizma. “Važeća nacionalna Strategija turizma do 2020. vjerski turizam stavlja u područje kulturnog turizma, k tome na zadnje mjesto! Na području vjerskog turizma već se dugo nije u državi događalo nešto relevantno. U ime HBK predložio sam da se u novoj Strategiji vjerski turizam izdvoji iz kulturnog turizma te da ga se razvija kao zaseban proizvod, s izraženom perspektivom i potencijalom razvoja kojega, kako smo vidjeli, ima u obilju. I hitno se mora napraviti akcijski plan razvoja vjerskoga turizma!”

Korov je zaključio da se i Crkva želi uključiti i biti partner Ministarstvu turizma. “Primjerice, Hrvatska redovnička konferencija, u suradnji s Kršćanskim poslovnim klubom, priprema koncept ‘Christian welcome’ certifikata, mapiramo smještajne kapacitete samostana i svetišta, kako bismo mogli ministarstvu ponuditi izradu nove kategorizacije smještajnih kapaciteta. Ali do sada nijedna Vlada nije pokazala neki interes za širenje i uređenje problematike ovog vida turizma.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja