Budi dio naše mreže

Posljedice Domovinskog rata koje se osjećaju i trideset godina kasnije, bile su teme Argumenata HKR-a u četvrtak, 4. svibnja. U emisiji su govorili Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Ivona Paltrinieri, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja i prof. dr. sc. Veljko Đorđević, psihijatar, izvanredni profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Emisiju je uredila Dijana Kopjar Mucak.

/ Dijana Kopjar Mucak

Posljedice Domovinskog rata i tridesetak godina nakon njega još uvijek su vidljive. Najviše ih osjećaju branitelji i njihove obitelji, tim više što se traume prenose s jedne generacije na drugu, no posebno je teška situacija obitelji onih koji se još uvijek vode kao nestali.

Na popisu nestalih Ministarstva hrvatskih branitelja još uvijek je 1812 osoba. Ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja Ivona Paltrinieri u Argumentima HKR-a je naglasila da potraga ni nakon tolikih godina ne posustaje.

U zadnjih sedam godina pronašli smo četiri masovne i više pojedinačnih grobnica

„Uvijek nam je ključna informacija. Imamo dobru suradnju s MUP-om i obavještajnim agencijama, ali i sami provodimo terenske izvide i probna iskapanja, unatoč nesuradnji Srbije vezano uz ključne informacije koje bi nam oni trebali dati. U zadnjih sedam godina pronašli smo četiri masovne i više pojedinačnih grobnica”, istaknula je Paltrinieri.

U veljači ove godine pronađena je nova masovna grobnica blizu Negoslavaca. Iz nje je ekshumirano deset posmrtnih ostataka. Identifikacija četiri žrtve iz te grobnice je održana 18. travnja, a obitelji ostalih bit će obaviještene nakon što stignu svi DNA nalazi, dodala je.

Argumenti HKR-a 4. svibnja 2023.

Za obitelji nestalih identifikacija posmrtnih ostataka je svojevrsno olakšanje nakon desetljeća neizvjesnosti, istaknula je Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. „Čudno zvuči da obitelji osjećaju radost, ali suočavaju se s konačnim gubitkom. Zato osjećaju tu posebnu vrstu radosti, jer sad napokon znaju gdje će otići i pomoliti se, staviti cvijet”, kazala je Alvir.

Obitelji mogu biti mirne; Republika Hrvatska ima tu svetu dužnost da, kad roditelji odu, nastavi tražiti

Roditelje nestalih održava na životu upravo to što tragaju za svojim najmilijima, rekao je prof. dr. sc. Veljko Đorđević, specijalist psihijatar. Prisjetio se razgovora s jednim svojim pacijentom, koji mu je rekao: „Doktore, mene nije strah umrijeti, ali hoće li država nastaviti tražiti moje dijete?”

Smrću članova obitelji neće prestati potraga za nestalima, odgovorila je Paltrinieri: „Ugradili smo odredbu u zakon da kada nema više tražitelja, Republika Hrvatska nastavlja traženje, ekshumaciju, organizira posljednji ispraćaj… Obitelji mogu biti mirne; Republika Hrvatska ima tu svetu dužnost da, kad roditelji odu, nastavi tražiti. To je obaveza svih nas”.

Ljiljana Alvir posebno je istaknula da mržnja i kolektivna odgovornost nisu rješenje. Uputila je apel svima koji imaju saznanja o eventualnim lokacijama grobnica da bez straha istupe, jer, osim što će pomoći obiteljima da pronađu svoj mir, umirit će i svoju savjest.

Cijelu emisiju pogledajte ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja