Budi dio naše mreže

Zašto je važno da se dojenče hrani humanim mlijekom? Može li svako dijete ostvariti pravo na donaciju humanog mlijeka? Zašto se majke odlučuju na ovakav nesebičan čin? Na ova i druga pitanja odgovori su se tražili u Argumentima HKR-a 28. studenoga.

/ fe

Predstojnica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju i voditeljica Banke humanog mlijeka doc. dr. sc. Branka Golubić Ćepulić izrazila je zadovoljstvo postignutim ciljevima u protekle tri godine. Banka humanog mlijeka na godišnjoj razini brine o više od 300 novorođenčadi.

“Procjena je da Hrvatskoj treba 100 litara mlijeka mjesečno. Doniranim majčinim mlijekom omogućili smo novorođenčadi kvalitetniji početak života. Nestašica nemamo, ali uvijek trebamo nove darivateljice jer majke odlaze s prestankom laktacije. Uspjeli smo postići ravnotežu između potreba i donacija. Cilj nam je da svako novorođeno dijete, kojemu je to potrebno, dobije to mlijeko. Ipak, prednost imaju prerano rođena djeca.”

Nema prepreka da sve bolnice koje liječe kritičnu novorođenčad ne primjenjuju mlijeko.

O mogućnosti hranjenja djece doniranim humanim mlijekom doc. Golubić je rekla da su na tu temu educirane sve intenzivne jedinice koje skrbe o prijevremeno rođenoj djeci.

“Klinički bolnički centar ima ugovore s tim bolnicama i možemo im isporučiti humano mlijeko na zahtjev. Svako dijete u Hrvatskoj koje to treba, ima priliku dobiti donirano humano mlijeko. Mlijeko se dostavlja zamrznuto. Na području grada Zagreba dostavu vršimo mi, a za druge bolnice koriste se njihova sanitetska vozila. Zahvaljujući UNICEF-u, sve bolnice imaju mogućnost čuvanja mlijeka u pravilnim uvjetima. Nema prepreka da sve bolnice koje liječe kritičnu novorođenčad ne primjenjuju mlijeko.”

Majke koje se javljaju za darivanje mlijeka itekako su svjesne te potrebe.

Specijalistica transfuzijske medicine i međunarodno certificirana savjetnica za dojenje dr. Jurjana Novoselac naglasila je važnost hranjenja novorođene djece humanim mlijekom. Rekla je da je majčino mlijeko ‘zlatni standard’ i ono najbolje što majka može ponuditi, u smislu prehrane i zaštite u prvih šest mjeseci života.

“Kada ‘zlatni standard’ nije dostupan, drugo najbolje rješenje je donirano humano mlijeko. Ono prijevremeno rođenu djecu štiti od česte i teške komplikacije nekrotizirajućeg enterokolitisa. Donirano humano mlijeko također dva puta umanjuje mogućnost teške upale crijeva, za razliku od adaptiranog kravljeg mlijeka. Razlog tome je prilagođenost humanog mlijeka čovjeku. Blagotvorno je za nerazvijena crijeva, a kao posljedica javlja se i bolja tolerancija na hranu općenito. Tamo gdje postoje banke mlijeka, veća je i stopa hranjena majčinim mlijekom na otpustu iz rodilišta. Dugoročno gledano, to je možda i najvažnije, jer darovano mlijeko bi trebalo biti privremeno rješenje.”

Dr. Jurjana Novoselac, doc. dr. sc. Branka Golubić Ćepulić, Mateja Bišćan i Diana Tikvić

Nadalje. dr. Novoselac je kazala kako su majke koje se javljaju za darivanje mlijeka itekako svjesne te potrebe. “I same hrane svoju djecu tim mlijekom. Znaju kakva je njegova uloga i koliko znači. Općenito svijest postoji, o tome se govori, ali treba i ponavljati te educirati širu javnost.”

Postala sam dio svake priče, svakog djeteta, svakog roditelja.

Majka darivateljica Mateja Bišćan odlučila se na darivanje mlijeka nakon što je njezino dijete preminulo s pet i pol mjeseci. Vrijeme do rastanka s djetetom provela je na odjelima neonatalogije i dječje intenzivne njege te je uvidjela važnost majčinog mlijeka u bržem i boljem oporavku djece.

“Fizički mi to nije bilo zahtjevno, jer sam se izdajala od prvog dana. U trenutku kad sam se odlučila za darivanje mlijeka, izdajanje je već postalo moja svakodnevna rutina. S emocionalne strane bilo mi je teže, jer sam bila svjesna da se ne izdajam za svoje dijete i da to mlijeko neće ići mojem djetetu. Ipak, taj svakodnevni čin držao me čvrsto na zemlji i pomogao mi nositi se sa stvarnošću. Vrijeme koje sam provela u bolnici nije bilo samo vrijeme provedeno s mojim djetetom. Postala sam dio svake priče, svakog djeteta, svakog roditelja. Svi smo zajedno prolazili te naše bitke, uspone i padove. Kada mi se pružila prilika da mogu nekome pomoći, objeručke sam ju prihvatila, znajući da je to djeci za život neophodno. S druge strane, mogla sam uzvratiti za sve ono dobro koje su drugi učinili za moje dijete.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja